Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

W ostatnim czasie zdecydowalem sie na dobranie odpowiedniego noza do mojego ekwipunku. Z racji tego, ze staram sie odwzorowac oddzialy niemieckie (nie tylko bundeswehre) postanowilem wybrac cos z tej kategorii. Niestety ciezko mi jest wybrac cokolwiek z racji braku konkretnych informacji na temat tej czesci ekwipunku.

I tak:

GSG9 podobno uzywa Glocka:

nozglock.jpg

Oprocz tego na zamowienie bundeswehry powstal Eickhorn A.C.K.:

mini_1160050355.jpg

Niestety nie spotkalem sie z przypadkiem jego uzytkowania.

Niewatpliwie w swoim czasie bundeswehra uzywala takze standardowych bagnetow do G3:

mini_1160050355.jpg

Nie wiem jednak jak zmienila sie ta kwestia po przyjeciu na uzbrojenie karabinu G36.

Natknalem sie rownie na aukcje:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21236492

Niestety wg. mojego zrodla noz ten jest modelem NATO-wskim a nie standardem w bundeswerze.

To samo zrodlo podaje rowniez, ze najnowszym modelem niemieckiego noza jest:

6911222.gif

Czyli tzw. Kampfmesser M97

Powoli zaczynam sie w tym wszystkim gubic, prosze wiec o pomoc w postaci konkretnych informacji, ew. zdjec zolnierzy niemieckich, na ktorych widac bedzie wyraznie czego tak naprawde uzywaja. Pozdrawiam.

Ronin

• 7 months later...
Posted

Najnowszym standardowym modelem nozą w BW jest KM (KampfMesser) 2000. Czarny, pełna oksyda, szlif sztychu tanto, trzpien głowni przechodzacy przez rekojeść do rozbijaja szyb (ale gwozdzia nim nie wbijesz). Okładzina rekojeści z Kratonu czy jak się ten gumotwór nazywa... Niemiaszkom bardzo się podoba jak z nimi rozmawiałem - Normalnie maja wydawane te zielone scyzoryki :lol: - a jak gadałem z zawodowymi to bagnetow (po NRD-owskich kałaszach) przystosowanych do G36 właściwie się nie wydaje.

Niestety nie robiłem fotek jak ogladałem a najlepsze na sieci są tu:

http://www.armee-center.de/catalog/product...oducts_id=38226

A to jedyna fotka z archiwum z KM2000 w kadrze jaką mam (jak widać zdjecie koncentrowalo sie na czym innym :wink: )

mini_1160050362.jpg

Posted

witam

nie polecam tych nowych KM 2000

1.straszą ceną

2.to jest model tanto -więc jakość uzycia w pokojowych warunkach jest średnia

3.ciężka i skomplikowana pochwa z metalu -dopinana do nylonowego mocowania

Jeśli chcesz robić naprawde niemieckie siły specjalne -to jaki model noża nie kupisz będzie dobrze-polecam SRK, BKT, SOG

tych modeli uzywa cały świat -nowoczesne konstrukcje,dobra stal, pochwy z kydexu no i cena o polowe niższa niż KM 2000

pozdrawiam

• 2 years later...
Posted

kiedys uzywano UC855 (mam ta bestyjke :) ) noz ze stalowa pochwa, skorzana zabka produkcji eickhorna, obecnie juz nie uzywany, ACK mi sie podoba, ma cos w sobie. ponoc uzywa sie jeszcze KCB 77CS tez produkcji eickhorna (noz wzorowany na bagnecie-nozu bojowym KCB 77). z tego co sie orientuje to niemcy uzywaja tez puma tac1.

• 2 months later...
Posted

Bundeswehra do dnia dzisiejszego uzywa pozostalosci po armii DDR i dopasowala do G36 bagnety od klasznikowow. Sa one jeszcze do dzis na wyposarzeniu.

Oczywiscie kazdy zolnierz ma mozliwosc dobrania czesci ekwipunku wg wlasnych zyczen i pomyslow.

Odradzam ogladania zdjec bo wiekszosc jest robiona pod publike i zawieraja falszywe informacje. Najlepiej jest szukac u zrodla.

• 4 weeks later...
Posted

Zamieszczam zdjecie z dobrze znanego podrecznika Bundeswehry, ktory udalo mi sie swego czasu zdobyc dzieki uprzejmosci Wolfa :):

reibertackdg0.jpg

To, ze ACK jest oficjalnie przyjetym nozem bojowym potwierdza takze artykul zamieszczony w M.M.S. Komandos (9/98).

W ostatnim czasie udalo mi sie zakupic ten noz i jak narazie jestem bardzo zadowolony (wczesniej uzywalem wlasnie KCB77CS).

Jak tylko stronka mojej ekipy ruszy pelna para to opublikuje kilka artykulow na temat wyposazenia BW, w tym takze recenzje tego noza.

Ronin

• 9 months later...
Posted

To jest właśnie UC855, o którym wcześniej była mowa. Stal nierdzewna (nie wiem dokładnie jaka), pochwa ze stali, żabka ze skóry, produkcja Carl Eickhorn Waffen Fabrik Solingen. Długość w pochwie 270mm, długość ostrza 135mm (mierząc od jelca do sztychu). Co zasługuje na szczególną uwagę to fakt, że genialnie leży w dłoni. Coś jeszcze chcesz o nim wiedzieć?

Posted

To czego nie wiesz czyli jaka stal :)

Napewno nierdzewka, ale nie znam ani oznaczenia ani na jaką twardość hartowana. Też mnie ciekawi jaka jest dokładnie. Szukałem troche po sieci i w literaturze ale nic nie znalazłem. Może trzeba by popytać na forach typowo nożowych... Jakbyś sie dowiedział to daj znać :)