Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Panie i Panowie,

Chciałbym się dowiedzieć jaki kolor oznacza jaką formację.

Gdzie można kupić splotkę(a jak nie) to czym można ją zastąpić(pomysły własne).

Pzdr,

ADi

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Poszczególne kolory oznaczają:

1. chemiczne - bordowy,

2. artyleria - jasno czerwony,

3. żandarmeria - pomarańczowy,

4. łączność - żółty,

5. obrona przeciwlotnicza - koralowa czerwień,

6. kawaleria powietrzna - szary,

7. piechota - zielony

8. orkiestra - biały,

9. saperzy - czarne,

10.zwiad - żółto\zlote,

11.wojska pancerne - różowy,

12. jednostki techniczne i medyczne - niebieskie,

13. lotnictwo - złote,

14. żółto/czerwowo/czarne - rezerwa

Z góry uprzedzam , że mogą być tutaj pewne różnice w nazewnictwie z uwagi na moje dosłowne tłumaczenie.

Na początek będzie mała ściąga prawidłowego obszycia.

http://www.bundeswehr.de/portal/PA_1_0_P3/...sitory=youatweb

Szczegóły i tłumacznie później.

Posted

To ja tak w ramach uściślenia tego co napisał Wolf.

Litzen określają tzn. Waffenfarbe (dosłownie "kolor broni" - czyli rodzaju wojsk). Tradycja jest bardzo stara i sięga jeszcze czasów pruskich... W trakcie gdy w użyciu była broń czarnoprochowa a żołnierze stali w formacjach naprzeciw siebie i ostrzeliwali się wzajemnie, ważna była dyscyplina oraz... Bycie dobrze widocznym. Wyobraźcie sobie że jednocześnie strzela grupa kilkudziesięciu osób - w przypadku broni czarnoprochowej powstawała olbrzymia chmura dymu. Jeżeli pole walki osnute było dymem, dowodzący kompletnie nie wiedzieli co się dzieje. Wtedy ktoś wpadł na pomysł żeby żołnierzy poubierać w mundury w dobrze widocznych kolorach - gdy formacja żołnierzy była ubrana np. w biało - czerwone kurtki i wysokie czapki dowodzący miał lepsze rozeznanie w sytuacji. Aby odróżniać poszczególne rodzaje wojska wprowadzono różne kolory mundurów i różne nakrycia głów...

Sytuację powoli zaczęły zmieniać starcia, gdzie coraz ważniejszy był kamuflaż. Największy przełom nastąpił w trakcie pierwszej wojny światowej gdy mundury pokryte kolorami maskującymi zaczęto stosować masowo. Wtedy to zamieniono kolorowe kurtki na patki umieszczane na kołnierzach (Kragenspiegel - lustro na kołnierzu). Takie patki zostały w armii niemieckiej do dzisiaj - nosi się je na galowych mundurach. Tło patki jest równoznaczne z Waffenfarbe jednostki.:

180px-Kragenspiegel_artillerieoffizier.jpg

Zamiast patek na kołnierzach na mundurach polowych nosi się teraz Litzen.

I tak:

- wojska chemiczne (ABC-Abwehrtruppe): bordowy (bordeaux)

- artylerzyści, oficerowie w sztabie generalnym (Artillerie, Offiziere im Generalstabsdienst): czerwień (hochrot)

- żandarmeria (Feldjäger): pomarańczowy (orange)

48548_1.jpg

- łącznościowcy (Fernmeldetruppe): żółć cytrynowa (zitronengelb)

- wojska przeciwlotnicze (Heeresflugabwehr): czerwień koralowa (koralle)

- lotnictwo piechoty (Heeresflieger): jasnoszary (hellgrau)

48548_2.jpg

- orkiestry wojskowe (Militärmusik): biały (weiß)

- saperzy (Pioniere): czarny (schwarz)

48548_4.jpg

- rozpoznanie zmotoryzowane (Panzeraufklärer), dalekie rozpoznanie (Fernspäher): złoto-żółty (goldgelb)

