Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

mam kolejną proźbę do was, jako tych mądrzejszych. ;-) Chcę się dowiedzieć jakie jednistki używają danego typu pm'ów z rodziny mp5. Czy używa ich tylko GSG-9 czy inne jednostki też? Czy w użyciu jest mp5 kurz. Podstawowe zastosowania (tak wiem CQB, ale może jacyś saperzy to noszą, kto wie) itd. Wszytko co wiecie. :)

Z góry dzięki.

p.s. Jak to dobrze że mamy panów z AWR i specjalny dział forum. :)

Posted

Zacznijmy może od tego że GSG9 to policja a nie wojsko... Używają wg potrzeb jednostki specjalne, żandarmeria polowa, piechota morska. MP5k też jest w użyciu, powoli jednak wypierane przez MP7.

Posted

Że GSG9 to policja to wiem. Ogólnie pytałem o Niemcy. Nie tylko o Bundeswehrę. Dzięki wielkie. A jakie typy mp5? Jest to dowolne? Np. czy wersja sd jest w użyciu?

Posted

W użyciu jest też wersja SD, poza tym K i cała reszta. Tak jak już pisałem niektóre jednostki maja pewną swobodę w dobieraniu sobie specjalistycznego sprzętu i broni.

Posted

No nic, do rzeczy panowie... Jakie wersje są w użyciu?

Jeśli chodzi o wersje wytłumioną to jednostki specjalne - MP5SD6:

german_sof_fs_05.jpg

MP5K jest na wyposażenie żandarmerii - wykorzystywana do zadań związanych z ochroną VIP-a:

518671239ebts5.jpg

Oczywiście wszystkie wersje posiadają selektory z oznaczeniami w układzie S E 3F F.

Ze zwykłych wersji to A4 i A5 - zazwyczaj z latarką i też w żandarmerii.

Ronin

• 3 months later...
  • 1 month later...
Posted

Powyzej widac na zdjeciu jakas lunete ;)

Co do 551 to w sumie nie widzialem fotki z tym modelem u niemieckich zolnierzy. Widzialem natomiast fotki z 552(mowie tu o G36`jkach).

Moje pytanie brzmi: Czy Bundeswehra zakupila swego czasu wersje 552 i wszyscy uzywaja akurat tych wersji?

Posted

Luneta na MP5 to Hensoldt FERO Z 24 G:

bild%2010.jpg

Jeśli chodzi o EOTechy to w użyciu (tak w ogóle) jest i wersja 551:

ksk30mg9.th.jpg

(tu akurat na MP7)

i wersja 552:

kskmp5sd8awkv7.th.jpg

Ta pierwsza jest zdecydowanie rzadziej w użyciu, chociaż czasami widoczna jest nawet na G36. Najczęściej spotykana jest natomiast druga wersja.

Ronin

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Posted (edited)

Odgrzewam placka.

Czy ktoś jest w stanie poratować fotkami/wymiarami/układem liter selektora umieszczonego na "niemieckim" mp5sd6?

22001800_german_sof_ksk_06.jpg

To jedyna fotka SD6 w posiadaniu KSK na której widać selektor, jaką udało mi się znajeść.

Edited by ireabe
  • 3 months later...
Posted

Witam,

Wczytywałem się w Wasze posty ale nigdzie nie padła konkretna informacja czy rodzina MP5 jest w końcu używana przez piechotę ( lub inne jednostki liniowe ) BW czy tylko przez oddziały specjalne? Jeśli jest także w BW to jaka wersja?