Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 2 months later...
  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Obiecany kompletny materiał na temat obszycia, beretów, kolorów, rodzajów wojsk itp. znajdziecie dziś na stronce TD a za kilka dni mam również tutaj.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

A ja mam krótkie pytanie. Ostatnio dostałem coś takiego:

napagony.jpg

w489.png

Cóż to takiego? gdzie ma się znaleźć? Na pagonach? (mam 2 sztuki) Bw czy też nie? Zakupione było w składzie ze szpejem niemieckim, dlatego też pytam.

Edited by fidell
Posted

Jest to oznaczenie lekarza przyczepiane na pagonie bezpośrednio pod guzikiem.

Jest jeszcze kilka typów różniących się do siebie minimalnie - wąż zawinięty na lasce podwójnie na kształt litery Z to oznaczenie dentysty wojskowego (Z = Zahnarzt), sam wąż nad misą to wojskowy aptekarz a sam wąż bez żadnych dodatkowych elementów to weterynarz.

Ronin

• 3 months later...
Posted

Witam, naramienniki (pagony) szyte złotą nicią.

Może mi ktoś powiedzieć coś o ich zastowsowaniu?

pozdrawiam

Jakaś Fotka by się znalazła? ;)

Wawix

• 1 month later...
Posted

Odgrzewam trochę temat.

Mam pytanie dotyczące naszywek w oddziałach Żandarmerii:

1. Czy noszą naszywki przypisane do danych oddziałów czy mają "swoją" (na załaczonych zdjęciach w temacie nie znalazłem, ale ślepy jestem więc mogło mi umknąć)

2. Czy mógłby ktoś podesłać listę "specjalizacji" Żandarmerii ( do obszycia munduru)

Pozdrawiam

TROLL

Posted

I sory , że jeden pod drugim:

3. jak wygląda Specjalizacja ( za Chiny nie mogę znależć ) Munpersonal - specjalista do transportu i składowania amunicji.

A muszę wysłać linka bo chyba zamówiłem zła...

Posted

I sory , że jeden pod drugim:

3. jak wygląda Specjalizacja ( za Chiny nie mogę znależć ) Munpersonal - specjalista do transportu i składowania amunicji.

A muszę wysłać linka bo chyba zamówiłem zła...

O ile się nie mylę:

48610_0.jpg

Linki:

ASMC

EBay

• 3 months later...
  • 2 months later...
Posted

A ja mam pytanko. Czym w praktyce się różnią specjalizacje:

Dowódca

dowdca.jpg

od

Szefa Kompanii

szefkomapnii.jpg

?

Czym różnią się te szkolenia? Co jest "wyższe"?

Dowódca jest do poziomu kompanii?

Posted (edited)

Dowódca to ojciec, szef kompanii to matka.

Ojciec jest głową rodziny, a matka dba, żeby dzieci nie chodziły głodne, obszarpane i nie mieszkały w chlewie. To tak ogólnie.

Dowódca kompanii jest oficerem, przeważnie w stopniu kapitana, a szef to podoficer.

I jeszcze jedno: dowódca jest od najniższego szczebla. W niektórych rmiach różni się nazwą, np. w USA do szczebla plutonu włącznie jest "leader" a powyżej "commander".

Edited by Soman
  • 3 months later...
Posted (edited)

Ostatnio trochę podpatrywałem różne aukcje, zarówno na ebay jak i na allegro i trochę zdziwiła mnie ilość i różnorodność umundurowania galowego opisywanego jako BW, np. jeżeli chodzi o płaszcze, znalazłem dla samej tylko piechoty, płaszcze w trzech krojach: (drugi to akurat lotniczych, ale taki sam tylko szary był opisany jako dla piechoty)

http://img651.imageshack.us/i/1080648393.jpg/

http://img541.imageshack.us/i/mantelluftwaffe.gif/

http://img689.imageshack.us/i/mehrzweckmannnntel.gif/

Tu nasuwa sie pytanie: które na prawdę są teraz w BW, a które to starsze modele bądź błąd sprzedawcy?

A jeżeli chodzi o "marynarki" (bo nie wiem, jak to inaczej nazwać, widział je ktoś w jakimś polskim sklepie, czy trzeba sprowadzać z Niemiec? Szukałem zarówno po sklepach jak i na aukcjach i znaleźć nie mogę...

Edited by Ununoctium
  • 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Małe pytanko.

czy na mundurze polowym , można nosić przypiętą specjalizację blaszaną. Czy jest to zarezerwowane tylko dla galówek?

...jak już trafnie zauważyłeś,

-blaszki tylko na "galówki".

Jedynym wyjątkiem jest moment przyznania odznaczenia

np. na apelu gdy to żołnierz ma na sobie mundur polowy.

Dostaje on wtedy "baszkę" -po powrocie na kompanię przepina ją na mundur galowy a na polowy załatwia sobie odpowiednią naszywkę.

Posted (edited)

Nawrócę do munduru galowego:

Przypuśćmy, że mam naszywki: 41 brygady, 12 dywizji i Heeresführungskommando.

Które z naszywek powinno się nosić na którym ramieniu (i które w ogóle)?

I druga sprawa, których pasów się używa, tych "gładkich" czy z podpisem "einigkeit, recht...."?

Edited by Ununoctium
Posted

I druga sprawa, których pasów się używa, tych "gładkich" czy z podpisem "einigkeit, recht...."?

Z tego co mi wiadomo, w Bundeswehrze nie ma już obowiązku noszenia pasa do munduru galowego.

• 2 months later...
Posted

Nurtuje mnie kilka kwestii:

1) Czy też macie problem, że Brustanhänger , co by nie zrobić zasłania wam połowę wysokości kieszeni?

2) Na stronie Team Delta, znalazłem informacje o naszywce "Scharfschütze". Aczkolwiek w dokumencie z lipca 1996 nie ma o tym ani słowa. Błąd czy zmiana przepisów? Akurat kupiłem tego typu naszywkę i zasłania ona prawie całą kieszeń- ma około 9cm wysokości. Nie wiem więc za bardzo co robić.

3) Widział ktoś może gdzies do kupienia naszywkę "Multinationale Korps Nord-Ost"? Szukam i nie mogę znaleźć....

• 5 months later...
Posted (edited)

sory że w tym artykule ale jeśli by ktoś mógł powiedzieć gdzie można kupić oryginalne naszywki bw lub nawet kopie ale dotyczących oryginalnych jednostek (chodzi mi o piechotę) dziękuje.

Edited by GrzesiekWanat
Posted

Napisz do jakiejś firmy w polsce co zajmuje sie wyszywaniem.. np emblemat. W pl na rangershopie jest naszywka luftladnebrigade 26 bodajże.. więcej nie widziałem. Wysyłasz im jakie godło chcesz i Ci wyszywają za jakąś tam opłatą. :wink:

Posted

hmmm zacznijmy tak

myślałem o tym pomyśle lecz jedynym a zarazem największym problemem było znaezienie wzorów (nie wiem jak to nazwać) naszywek oryginalnych. Jeżeli posiadał by ktoś coś takiego to gdy mógł zamieścic link, zdjęcia czy coś w tym stylu.

Będe wdzięczny. :blush: