Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 696
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

widziałem nawet MG 36K ;)

Sam dążę do takiej modyfikacji ;) - już mam odpowiedni mostek pod optykę, łoże i dwójnóg. Jeszcze tylko rączka RIS i kolimator i będzie tak:

action7afghanksk36k.jpg

A co do G36 z wcześniejszego zdjęcia - jest to jedyna tego rodzaju modyfikacja jaką widziałem, szyny do C nie są kontraktowe ale można je bez problemu kupić na rynku cywilnym... Te trzy informacje pozwalają wyciągnąć wniosek, że ten żołnierz sam zaopatrzył się w tę szynę kupując ją w dowolnym miejscu (e-bay, e-gun, SL8 czy inne).

Takie rzeczy przejdą jak długo nie staną się za częste. W drużynie jedna osoba z niekoszerną modyfikacją jeszcze ujdzie, ale więcej to już dość dziwnie wygląda moim zdaniem :?.

Ronin

Posted

Danyboy próbował zamontować na optykę od G36 z szyną ris kopię eotecha... o dziwo się nie zmieściło. Jakiś pomysł czemu?

(Danyego replika to SRC G36 KSK)

Nie zmieściło się, ponieważ eotech był długi, a szyna na optyce krótka. Dodatkowo jak tylko kończyła się szyna zaczynał się plastik rączki transportowej na tej samej wysokości co ząbki szyny. W efekcie plastik blokował możliwość wsunięcia eotecha głębiej.

Nie wiem jak inne szyny, ale na ta z SRC nie da się zapiąć długiego eotecha. Myślę, że krótki spokojnie będzie pasował.

Posted

T po kolei:

- mam G36K Stara i tam optyka jest z szyną w standardzie. Do G36K CA dorabiałem z kolei do łysej optyki uciętą na odpowiednią długość szynę RIS - tę rączkę ma Tuziol a za jakiś czas pojawi się u nas artykuł jak to zrobić. Taka modyfikacja wychodzi bardzo tanio - o wiele taniej niż nowa rączka Star-a;

- w oryginale pod szynę wsuwa się podkładki dystansujące, które ustawiają nam optykę na odpowiedniej wysokości. Podkładki mają określoną wysokość, więc pod 552 dobiera się odpowiednią. W optyce airsoftowej nie ma tych podkładek wię trzeba dorabiać samemu.

Ronin

Posted

Witam

Wyjąłem z chwytu lunetę, następnie wywierciłem mała dziurkę w miejscu gdzie siedzi luneta, przełożyłem śrubę przez otwór i przykręciłem z jednej strony. Druga śruba przechodzi przez mała blaszkę i trzyma szynę ris z drugiej strony.

Posted

Danyboy próbował zamontować na optykę od G36 z szyną ris kopię eotecha... o dziwo się nie zmieściło. Jakiś pomysł czemu?

(Danyego replika to SRC G36 KSK)

Jest wiele rodzaje EoTechów, jedną z podstawowych różnic jest też ich długość.

Najczęściej spotykana wersja to 551 długości 102mm lub 552 długości 131mm.

Mówię o orginałach, nie wiem jak to wygląda z ich airsoftowymi kopiami.

Posted

Mam pytanie. :) Czy ma ktoś może szynę górną z optyką do sprzedania bądź zamiany? Mam szynę ris i chętnie bym się zamienił z moją dopłatą. Chwilowo nie stać mnie na nową.

Posted

Witam

Zapraszam do lektury kolejnego artykułu w dziale "Warsztat". Niestety, z racji opóźnień w dokończeniu malowania pewnego elementu repliki ze zmienianymi oznaczeniami selektora, publikacja artykułu o przemalowaniu oznaczeń nieco się opóźniła. Skłoniło to nas do zmiany kolejności publikacji, dlatego teraz zamieściliśmy artykuł opisujący modyfikację kosmetyczną atrapy zamka:

http://www.awr.one.pl/viewpage.php?page_id=43

Mam nadzieję, że Wam się spodoba ;).

Ronin

p.s.

