Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Szukał, szukałem i nie znalazłem. Mam zamiar kupić sobie G36. Znalazłem ładownice do magazynków do G36 i zonk... Bo teraz pojawia sie pytanie: do czego podczepić te ładownice?? Jakie kamizelki noszą w BW? Bo coś mi sie nie wydaje by używali tych paso-szelek.... :)

Szukałem również zdjęć w necie to wyszło że ich kontyngent w Afganistanie nosi jakiś system modularny w kolorze zielonym:

bundeswehr_400q.jpg

Do czego mogę podpiąć te ładownice??:

http://armyworld.pl/product-pol-27-Ladowni...n-oryginal.html

pozdrawiam Pasti

• Replies 263
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

1. http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=9

źle Ci się wydaje, że nie używają paso-szelek.

Na stronie masz też artykuły na temat alternatywnych systemów.

2. Kamizelka z fotografii to nie standard - trafiła do armii w pewnej ograniczonej partii, głównie do żandarmerii (wersja oliwkowa) i jednostek specjalnych (wersja we fleck). Jej producentem jest Tasmania Tiger:

http://www.tasmaniantiger.tatonka.com/

http://intranet.tatonka.com/infosys/infocg...tintt3.dll?7612

Kamizelka to hybryda - część ładownic naszyta jest na stałe, część jest doczepiana.

A tak nawiasem to słabo u Ciebie z szukaniem ;), tym bardziej, że nie znalazłeś "niemieckiego" podforum gdzie masz odpowiedź na właściwie wszystkie swoje pytania.

Ronin

Posted (edited)

Dzięki, nie wpadłem na to :evil: :wink: :-F ... Jeśli dobrze zrozumiałem oni noszą przy tych paso-szelkach tylko 1 zapasowy magazynek?

Edited by Pasti
Posted

O tym też już było, ale w innym miejscu.

Regulaminowo noszono 2 magazynki w ładownicach po obu stronach klamry pasa nośnego, na wysokości szelek.

Posted

To w takim razie gdzie trzymają reszte magazynków? W chlebaku/nadupniku?

No chyba, ż niemiecka piechota jest tak pr0, że na wojnę starczą dwa magazynki/żołnierz :-P .

Posted

I trzeci (+ew. czwarty spakietowany) w karabinie. Osobiście mam wrażenie, że oni za długo nie mieli do czynienia z realnymi warunkami, a na poligonie to im wystarczało - coś więcej to zbędny bagaż.

Trochę offtop, ale kolega mi ostatnio wyjaśnił, czemu w WP przez długi czas były 3 magi do AK jako norma. Ponoć - jak go w podchorążówce uczyli - taka ilość starcza na ok. kilometr natarcia przy średnim natężeniu ognia. Według normy / instrukcji naturalnie.

Znaczy BWP wysadza desant, i całość hej do przodu. Po kilometrze albo jest już po drużynie i jej BWP, albo zziajany desant dogania swoją pancerkę, włazi do środka i uzupełnia amunicję z zapasu w wozie.

Rzecz jasna nie wiem, jak to było naprawdę, więc za ile kupiłem, za tyle sprzedaję...

Posted

Szkoła jest taka - na pasie są cztery ładownice + jeden magazynek w broni. Ładownice dopina się z przodu pasa, więc lewa ręka ma dostęp do wszystkich czterech. Resztę magazynków nosi się w naddupniku. Zmieniony jest więc schemat brytyjski - ładownice na bokach, po lewej masz primary, a po prawej secondary, na schemat - magazynki primary z przodu na pasie, secondary w cargo (zazwyczaj przypiętym z lewej strony). Efekt jest taki, że lewa ręka ma dostęp do wszystkich magazynków (!), bo i te w ładownicach łatwo wyjąć, i te z cargo w krytycznej sytuacji (a nie tylko do tych po lewej stronie jak w schemacie brytyjskim).

Zmiana wynika prawdopodobnie z rozmiaru magazynków do G36 - są grubsze i w ładownicy sie ich tyle nie mieści (w schemacie brytyjskim w jednej ładownicy pod słabą ręka - do szybkiej wymiany, masz sześć magazynków i to na ilość magów primary starczy).

Obecnie, po wdrożeniu systemu IdZ schemat nieco zmodyfikowano i dodano dwie podwójne ładownice - dopina się je skrajnie po bokach, obok ładownic pojedynczych. W ten sposób ilość magazynków dostępnych dla lewej ręki to 6 - reszta dalej w torbie uniwersalnej.

Ronin

Posted

Faktycznie, regulaminy i przepisy się zmieniają. Polemizować można długo. Dostępne są coraz to nowsze instrukcje oraz zdjęcia w internecie, ale moja wiedza opiera sie przede wszystkim na informacjach uzyskanych z pierwszej ręki, od znajomych którzy służyli, bądź są jeszcze w czynnej służbie, nie tylko na terenie niemieckich poligonów.

Posted

Zgadza się - dużo zależy od jednostki - są takie gdzie żołnierze dostają dwie ładownice, są takie gdzie dostają cztery. Niezależnie od ilości regulamin mówi, żeby ładownice zaczepić blisko, po obu stronach klamry pasa.

A tu przykład konfiguracji, o której pisałem (cztery ładownice pojedyncze, i cargo przesunięte na lewą stronę):

fotxe7.th.jpg

ZDJĘCIE CAŁEGO PLUTONU

Ronin

Posted

Trochę offtop, ale kolega mi ostatnio wyjaśnił, czemu w WP przez długi czas były 3 magi do AK jako norma. Ponoć - jak go w podchorążówce uczyli - taka ilość starcza na ok. kilometr natarcia przy średnim natężeniu ognia. Według normy / instrukcji naturalnie.

Znaczy BWP wysadza desant, i całość hej do przodu. Po kilometrze albo jest już po drużynie i jej BWP, albo zziajany desant dogania swoją pancerkę, włazi do środka i uzupełnia amunicję z zapasu w wozie.

Rzecz jasna nie wiem, jak to było naprawdę, więc za ile kupiłem, za tyle sprzedaję...

prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku

4 magazynki to masz na ćwiczeniach a jak jest W to zakładasz dwie ładownice i masz 7 magów

Posted

Nie - te podane przez Ciebie to podróba - syf jakich mało.

Podkłady na rangershopie masz tutaj:

http://rangershop.pl/product-pol-3600-Elem...-FLECKTARN.html

http://rangershop.pl/product-pol-3595-Elem...-FLECKTARN.html

Tyle, że nie ma pewności, że będzie to oryginalny KHS/Sierra :?.

Ronin

To pierwsze co dałeś to chyba jakaś "dopinka" do pasa :) . Ale tez miło wiedzieć.

pozdrawiam Pasti

Posted (edited)

Gdzieś mi się jeszcze obiło o uszy, że jeden zapasowy magazynek dodatkowo jest noszony w plecaku. Tak na wszelki wypadek.

PS

Gdzie znaleźć jakąś fajną, zgrabną "połówkę" żeby móc do niej spakować sześć magów od Gieni?

Edited by Kantek
Posted

prawda jak zwykle leży gdzieś pośrodku

4 magazynki to masz na ćwiczeniach a jak jest W to zakładasz dwie ładownice i masz 7 magów

Odpowiedź na pytanie ile magazynków powinna się znaleźć u producenta. Trzeba zapytać ile magazynków dostarcza wraz z karabinem. Dodatkowo można się posiłkować jednostką ognia dla G36, która powinna wynosić tyle ile pojemność magazynków (przynajmniej tak było w WP).

• 4 weeks later...
  • 1 month later...