Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

4 śrubki pod silnikiem, śruba w kolbie, śruba trzymająca takie aluminiowe coś od tyłu gearbox'a, 3 śruby aby zdjąć szynę na górze GB.

Szynę nie wiem czy kupisz w .pl, ja wywierciłem dwa otwory w górnej części body i przykręciłem standardowego krótkiego RIS'a.

Jak kurier przyjdzie, to wstawiam M150. Opowiem jaki efekt.

• Replies 158
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

GB już dawno temu złożyłem :P

Co do M150 to ja bym się nie pchał bo na 100% strzeli ci GB , jest wytrzymały i dobrze zrobiony ale bez przesady :P

A co do szyny to trza zrobić tak :

Zamontowana w zestawie jest półokrągła szyna u góry , do której nic nie podchodzi . Należy rozebrać karabinek i ją odkręcić po czym wymienić sobie na risa albo samemu dorobić :P

Posted (edited)

~474fps @ G&G M150 @ 0.20g

Przy tych fps'ach może być już teoretycznie spadek przez zbyt lekką kulkę - jeszcze będę mierzył na cięższych.

GB może pęknąć. Wtedy pójdzie na części, a replika jako ozdoba nad łóżko.

Ten karabin traktuję jako ciekawostkę - z braku dostępu do części nie traktuję go do końca poważnie.

ps.

To kiepski wynik fps jak na tak długą preckę i tak mocną sprężynę.

Gdyby choćby dyszę dało się wymienić na uszczelnioną, napewno by to zrobiło ogroooomną różnicę.

ps2.

Dzięki Li-Po rate-of-fire jest nadal masakryczny. Ale już przynajmniej nadąża kulki wszystkie podawać :)

Edited by Ratoll
Posted

Ta długość lufy , to się znaczy lufa krótsza niż w Kałachach xD

Jakby to to miało lufę długości powiedzmy m16 albo m14 to można by się było cieszyć :P

Co do uszczelnionej dyszy , to nie wiem czy nie da się zamontować którejś od kałacha czy emki [ można się popytać zawsze ]

A Bateryjkę 9.6 V podpinałem i rzeczywiście masakrator :D

Posted (edited)

~1500 kulek na M150 @ 475fps i wszystko śmiga aż miło.

Teraz myślę o dosztukowaniu/dopasowaniu/dokupieniu porządnej, uszczelnionej dyszy.

Edited by Ratoll
Posted

Zmierz długość stockowej, wyślij e-maila do sklepu z długością dyszy/zapytaj się na forum jaka dysza jest najbardziej podobna i kup takową dyszę.

Myli mi się ten temat z HK33 BE jak cholera.

Jaka to komora tu siedzi?

PS: Koszmarny wynik na M150 - 475fps. Chociaż na stocka jako tako to nawet dobrze.

Ja na M140 Systemy, ale przy pełnym tuningu typu Borek i lufa 590 promyka mam 520fps. Ale Borek pewnie te 40fps daje.

Może uszczelnij tą dyszę teflonem i już.

Podzrawiam serdecznie.

Posted

Niestety, z racji nietypowych części (specjalna głowica cylindra) o kupnie porządnego zestawu pneumatyki mogę zapomnieć.

Będę kombinował z dyszą, najwyżej kupię minimalnie dłuższą i zeszlifuję/przytnę.

Tylko damn, jest jeszcze mały problem - prowadnica dyszy (ta rurka wystająca z głowicy cylindra) jest dziwnie szeroka - nie udało mi się nawet trochę założyć dyszy do G36 (pomijam to, że długości inne).

Stockowy bore-up ? ;)

ps. Jak uszczelnić dyszę teflonem ? uwinąć prowadnicę dyszy ? Przecież zaraz się pozawija i rozwali, dysza lata 17 razy na sekundę ... ale to moje filozofowanie, napisz, jakbyś to zrobił.

Posted

Cylinder i głowica są normalne .

