Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

W książce znaleźć można informację, że taka broń jest w arsenale, ale nigdy nie widziałem jej na żadnym zdjęciu w rękach żołnierza BW (czyli nie ma potwierdzonej informacji, że jest w bieżącym użyciu) - podobna sytuacja jest z HK 416 - karabin był testowany, kilka egzemplarzy jest w arsenale, ale to nie etatowy model. To samo z UMP, Stayerem... Najprawdopodobniej z wersją C jest tak, że broń trafiła jedynie do testów, ale w praktyce nikt tego nie nosi i z tym nie ćwiczy. Jeżeli ktoś myśli poważnie o odwzorowaniu czy rekonstrukcji to wersja C po prostu nie pasuje, a tłumaczenia "odtwarzam żołnierza, który testuje G36C" są mocno naciągane...

@: danyboy - dobrze zrobiłeś

@: Kantek - zmień giwerę ;)

Ronin

• Replies 696
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Poza tym konwersja wyjdzie dość drogo - chwyt przedni, rączka z lunetą, kolba, lufa itp. Osobiście mam w planach kupno G36 z SRC a chińskie G36c zostanie do walki na budynkach. Nie jestem masochistą żeby walczyć metrowym karabinkiem w pomieszczeniach. Mp5 mi nie leżą, dodatkowo musiałbym się liczyć z dodatkowymi kosztami związanymi z zakupem kompletu magów.

Posted (edited)

"Nie jestem masochistą żeby walczyć metrowym karabinkiem w pomieszczeniach. "

W Bundeswechrze rozwiązują ten problem inaczej- poporstu składają kolbe :)

Edited by ramol
Posted (edited)

No, ale jak przyjdzie manewrować w ciasnych korytarzach i pomieszczeniach to powodzenia życzę, do tego lepsza jest najzwyklejsza klamka ;)

Edited by Foox
  • 5 weeks later...
Posted

Świetnie , nawet bym nie wpadł na to by przerobić gniazda na piny.

Ratuje mnie to automatycznie bo moje stare piny mają ścięte gwinty jeszcze po poprzednim właścicielu :uśmiech:

Posted

A wracając do tematu, w jakiej odległości od tłumika płomienia powinna być żabka? Ktoś mógłby zmierzyć z założonym bagnetem?

Ponawiam pytanie kolegi. W jakiej odległości od końca tumika płomienia ma być żabka?

Posted

Somanowi chodzi o to, że ten element to nie żabka ;).

Ronin

Co nadaj nie zmienia faktu że nie wiemy w jakiej odległości ta część ma się znajdować... ;-)

Posted

Dołączam się do stwierdzenia poprzednika, a do tego chciałbym się dowiedzieć, czy bagnety z NRD do ak74 pasują do replik, czy też nie, tak jak to ma miejsce w bagnetach polskich. Jeśli tak, to jak trzeba zmodyfikować nasz rodzimy wyrób, by ten pasował? (o ile ktoś ma na ten temat pojęcie)

Ronin świetny pomysł z tymi pinami. Zastanawia mnie tylko, czemu w kolbie znajdują się 4 otwory, skoro w mojej replice doliczyłem się 3 pinów? 133% normy czy też ma się tam znaleźć pin kolby, ewentualnie innego elementu?

pozdrawiam!

Posted
Dołączam się do stwierdzenia poprzednika, a do tego chciałbym się dowiedzieć, czy bagnety z NRD do ak74 pasują do replik, czy też nie, tak jak to ma miejsce w bagnetach polskich.

Nie pasują.

Jeśli tak, to jak trzeba zmodyfikować nasz rodzimy wyrób, by ten pasował?

Trzeba dorobić nowe "kółko" w bagnecie oraz przerobić zatrzask w bagnecie, lub to na czym się zatrzaskuje na lufie G36.

Różnice pomiędzy "kółkami" widać na tych stronach - AK74 i G36

Pozdrawiam

Krzysiek

Posted

Super artykuł. A propos opisu modyfikacji oznaczeń selektora ognia coś ruszyło do przodu?

Tak, artykuł już powstał. Jak tylko skończę zmianę oznaczeń u jednej z osób w teamie, którą wykonywałem równocześnie z jego pisaniem (robiłem zdjęcia na bieżąco żeby każdy etap pokazać) i będę miał komplet fotografii, wrzucę artykuł ;).

Ronin

Posted

Różnice pomiędzy "kółkami" widać na tych stronach - AK74 i G36

Ok dzięki. Interesuje mnie jeszcze, gdzie kupić można takie mil-tecowe mocowanie do pasa? Przejrzałem parę sklepów polskich i nie znalazłem.