Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Jak w temacie.

Przy moich 187cm wzrostu sugerowaną długością munduru byłoby long (180-190cm).

Czy ktoś się orientuje, jak sprawdziłoby się x-long (190-200cm)? Jakoś będzie wyglądać i działać, czy zaplączę sobie stopy w nogawki? Orientuje się ktoś?

Z góry dzięki ;-) .

P.S. Gdyby to miało jakieś znaczenie, szerokość munduru small.

Posted

Kupując pierwszy mundur US, warto przymierzyć, bo nie zawsze wypadaja tak jak powinny:

mam 186cm, w klasycznym bdu nosze longa, ale w acu i marpatowym BDU już noszę regular.. bo mundury wypadają większe.

Mowa oczywiście o kontraktach, bo podróbki to wypadają różnie różniście :)

Pozdrawiam

Sasz.

Posted

Miałem Marpat desert w rozmiarze M/XL mam 182 cm wzrostu i dawał radę, lubię jak mi się nogawki marszczą na bucie. Wtedy po kucnięciu nadal zakrywają buta, a nie podciągają sie do połowy łydki. O dziwo kolano było na swoim miejscu. Łokcie również, W ACU mam M/L i niestety, ochraniacz kolana zaczyna się tam gdzie kończy sie moje. Bluza jest OK

Jeżeli kupujesz mundur BDU LONG powinien dać radę

Posted

Ciekawe kampfhund - mam 186cm wzrostu i marpat M-L jest dla mnie ok do łażenia na codzień, a gdybym nosił go tylko wpuszczanego w buty lub podwijanego boot bandsami, to wystarczyłby mi M-R. Po prostu marpaty i ACU są dłuższe z tego względu, że wzrosła średnia wzrostu u ludzi, w stosunku do tego co było prawie 30 lat temu.

Podsumowując - 187cm

Jeśli marpat/ACU to small-long i bedziesz miał ciut zapasu

Jeśli zwykłe, stare BDU to small-long bedzie w sam raz, a w xlong będzie nieco zapasu, ale jeszcze nie będzie to wyglądało komicznie :)

Posted

Na mnie Long jest dobry jak stoje, klekniesz zalbo zaczniesz sie czlogac i nagle masz nogawke do pol lydki... :roll:

Jak bylo napsiane - najlepiej przed kupnem przymierzyc.

Posted

Kupiłem jednak long, udało mi się jakoś znaleźć kontrakt w odpowiednim materiale, nyco ripstop, normalnie to wszędzie te twill-clothy. :???: Serdeczne dzięki za wszystkie odpowiedzi :) .