Właściwie to sporo części w GB da się wymienić , trza by było tylko je pomierzyć i zobaczyć czy są od V2 czy od V3 albo czasem w ogóle od VNie do dostania :P

PS : 2k kulek na M120 i śmiga :P

Posted

Na oko ta głowica od v6 ma "rurkę" zdecydowanie za bardzo acentrycznie :/ To niestety nie to ..

Przebieg na M150 .. 2 strzelanki, jakieś 2k - 2.5k kulek (dużo strzleałem testowo).

Na szkielecie GB nie widać absolutnie niczego niepokojącego.

Wczoraj otworzyłem GB .. wszystko w porządku, jedynie ząbki na tłoku widocznie pościerane.

Wymiana na mojego faworyta, Element/GFC za 20.99pln powinna wystarczyć.

Na allegro pojawiły się zębatki, które mogą pozwolić mi naprawić burst/semi.

Jeśli się nie powiedzie, myślę o tym, aby spróbować wstawić szkielet od normalnego GBv2 i ustawić na stałe na semi (selektory ognia nie będą napewno pasować, przyczepię dla ozdoby :) ).

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted

Moja jak na razie chodzi całkiem nieźle . Co prawda miałem drobny problem z gumką , kulki się po prostu blokowały i karabinek nie działał , ale rozkręciłem go i teraz już wiem co z nim było nie tak , otóż kupiłem dystanser w kształcie litery H po czym zamontowałem go , niby dobrze kręcił , ale po pewnym czasie wytarła się jedna nóżka od tego H , dystanser przekrzywił się i blokował kulki . Musiałem go wywalić , teraz mam zamontowany dystanser zrobiony ze sznurka do prania [ tak samo ma izolację w na zewnątrz , w środku była gruba nylonowa nić ] teraz kręci lepiej niż na tamtym :]

Za niedługo znów będę musiał w nim pogrzebać i tym razem wymienić sobie łożyska na metalowe , bo te już długo nie pociągną .

A no i kupiłem sobie batkę 9,6V podpiąłem ją do front gripa [ zdjęcia wstawię później ]

• 8 months later...
Posted

Witam

Szukam budżetowej repliki z trybem Burst i zaczynam rozważać zakup T89. Docelowo replika ma mieć 420-440 fps i śmigać na li-po. Co Waszym zdaniem należało by wymienić w stokowej replice aby dostosować ją do sprężyny m130?

Z góry dzięki za sugestie.

Posted

No tak , przez 9 miesięcy nie zaglądane do tematu a tu nagle niespodziewajka , coś się ruszyło :]

Więc postaram się odpowiedzieć na twoje pytanie w miarę wyczerpujący temat sposób :D

Po pierwsze batka . Rozumiem , że chciałbyś wstawić lipola , który zapewni ci dobry rof , ale osobiście bym tam go nie pchał [ na 9,6 firefoxa mam rofa wykręconego w kosmos na M120 :]].

Ale to jest już twoja decyzja , do batki w środku niczego nie musisz zmieniać [ tylko uważaj na rofa , bo przy M130 i 11.1V może ci szkielet strzelić :] ].

Więc co do części wewnętrznych , to aby wstawić tutaj M130 w zasadzie niczego nie musz robić . GB nie strzeli [ No chyba , że będziesz miał felerne , ale ja już mam gdzieś koło 150K na M120 i nic się mu nie dzieje] jest wytrzymałe .

Taki zestawik powinien trochę pochodzić , ale sugerował bym wymianę plastikowej prowadnicy sprężyny na metalową , bo prawdopodobnie ci się rozsypie :]

Cała reszta powinna spokojnie wytrzymać . Zębatki również są wytrzymałe , nowy tłok powinien trochę pociągnąć , ale pewnie po jakimś czasie będzie go trzeba zmienić na nowy bo zetrą się zęby , ale na pewno nie prędko .

