Kosmal76 Posted August 22, 2008 Report Posted August 22, 2008 witam czytałem, że moja replika po każdej strzelance powinna być czyszczona i smarowana i co 10 k kulek smarowany gb czy mógłby mi ktoś wyjaśnić jak smarować , czym jak dużo , i co smarować moja replika mp5 sd5 Ca B&T Stock Jestem jej drugim właścicielem Quote
0L0 Posted August 22, 2008 Report Posted August 22, 2008 8O Jeżeli tarzasz się z repliką w piachu to tak. Przy normalnym użytkowaniu nie jest to konieczna, a nawet nie zalecane. Jak raz do roku wymienisz smar na zębatkach to będzie w zupełności wystarczające. Raz na 3 miesiące można wnętrze cylindra spryskać odpowiednim smarowidłem (przez dyszę przy odciągniętym tłoku). Nic więcej nie trzeba smarować. Lufę czyścisz tylko jeżeli jest taka potrzeba i robisz to od komory do wylotu, nie odwrotnie ;) Quote
Kosmal76 Posted August 22, 2008 Author Report Posted August 22, 2008 aha dziękuje , ale GB nie umiem rozkręcać i boje się na własną ręke :( Quote
Kosmal76 Posted August 22, 2008 Author Report Posted August 22, 2008 a jakie to smarowidło ? do smarowania tłoka i jak tłok umieścić w położeniu "odciągniętym" ? Quote
hary934 Posted August 22, 2008 Report Posted August 22, 2008 Strzelając na AUTO 'nieoczekiwanie' zdejmujesz palec ze spustu, tak by tłok został w tyle. Wtedy przez dusze 'napsikujesz' OLEJU(ku) SYLIKONOWEGO. Jedyny problem to zalany HU po takiej operacji, ale jest i sposób bo go 'odlać' ;-) Quote
0L0 Posted August 22, 2008 Report Posted August 22, 2008 Mając wyjęty gearbox z rękojeścią oddajesz serię, aż smar przestanie wylatywać przez dyszę. Quote
hary934 Posted August 24, 2008 Report Posted August 24, 2008 Tego się nie odlewa, to jest w puszce jak np. WD40 Quote
cziman Posted August 24, 2008 Report Posted August 24, 2008 Olej silikonowy? Ja wolę normalnie w buteleczce z aplikatorem. Jeżeli masz możesz psiknąć od czasu do czasu do wnętrza cylindra gumi protectantem, czy innym środkiem do konserwacji i zabezpieczania uszczelek i inych elementów gumowych. Do tego dosłownie kropelkę oleju silikonowego i git. Quote
Kosmal76 Posted August 24, 2008 Author Report Posted August 24, 2008 dzięki jeszcze raz za porady , a samym olejem silikonowym nie wystarczy ? Quote
0L0 Posted August 25, 2008 Report Posted August 25, 2008 Ja wnętrze cylindra i głowicę tłoka smaruję tylko silikonem, i jest git. Quote
cziman Posted August 25, 2008 Report Posted August 25, 2008 Wystarczy, aczkolwiek smar z GB potrafi wyżerać gumowego o-ringa, pogarszając jego parametry. Nie musisz psikać tego gumi-protectantem, ale jeżeli masz, warto. Quote
Recommended Posts