Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 377
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Ok, jeszcze tylko pytanie do specmanow. Jesli mam stpe 275mm na 100mm, to jaki rozmiar na jezyku powinienem brac? Nie mam jak tego przymierzyc, bo daleko :)

43 ;)

88360314.jpg

Wawix

Edited by Wawix
Posted

Najlepiej wziac kartke bialego papieru. Postawic stope na niej i odrysowac na kartce zaznaczajac duzy palec z przodu i piete z tylu.

Zmierzyc dlugosc i dodac te 5-10 mm, o ktorych pisal Ronin.

Dlaczego? Bo trzeba uwzglednic skarpetki. Czasem nawet podwojna pare, ktora swietnie (zwlaszcza na poczatku) zapobiegnie obtarciom. Wszak kazdy but trzeba najpierw "rozchodzic" ;)

Pozdrawiam

PS: Osobiście mam stopę 265 a wziąłem but 270. Pasuje idealnie(nawet z podwójną warstwą skarpet) :)

Posted

Polecam do butów kupić jakieś dobre wkładki - najlepiej takie, które minimalnie unoszą piętę. Ja na początku miałem problemy z odciskami i przetarciami chodząc dłuższy czas po stromych nierównościach (np. w górach, na usypiskach, wałach) i już miałem psioczyć na buty że z tą opinią to trochę przesłodzone, aż coś mnie podkusiło by włożyć tam porządne wkładki. Po wymianie nie mam już najmniejszych powodów do narzekań.

PS: Jak tam w nowych Haixach z wentylacją? Model 2000 nie był wprawdzie pod tym względem zły, ale może po prostu nowy model jest w tej kwestii poprawiony?

Posted (edited)

Podpisuję się pod słowami Tony'ego.

Maiłem cieniutkie wkładki (cywilne ;) ) i na dłuższych marszach przecierałem sobie pięty. Teraz dokupiłem wkładki (takie zielone - antypotne z armyworlda) i problem od razu ustąpił! Stopa kilka milimetrów wyżej i zero obtarć - testowane w Tomaszowie ;)

Edited by danyboy
Posted

danyboy: ja wlasnie mam te zielone i przy wiekszych marszach > 15 km mi np. obciera piete.

Wkladka w butach to podstawa :)

Jak duzo sie chodzi to nie ma co oszczedzac na butach i wkladkach :)

Skarpety oczywiscie rowniez sa wazne ;)

Posted

danyboy: ja wlasnie mam te zielone i przy wiekszych marszach > 15 km mi np. obciera piete.

Radzę poszukać takiego oto wynalazku:

Wkładki

Lub czegoś podobnego - w sklepach z obuwiem trekkingowym na bank się coś takiego znajdzie. Ja takie kupiłem i teraz do każdego obuwia staram się je umieszczać, coby się wygodą rozkoszować.

Posted

Mój najlepszy zakup wkładek do modelu 2005 zaszedł w sklepie z obuwiem ortopedycznym gdzie Pan technolog - ortopeda dorobił mi wkładkę dopasowana do mojej stopy... jeżeli macie u siebie w mieście taka możliwość to polecam! W zasadzie poszedłem tam przez przypadek ale nie żałuje w ogóle.

Posted

Robi się odcisk stopy, który służy za wzornik do wkładki z jakiegoś rodzaju pianki.

Z wkładkami w butach BW jest jeszcze jeden problem - skórzane w nowych butach (niewychodzone) strasznie skrzypią i hałasują.

Ronin

Posted

Robi się odcisk stopy, który służy za wzornik do wkładki z jakiegoś rodzaju pianki.

Z wkładkami w butach BW jest jeszcze jeden problem - skórzane w nowych butach (niewychodzone) strasznie skrzypią i hałasują.

Ronin

Dokładnie. Poza tym mi dorobili jeszcze podkładkę pod samą piętę dzięki czemu chodzi mi się o wiele wygodniej i pieta mi nie lata 8)

Posted

Mój najlepszy zakup wkładek do modelu 2005 zaszedł w sklepie z obuwiem ortopedycznym gdzie Pan technolog - ortopeda dorobił mi wkładkę dopasowana do mojej stopy... jeżeli macie u siebie w mieście taka możliwość to polecam! W zasadzie poszedłem tam przez przypadek ale nie żałuje w ogóle.

...podpisuje się pod tym ;-)

• 2 weeks later...
Posted

Oj matko! Panie, toś z nieba mi spadł!! Akurat dobrze się składa.

Panowie, po raz ostatni tylko upierdliwie zapytam... Jak mam stope, dokładnie 270mm to jaki ma być? wg mnie 42, bo gdzies tam napisano, ze one maja i tak jakis zapas.

Dzięki Panowie!