Na razie właściwie tyle da się z nim zrobić , bo części do Type 89 są raczej nie do dostania [ jedyna dostępna do upgradu , to metalowa uszczelniona dysza za chyba 39 zł ] . Ale w najbliższym czasie JG będzie wypuszczało swoją wersję Typa więc pewnie wypuszczą też serię części do łupgrejdu .

PS: Uwierz mi , burst się nudzi bo chwili :]

• 2 weeks later...
Posted

Pasują wszystkie magazynki od M4/M16 [ Ale nie na odwrót , z emki nie postrzelasz sobie z magiem od typa :] ] . Jak na razie nie miałem jeszcze kłopotów z podpięciem tam takiego magazynka , niestety box od M249 nie pasuje ;/

• 1 month later...
Posted

Witam!

Czytam tu sobie o mojej (a jakże) 89-ce i mam taki plan:

1. precka 510-590 prawdopodobnie systemy (mam tlumik jakis badziewny to wepchne ja na 3/4 do niego :-P )

2. znalazłem dyszę deep fire, z tym ze do TM... (ne wiem czy bedzie pasić..)

KLIK

3. gumeczka od guardera (czarna/przezroczysta?)

4. no i spring 120

5. jak w koncu zamontowac ris-ke pod lunete???

6. rozumiem, ze tlok jak do v.2?

7. widzialem booooski front gripi i kolbe EBR laylaxa tylko ze tak po ok. 130 USD od szt. :wink:

KLIK

Posted

No to po kolei poodpowiadam :]

1.Precka 455 ledwo się mieści [ dochodzi do końca tłumnika płomienia ] więc z dłuższą będzie wyglądało to jak krowa moim zdaniem [ już i tak sam w sobie type nie należy do najbradziej kompaktowych ] ale twój wybór :]

2. Dysza na 90% będzie pasować , wyglądowo jest taka sama więc wszystko powinno działać [ części między TM a BE są zamienne ]

3. Ja mam czarnego guardera wchodzi bez problemu i dobrze kręci , zauważyłem natomiast , że czarną systemę trzeba skracać bo jest za długa :]

4. Spring 120 , sam urzywam więc nic się nie stanie z GB chyba , że masz jakiś felerny

5. Co do Risa , to występują specjalne montarze do type 89 ew. Możesz dorwać jakąś szynę i zastąpić nią tą , którą masz stockowo :]

6. Tłoki wszystkie są takie same do Aeg [ no chyba że jakiś custom ale takiego nigdy nie widziałem ] więc podejdzie. Ogólnie jest to zmodyfikowany GB v2 więc jak coś to szukaj części od v2 takich jak prowadnica itp.

7. Płać i Płacz :]

Posted

Dzieki Ero, ale co do ris-ek to jedynie na polskim rynku to chyba na specshopie (niedostepna, jak polowa produktow), czy nie pasowalaby szyna od mp5? Bo to chyba podobne jest... jak nie, to wiercic w tej szynie wewnetrznej nad GB?

Rozumiem ze lozyska spokojnie da sie wymienic, ale co z zebatkami? Bardzo masz zuzyte po kilku tysiacach kulek?

Posted

Szyna RIS no niestety z tym jest ból . Trzeba by zdjąć tą " szynę" co jest stockowo i na jej miejsce przykręcić jakąś nową [ Mam szynę od MB03 , przymierzałem i pasuje idealnie ale nie chce mi się z tym narazie robić :] ].

A o zębatki nie masz się co martwić . Mój ma przebieg gdzieś ok. 300 tyś kulek i zębateczki narazie nie są w ogóle zryte [ ok 100k na M100 i 200k na M120 ] .

Łożyska wymienić się da ale do tego czasu stockowe dają radę i nic im się nie dzieje :]

Posted

Ej, to Ty tym strzelasz 24h na dobe? :-P

-gdybym wsadzil zebatki od zwyklego v.2? dzialaloby? no napewno nie brust ale reszta...

-tez macie stockowo chromowany cylinder? :wink: