Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • Replies 972
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Posted

Czy byłaby możliwość podania rozmiarówki pasa PPS-1 (rozpisania przykładowo: rozmiar L: od 120 do130, rozmiar M: 92-122 itd z S, XL, XXL)?

Posted (edited)

Jako, że nie każdy może zaglądać na forum Specopsa to wkleję treść postu "od firmy":

Kilka słów wyjaśnienia skoro już tu zajrzałem, trochę długo trwała walka z laminatem ale osiągnęliśmy sukces, połowiczny ale zawsze to sukces o czym poniżej.

Po wielu nieudanych lub udanych w mniejszym stopniu próbach udało nam się opracować skuteczną metodę laminowania Cordury. W początkowej fazie projektu używaliśmy specjalistycznych acz powszechnie dostępnych klejów tekstylnych które mimo że wydawały się laminować Cordurę skutecznie z czasem okazały się być niestety niewystarczające. Po próbach "poligonowych" okazało się że laminat z czasem ulega rozwarstwieniu i mimo stosowania wielorakich technik spajania (na gorąco, na zimno, pod ciśnieniem itd) jak i klejów zawsze okazywało się ostatecznie że materiał nie spełnia pokładanych w nim nadziei.

Dużo krwi, mnóstwo kasy i jeszcze więcej nerwów kosztowało nas zlecenie opracowania skutecznej metody oraz spoiwa zewnętrznym firmom a trzeba wiedzieć że było ich co najmniej 10 różnych w tym kilka spoza PL ale udało się. Jeden z producentów klejów zdecydował się nijako w ciemno (tylko na podstawie naszych zapewnień że jeśli im się uda zaczniemy trwałą współpracę) zainwestować własny czas i środki na opracowanie specjalnej receptury kleju który był by w stanie spoić trwale Cordurę. Problemem który nas cały czas nękał jak nietrudno się domyśleć okazało się powleczenie poliuretanowe które w połączeniu z innymi domieszkami (teflon na przykład) ni w ząb nie dawało się trale skleić. Na skutek prac w/w opracowano technologię która na chwilę obecną pozwoliła nam cieszyć się super trwałym materiałem w jednolitych kolorach. Jako że klej o którym mowa powyżej został opracowany techniką laboratoryjną jesteśmy w posiadaniu minimalnej jego ilości która pozwoliła nam wytworzyć pierwsza partię laminatu w kolorze Coyote Brown i w takowym rozpoczęliśmy z początkiem bieżącego tygodnia realizację pierwszych zamówień.

Partia produkcyjna spoiwa zgodnie z zapewnieniem producenta dotrze ok 20 stycznia i od tej chwili będziemy mogli bez zakłóceń rozpocząć produkcję seryjną zamówień które już teraz przekroczyły liczbę o której początkowo nawet nie myśleliśmy.

Reasumując – Ci którzy mieli złożone zamówienie w kolorze Coyote Brown mogą się spodziewać wysyłki w przyszłym tygodniu lub zaraz po 2 stycznia; pozostałych prosimy o jeszcze chwilkę cierpliwości, wszyscy zamawiający w formie PREORDER zostaną sowicie wynagrodzeni.

Na chwilę obecną trwają prace zmierzające ku opracowaniu laminatu z Cordury w maskowaniu Multicam oraz A-Tacs i wedle zapewnień producenta powinniśmy odnieść sukces w pierwszych dniach stycznia. Niestety Cordura od różnych producentów mimo identycznego składu (POMIAMID 6.6) różni się nawet nieznacznie powleczeniem co przekłada się bezpośrednio na trwałość spojenia a tym samym dla każdego produkt trzeba opracować nową recepturę.

Edited by HellMaker666
  • 2 weeks later...
Posted

Dostałem w weekend swój egzemplarz (propsy dla UPSu za to, że w okresie przedświątecznym rzucili swoje wszystkie siły i środki, żeby dostarczyć przesyłki :D) - z uwag na szybko:

- zaszyty górny rząd przelotek na klapie sprawia, że wysokie ładownice (np. pełna na M4) wymaga montażu o jeden rząd niżej, zapięcia wystają poza obrys PC. Jak się domyśliłem po przejrzeniu zdjęć u chłopaków z SCD (na fotkach są też SPECOPSowe sztywne fastmagi) takie przeszycie klapy nie koliduje z krótkimi ładownicami ;)

ul1.jpg

ul2.jpg

- trochę krótki cummerbund. Upchane płyty "L", a gość mający 115cm w klacie (100 pas) dopina się na styk. Natomiast na 'szczurku' mającym 83cm leży idealnie ^.^

Posted (edited)

Lepiej dopisz, gdzie on ma te 83cm bo jak w klacie to jest to anorektyk a nie szczurek :icon_biggrin: Yahalom, masz tradycyjne SAPI czy swimmer cut? No i więcej fot, więcej fot :icon_biggrin:

Edited by HellMaker666
Posted

Wychodzi na to, że z moimi 105 w klacie (88pas) powinien leżeć odpowiednio xD Co możesz powiedzieć o mocowaniu płyt (mieli coś tam zmienić) oraz o wygodzie. Wiem, że żeby móc ocenić wygodę to trzeba troszkę w nim połazić, ale tak na pierwszy rzut oka - co jest git a co byś poprawił?

Posted

Montaż płyt:

ul%25C5%259Br.jpg

Trochę trzeba się nawciskać zanim płyta (w moim przypadku, tak jak pisałem - atrapa) dobrze się ułoży ;)

Wygoda... tu mam taką niejednoznaczną opinię. Generalnie, zgodnie z założeniami to ma być lekki PC, więc jest przeznaczony jak logika podpowiada do lekkich konfiguracji - w takim przypadku będzie się pewnie dobrze sprawdzać (nie mam innych komponentów zestawu UL, więc ciężko mi powiedzieć).

Natomiast po pełnym obładowaniu wszystkimi kieszeniami jakie miałem pod ręką + po ich wypełnieniu zrobiło się dosyć ciężkawo ;) W takich setup'ach jakiś comfortpad na ramionach byłby mile widziany. No i tak najmniej, ale zawsze denerwują mnie odstające od ciała 'ramiączka' (po włożeniu płyt) :)