Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, ostatnio rozglądam się za dokompletowaniem mojej Alicji, a dokładne za apteczką FIRST AID, ta z plastikowym pudełeczkiem, stosowana głównie przez USMC. Na aukcjach i w sklepach spotykam głównie 2 wersje, z większym i mniejszym znaczkiem służb medycznych.

Tak jak tu:

670c_1.JPG

I tu:

ee95_1.JPG

I intryguje mnie, od czego ta "wielkość" zależy, czy to tylko kwestia partii w zamówieniu, czy może, okresu czasu, czy też zupełnie czegoś innego, ktoś jest zorientowany i może doradzić?

pozdr.

Posted (edited)

Niech będzie i FAK, zasugerowałem się tym co spotykam w nazwach na aukcjach, a co do apteczki, czyli przysłowiowy "jeden kit" jaka wielkość tego symbolu.

Dzięki za uświadomienie ; )

Edited by chiefie
Posted

Z wszystkich IFAKów USMC, które widziałem to każdy miał na metce USMC INDIV FIRST AID KIT. Więc w marinesowych IFAK to Individual First Aid Kit.

Natomiast IFAK dla US Army to Improved First Aid Kit (ten w UCP z wkładką na kablu). Wiem, kwestia terminologiczna, ale zawsze ;)

Posted (edited)

I dlatego zastanawia mnie dlaczego ta która mnie interesuje jest zwykłym FAK-iem a nie Individual FAK ; p ale widocznie tak jest, niestety nigdy nie miałem okazji przyjrzeć się metkOM i kontraktom stąd moja niewiedza.

Tak czy siak dzięki za zainteresowanie tematem.

Edited by Foka
  • 1 month later...
Posted

Post jeden pod drugim ale może uzasadniony. Ostatnio w rekach miałem 3 apteczki o które chodziło w tym topicku, każdą od innego producenta, z różna wielkością loga z różnymi zawartościami, wszystkie kontraktowe, na każdym pokrowcu, ze tak to nazwę, napis widniał FIRST AID KIT, INDIVIDUAL czyli w drodze uściślenia w pewnym sensie IFAK to jest. (bądź FAKI choć tutaj już bardziej powątpiewam w te wersję.)