Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Ułamała mi sie końcówka lufy w Bereccie UHC, wiecie takie wykonczenie, ktore juz wlasciciwe nie gra zadnej roli techicznej, tylko ozdobno-wykonczeniowa.

Gdy przykleje na kropelke czy inne super glue to sie trzyma dopoki nie oddam probnego strzalu (zwlaszcza pustego-bez kulki a takie w tej bereccie sie zdarzaja gdyz zamek sie nei cofa), wtedy cisnienie powietrza wyrywa na nowo ta koncowke.

Pytanie: Czym wiec przykleic aby klej postawil opor temu cisnieniu powietrza?

• Replies 107
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chłopie! Czy czytałeś wszystko, czy tylko sobie napisałeś? Pofatyguj się i przeczytaj całość. Wysil się. Podałem kilka sposobów klejenia w tym temacie. Nie łaska poczytać? Do szkoły pod górkę?

• 2 weeks later...
Posted

Witam,

polecam klejenie na ultra-fiolet(promienie UV) ulamany gwint od lufy wytrzymal rok az do nastepnego sklejenia i jeszcze sie trzyma i to stabilnie, nie wiem gdzie dokladnie mozecie to zkleic na UV ale moj tata jest szklarzem i posiada taki wynalazek, musicie popytac

Posted

Niedawno w trakcie robienia "podrzutu z obrotem 360*" (nie wiem jak to się nazywa) próbowałem to zrobic patrząc się na monitor. I to był błąd bo giwerka poleciała 1,5m ode mnie. Podnosze i cos mi sie telepie. Nad językiem spustowym pęknięcie po obu stronach przechodzące przez pręcik mocujący spust. Mysle "noż kur**". Chwila namysłu i zastosowałem metode zbrojenia drutem. Lewa strona 3 druty 1mm o długościach 2,5-3cm włożone w naprzeciwlegle wzgledem pękniecia wywiercone otwory w body (ścianka body 2mm) zalane Super Glue (element nie przyjmuje zbytnich obciążeń więc nie było konieczne stosowanie bardziej specjalistycznych klejów). Z prawej tylko 2 druty włożone w otwory i jeden puszczony od środka przez fabryczne wgłębienie, następnie zalane Super Glue i zasypane mąką - (!!) tak maką jako wypełniaczem... Może śmiesznie brzmi ale z Super Glue w momencie robi sie bardzo sztywna i mocna masa (mąka lepsza od pyłku aluminiowego bo nasiąka, równie dobre byłyby wióry lub pył drewniany). Po sklejeniu szlif łączeń i kilka warstw lakieru czarny mat. Efekt? Niewidoczne i solidne łączenie. Nawet jak pojawi sie peknięcie to i tak sie nie rozejdzie gdyz stosunkowo elastyczne karbowane druty zalane klejem bedą pracować na boki ale na bank nie puszczą. Ta metoda naprawy jest jednak dość czasochłonna i wymaga precyzji (wiertła muszą iść niemał idealnie równo wzdłuż płaskiego elementu bo wyjda poza korpus).

Pozdrawiam :)

Posted

Ja używam do klejenia odłamanych/nadłamanych części kleju Cosmofen CA12, jest naprawdę dobry, świetnie trzyma części z absu. Pomimo, ze szybko wiąże, to warto poczekać te 3-4 godziny aby porządnie złapał.....Jeżeli nie jestem pewien łączenia, lub kiedy poddawane jest rozciąganiu i wyginaniu na boki, to, dodatkowo stosuje distal, lub inne żywice epoksydowe. Zalewam miejsce złamania/pęknięcia (wcześniej sklejone Cosmofenem, zmatowione drobnym papierem ściernym, i odtłuszczone) i pozostawiam do wyschnięcia. Takie rozwiązanie jest naprawdę dobre, stosuje je też nie tylko do klejenia ale i usztywnienia części…. :)

• 1 month later...
Posted

Widze że mnie moja luba ubiegła - ale to ja bede to kleił a najpierw szukał kleju. Przywaliło biedactwo w jakąś framuge i grim poleciał w kilka części - czym to pokleić i gdzie znaleźć taki klej ( w Wawie).

Z góry dzięki za pomoc.

Posted

Hmmm skoro różnego rodzaju laminaty tworzy się nasączając właśnie maty/włókna szklane żywicami to każdy klej na ich bazie powinien być dobry. W związku z tym jak wyżej polecę klej UHU 8) a jeśli jest na to miejsce to zachęcam także do wykonania łaty z maty szklanej od wewnątrz a nie tylko klejenie na styk.

Pozdrawiam!

