Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie

Pozwoliłem sobie założyć nowy temat bo nie chciałem mieszać w innych (ew moderatora prosiłbym o przeniesienie :) )

Sprawa jest taka: kupiłem spodenki,nówki sztuki i jest coś,co mnie zdziwiło-na metce jest owszem,nr kontraktowy,ale....nie ma nazwy producenta :strach:

I sam już nie wiem,czy w moje łapska wpadła podróba,czy też nie....Czy moglibyście rozwiać me wątpliwości? Z góry wielkie dzięki :D

• Replies 78
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Aż spojżę na metke. :P

Moja wygląda tak:

"GE"

WAHLER

Q/B21B/QA152/OB547

2001

7580/7580 (GrNr 6)

8415-12-322-4199

"80%Baumwolle/20%Polyester"

oznaczenia dot. prania

"Hinweis:

Alkalifeie Feinwashmittel

(aufhrllerfrei) verwenden,

intensiv spulen"

"schadstoffgepruft"

Edited by ocet
Posted

Oki,oto treść:

Q/B21B/QA153/0B547

2008

170-180/90/80 (GR8)

8590/8090

8415-12-155-9105

80% Baumwolle 20%Polyester

Reszta inf dot prania jak podawał kolega wcześniej :)

Posted (edited)

U mnie to tak wygląda:

"GE"

SCHARRER UGB

LHBW 419892

2006

ASD 04840B140

7580/8590 (Gr.8 )

8415-12-361-8598

(ZNACZKI DO PRANIA)

"schadstoffgepruft"

Edited by choisen
Posted

Nie wiem czy powinieneś się martwić bo o ile mi wiadomo wszystkie regularne sorty mundurowe BW są szyte w Polsce.

Nie ma znaczenia czy idą one z metką A do BW czy z B do firmy komercyjnej bo z reguły to ten sam produkt.

Posted

Z jednego z programów informacyjnych (ekonomicznych) kilka lat temu puszczanego. Ogólnie sprawa dotyczyła kondycji oraz szans i zagrożeń przemysłu lekkiego w naszym kraju. Z tego co wiem to buty BW też są szyte w Polsce.

;)

Posted

I jesteś pewien, że mówili tam o WSZYSTKICH sortach?

Ronin

Tego nie mogę być pewny... Nie zdziwiłbym sie gdyby już przenieśli szycie nawet na Ukrainę lub do Rumunii...

Z pewnością ubrania specjalistyczne i dla oddziałów specjalnych mogą być szyte gdzie indziej... i z pewnością są.

• 1 month later...
Posted

Jaki powinien być "skład" oryginalnych spodni?

Z roku 2002 firmy (chyba to nazwa firmy:)?) Gebr. Rensing to 80% do 20%

Z roku 2005 firmy Scharrer UGB to 65% do 35%

Czy któreś z nich są "podróbkami", czy też zmieniało się to w poszczególnych latach u poszczególnych producentów?

Posted

Czy któreś z nich są "podróbkami", czy też zmieniało się to w poszczególnych latach u poszczególnych producentów?

Dokładnie tak jak mówisz. Jest kilku producentów kontraktowych i matariały też nieznacznie mogą się różnić. Jakość wykonania, materiał, kształt itp określają wewnętrzne normy wojskowe zwane powszechnie TL-kami (niemiecki skrót od technicznych norm produkcyjno - zapatrzeniowych).

Jeśli spodnie posiadają Versorgungsnummer ( kontrakt ), to możesz się różnicami w składzie materiału nie przejmować, bo widocznie są one dopuszczalne wg norm, lub z biegiem czasu i potrzeb te w/w TL-ki się zmieniły.

• 5 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Teoretycznie tak ;). Jak zawsze podkreślam, że wszystko zależy od tego co przyśle Ci rangershop.pl. Ja zamawiałem takie spodnie u nich jeden raz (zazwyczaj w Niemczech kupujemy takie rzeczy), i wtedy przysłali mi kontrakty.

Ronin

• 2 weeks later...
Posted

Spodnie kontraktowe prawie zawsze wystepują w rozmiarach BW. Tabelę rozmiarów znajdziesz w moim atrykule o ubraniu BW. Najnowsze modele kurtek i spodni dla jednostek specjalnych rzeczywiście występują już w bardziej uniwersalnej rozmiarówce, zbliżonej do cywilnej. Przykładowo moje spodnie, ten sam model o którym mowa, kupiłem w rozmiarówce BW. To zależy od producenta.

Tabela rozmiarów BW i cywilnych znajdują się na stronie Ranger-shopu.

http://rangershop.pl/help.php?page=16

Posted

Te spodnie są szyte wg rozmiarów BW, tyle, że nie w pełnej rozmiarówce a w skokach odpowiadających rozmiarom S, M, L itd. (jest tak ze wszystkimi ubraniami dla jednostek specjalnych - dla małych kompanii nikt nie szyje sterty różnych rozmiarów bo nie ma potrzeby ;)). Oba rozmiary (i rozmiarówka BW i jej uniwersalny odpowiednik typu XL) podane są na metce a tabelę rozmiarów (co jakiemu odpowiada) masz na stronie sklepu.

Jak będę miał chwilę to zrobię kilka fotek metek ciuchów dla jednostek specjalnych i pokaże jak to wygląda w praktyce.

Ronin