Artykuł o tym jak przemalować selektor, zamieścimy prawdopodobnie pod koniec miesiąca.

Posted (edited)

Ciekawy artykuł, choć ciekawi mnie kilka rzeczy związane z "zamkiem" w G36 (nie mam Giety więc nie sprawdzę):

primo, czy da się zwiększyć zakres ruchu zamka, nie tylko by odsłonił hopka, ale i dalej leciał;

drugie primo, czy da się zmodyfikować rączkę przeładowania by móc ją zablokować po prawej/lewej stronie zamka;

trzecie primo, czy da się uruchomić bolt-catch.

I gdyby (u)dało się to zrobić, to replika byłaby o te kilka detali bliższa oryginału.

Edited by Panocek
Posted

Zakres ruchu zamka da się zwiększyć, pierwszą rzeczą będzie skrócenie tej blachy imitującej zamek tak by była na styk z wyrzutnikiem (ok 1cm zamka "chowa się" w body) następnie można przenieść mocowanie sprężyny odbijającej zamek bardziej do tyłu, ale to już naprawdę dużo zabawy a zamek i tak nie cofnie się całkowicie...

Posted (edited)

Czy ktoś z Was próbował odwzorować G36K używane przez KSK ?

Konkretnie wzorowałem się na tym obrazku:

KSK_27b.jpg

I póki co wyszło mi to:

SRCG36KSKsm.jpg

Najbliższe modyfikacje to zakup mechanicznych przyrządów celowniczych i zmiana oznaczeń selektora ognia.

Jak widać sporo rozbieżności - w planach miała wyjść lepiej i trochę się efektem tymczasowym rozczarowałem...

Macie może jakieś propozycje?

Edited by danyboy
Posted

Np. wymiana rączki transportowej (od razu widać, że masz rączkę od wersji C) ;) Cholernie się to rzuca w oczy ;)

2. Wstawienie pinów :)

3. oznaczenia, o których już wspomniałeś.

Ad.1 . No właśnie muszę obmyślić jakiś sposób wykrojenia otworu (nie nie kupię oryginalnej - trochę za drogo)

Ad.2 SRC i tak jest ładnie na pinach oparta, nie wiem czy ten element będę odwzorowywał

Ad.3 to może już niedługo

A co do Twojego projektu, to niestety cena granatnika i jego przydatność w ASG kompletnie go dyskwalifikują. Poza tym nie ma opcji podłączenia go pod moją szynę RIS.

Niemniej też mi się to strasznie podoba!

Posted

Tuziol już ma granatnik i powiadam Ci, że jego skuteczność jest bardzo dobra. Wystarczyło, że zaopatrzył się w granaty MadBull-a na CO2 ;) - grad ponad 200 kulek jednak robi swoje, tym bardziej, że na CO2 kulki spokojnie przechodzą przez krzaki.

A jeśli chodzi o przerabianie szyny od C to nadal będzie lipa - nawet po wycięciu tego trapezu spod rączki. Szyna jest za niska i za krótka (oryginał dochodzi do samej kolby i jest znacznie wyższa). Na ten moment żaden producent nie robi dobrej repliki tej szyny i jedynym rozwiązaniem jest kupno oryginału - każdą inną będzie łatwo odróżnić.

Ronin

Posted

Napiszę artykuł to będziesz wiedział ;).

A tak serio to nada się każda odpowiednio długa szyna po docięciu, oszlifowaniu i przewierceniu ale... Jeden rodzaj szyn nadaje się idealnie i wymaga najmniej przeróbek ;).

Ronin

Posted

No ja czekam z niecierpliwością. Sam od dłuższego czasu zastanawiałem się, w jaki sposób założyć szynę na optykę, najbardziej odpowiednia wydawała mi się ta sprzedawana na allegro, a pasująca na przedni chwyt emek - może nie jest najbliższa kształtem oryginałowi, ale przy odrobinie majstrowania da się celować z mechanicznych przyrządów;D

http://www.allegro.pl/item445124354_szyna_...kosc_20_mm.html