• 4 weeks later...
Posted
żeby mata nie przykleiła się do rękawiczki bo ja oderwiesz: dociśnij całość palcem' date=' przytrzymaj drugą ręką wykałaczką[/quote'] NAjlepsza metoda to nasmarowane ręce grubszą ilością kremu, najlepiej nak najtłustszego i UWAGA! żeby nie dotknąć wtedy powierzchni klejonej :!: . Do klejenia używam kleju do uszczelek do okien PCV CA/5, powiem ze jest dobry, jednak że aby skleić np. pęknięta kolbę w M4A1 Well R6 trzeba było sposobu, nie znalazłem takiego.
Posted

Wracając do klejenia ABS-u:

Kiedy jeszcze miałem XM177 najlepszą metodą na łączenie części "plastikowych" było zapalenie jednego i drugiego kawałka.

Palące się brzegi ABS małym niebieskim płomyczkiem trzeba docisnąć do siebie i jeśli płomień nie gaśnie to ugasić. Trzeba uważać, żeby nie zastygło w złej pozycji bo będzie zonk tragiczny :lol:

• 1 month later...
Posted

Przeczytałem cały temat, i przepraszam za lekkie odgrzewanie, ale (jak narazie) nikt nie chce odpowiedzieć na to pytanie w innym temacie.

Potrzebuję skleić, a właściwie dokleić rurę PCV do stockowej z ABS-u w M3000 Long.

Czy wspomniany UHU będzie dobry? Czy może jakaś żywica?

I czy powierzchnia klejenia, tj. brzegi rury będzie wystarczająca, czy trzeba jakieś maty/pręty w środku?

Zależy mi na tym, aby dało się to później trochę oszlifować papierem i pomalować. No i jak lufa gdzieś zachaczy, aby się nie oderwała.

Posted

Moim zdaniem bez dodatkowej wewnętrznej rurki jako wzmocnienia/stelaża nie dasz rady – najlepiej wstaw jak najdłuższą bo i tak nie będzie jej widać. Rurkę wewnętrzną z przedłużeniem lufy połącz klejem do PCV*(zakładając że obie są z takiego materiału) a z ABS’ową lufą shotguna jakimś 2 składnikowym klejem np. wspomnianym wyżej UHU czy Poxipolem.

Pozdrawiam!

*są takie specjalne kleje(w dodatku tanie) ale jeśli nie znajdziesz to możesz użyć Patex’a albo wszystko pokleić UHU/Poxipolem

Posted

a ja jeszcze raz odgrzeję temat,

muszę przyczepić szynę ris do abs'u, próbowałem na wkręty, ale niebardzo wychodzi i zastanawiam się czym to przykleić, na szynie ma być spora luneta, więc musi być to dość mocno przyklejone, żeby przypadkiem mocniejsze puknięcie lunety, nie oderwało jej od body.

proszę o porady :)

pozdrawiam

Fallkor

Posted

Jaka to replika? Jest miejsce na zastosowanie śrub z nakrętkami i podkładkami? To będzie najsolidniejsze rozwiązanie. Jeśli nie zależy Ci na możliwości demontażu szyny to dla spokoju duszy :wink: możesz sobie ją dodatkowo przykleić.

Pozdrawiam!

Posted

niestety niebardzo jest to jak tam wsadzić blachę, za mało miejsca, a jak próbowałem bezpośrednio do abeesu to sama szyna była stabilna ale jak przykręciłem lunetę, to niestety kiwało się sporo.

pozdrawiam

Fallkor

• 3 weeks later...
Posted

Potrzebuję skleić pęknięty, nieduży element plastikowy, który poddawany

jest dużym obciążeniom. Czym to zrobić aby uzyskać maksymalnie mocne łączenie? Plastik jest sztywny i spoiwo też musi takie być.

Mam wrażenie, że "kropelka" będzie za słaba, czy poxipol będzie lepszy?

Może polecacie coś zupełnie innego?

EDIT:

Sam sobie odpowiem:

http://wmasg.pl/forum/viewtopic.php?p=379992

http://www.allegro.pl/item135493420_super_..._najtaniej.html

Chyba, że znacie coś lepszego, albo podobnego co można znaleźć w castoramie, praktikerze lub innym obi...

• 1 month later...
Posted

Nie chcę Cię martwić ale rozwiązanie włókno szklane i żywica nie bardzo do tworzyw typu ABS... Najmniejsze sprężyste odkształcenie ABSu spowoduje początek "odłuszczania" żywicy i włókna finalnie odejdzie całość... No chyba że kleisz w miejscu w którym nie ma możliwości wyginania, odkształcania to wtedy powinno być ok.

Posted

Sam aceton jeżeli nawet rozpuści dany "typ" tworzywa to jest cholernie lotny i szybko "wysycha" więc cięzko nim kleić cokolwiek a zwłaszcza większe płaszczyzny-powierzchie.