Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Nie wiem czy było już takie pytanie, ale widzę, ze nie, stąd takie moje zapytanie. Mniej więcej jaka jest średnica bębna Skorpiona w stosunku do bębenka od AK/RPK? Zastanawiam się, czy na bęben od Skorpiona nie zaadaptować ładownicy Miwo na magazynek bębnowy do RPK. Jeżeli ktoś już próbował to zrobić, to czy może się podzielić wrażeniami? Wejdą dwa w jedną ładownicę, są luźno osadzone, czy może trzeba je wciskać? Kaburę na pistolet juz sobie sprawdziłem i albo Pantac'owska albo Strike Systems pasuje do R2. Tylko interesuje mnie, czy wspomniana ładownica będzie dobra, do przechowywania druma.

Z góry dziękuję.

Posted

Witam.

Czy zębatki są takie same w Scorpionie, MP7 i Glocku 18C?

Jakby ktoś miał na zbyciu tłokową zębatkę to chętnie wezmę.

Swoją drogą chyba na serio lepiej kupić nówkę.

Koszt samego szkieletu pewnie i tak będzie duży, a w nówce masz wszystkie części więc jak coś siądzie to zamieniasz.

No i dodatkowe magi i batki.

Pozdrawiam serdecznie,

grzechotnik

• 5 months later...
  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Ja mam Skorpiona z JG ale to w sumie to samo. Wymieniałem gumkę na AEG-ową (czerwony madbull). Da radę, ale trzeba ją przyciąć. Po pierwsze komora jest krótsza, trzeba więc odciąć tak z centymetr od końca gumki. No i jest problem z kołnierzem - gumki AEG-owe mają je dłuższe niż standardowa gumka i magazynek nie podaje kulek. Można przyciąć jakiś 1-1,5mm kołnierza - ja tak zrobiłem i hula. Zasięg wzrósł znacznie, ale powyżej 20-30m jest słaba powtarzalność - może krzywo dociąłem kołnierz i są nieszczelności - nie wiem...

• 2 weeks later...
  • 11 months later...
  • 2 months later...
Posted (edited)

Poszła listwa dosyłacza 2 razy w ciągu roku, teraz pękł GB, ale w sumie Scorpion jest do odratowania (zębatki, tłok są ok). Tyle że ja już nie mam czasu i ochoty się w to bawić. Strzelałem sporadycznie, może z 10 razy w sumie, bo mam inne giwery, które lepiej dają radę. Generalnie giwery nie polecam - ani osiągi, ani wytrzymałość mnie nie zadowalały. Ale może ktoś jest zajawiony i potrzebuje części :)

EDIT: body w dobrym stanie. Oczywiście zgubiłem tylko zaślepkę od baterii :)

Edited by rokatanski
  • 6 months later...
Posted

Witam.

Mam pytanko. Kupiłem Scorpiona i mam pewien problem, mianowicie na początku naładowałem baterię 2h wg. instrukcji i wypluł 10 kulek i padł. Następnie ładowałem 8h, po około 40 kulkach znów bateria się wyczerpała. Jakiś problem z baterią jest, czy po prostu trzeba podładować ją jeszcze dłużej?

• 3 weeks later...
Posted

Witam.

Mam jeszcze jedno pytanie odnośni scorpa. Mianowicie próbuje go otworzyć, z tego co patrzę na instrukcję, to należy usunąć pin i wszystko ładnie schodzi, jednak mam problem, polegający na tym, że siedzi on bardzo mocno. Udało mi się go wybić może z 1mm, ale o całkowitym wyjęciu nie ma mowy. Czy robię coś źle, czy po prostu muszę wziąć większy młotek ;) Przy użyciu kombinerek da się pinem kręcić.

Pozdrawiam

• 9 months later...
Posted (edited)

Krótki opis bebechów: chiński standard.

-szkielet z shitmetalu

-zębatki marki XYT

-plastikowa prowadnica sprężyny

-plastikowy tłok z ostatnim zębem metalowym

-plastikowa głowica tłoka, wentylowana

-plastikowa głowica cylindra i dysza

-plastikowa listwa dosyłacza

!plastikowy antyrewersal!

Tak się prezentują po przebiegu kilku tysięcy kulek:

https://picasaweb.google.com/101888283209343692038/WellR2SkorpionVz61#

Wymiary całego GB: 101x46x23mm

Edited by matheoo41
  • 7 months later...
Posted

Kurde jaka łopata, ale spróbuję może jeszcze ktoś zagląda...

Otóż mam problem, przy rozkładaniu mojego vz.61 wypadła mi mała część i straciłem ogień pojedynczy. Posiadam ten element i tu moja prośba: Ma ktoś zdjęcia okolic kostki stykowej i spustu? Może uda mi się znaleźć jej miejsce bo za chiny nie mam pomysłu jak ją zamontować i odzyskać pojedyncze strzały...

• 1 month later...
  • 7 months later...