- wojska pancerne (Panzertruppe), wojska przeciwpancerne (Panzerjägertruppe): różowy (rosa)

48548_5.jpg

- sanitariusze (Sanitätstruppe): ciemnoniebieski (dunkelblau)

48548_6.jpg

- wojska techniczne (Technische Truppe): jasnoniebieski (mittelblau)

- piechota (Infanterie) tzn. spadochroniarze - Fallschirmjäger, piechota górska - Gebirgsjäger, piechota zmotoryzowana - motorisierte Infanterie, grenadierzy - Panzergrenadiertruppe: zieleń (jägergrün)

48548_3.jpg

Co do tasiemek złoto-czerwono-czarnych to faktycznie noszą je rezerwiści, nie jest to jednak przepis a żołnierska tradycja.

Reszty tajemniczych kolorów dostępnych na ASMC nie znam ;) (srebrny? stare-złoto? złoty?) - nie ma ich też w książce, więc to pewnie jakiś chwyt marketingowy...

Ronin

p.s.

Link podany przez Wolfa do pdf-u wydanego przez niemieckie ministerstwo obrony jest bardzo cenny - macie tam praktycznie każdy schemat - wystarczy sięgnąć po słownik i można sobie ładnie obszyć mundur i dobrać beret. Prócz tego ogólny schemat obszycia munduru opisałem kiedyś w tym poście:

http://wmasg.pl/forum/index.php?s=&sho...st&p=563784

Posted (edited)

Panowie , litzen się nosi po obu stronach? Bo ja kupując kiedyś pagony otrzymałem tylko jeden,a kolega kupując kiedyś parkę z demobilu też miał już na pagonie tylko jedną

Edited by Adrian"ADi"Krysztofiak
Posted

Kupuje się i nosi po obu stronach.

Mam pytanie. Niekiedy na zdjeciach żołnierze mają w helmach różne kolory taśm. jaka co oznacza i czy są zakłądane tylko do ćwiczeń itreningów czy też podczas boju.

Posted

Reszty tajemniczych kolorów dostępnych na ASMC nie znam ;) (srebrny? stare-złoto? złoty?) - nie ma ich też w książce, więc to pewnie jakiś chwyt marketingowy...

Srebrny: OA - Offizier Antwaerter czyli odpowiednik polskiego podchorążego (kandydat na oficera)

Złoty: UA - Unteroffizier Antwaerter czyli odpowiednik polskiego elewa (kandydat na podoficera).

Posted

OFF:

zapomniałem.. Mam pytanie. Niekiedy na zdjeciach żołnierze mają w helmach różne kolory taśm. jaka co oznacza i czy są zakłądane tylko do ćwiczeń itreningów czy też podczas boju.

Tak Ramol , to jest w ramach ćwiczeń. Z tego co pamiętam już parokrotnie była o tym rozmowa. ;-) poszukaj po tematach.

Posted

Na zdjęciach występują rożne sposoby oznaczeń poszczególnych pododdziałów podczas ćwiczeń polowych. Najczęściej spotyka się oznaczenie kolorową taśmą na helmie i szelkach.

• 3 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Hmm. Niestety moja znajomość niemieckiego ogranicza się do polecenia "podnieś ręce" i "uśmiechnij się"...

Jaką blachę na beret powinien wybrać dowódca fireteamu a jaki zwykły "grunt"? Robimy piechotę, więc berety zielone (pomijając sanitariusza)...

Posted

Taką samą jak reszta - blacha to oznaczenie jednostki, a nie stopnia/specjalizacji.

Jedynym wyjątkiem jest wspomniany wcześniej sanitariusz, który do pododdziału trafia z jednostki medycznej.

Ronin

Posted

to jest akurat blacha Jagertruppe, jest to piechota- ale naprzykąłd panzergrenadier to tez piechota a mają inną. To już zależy od tego jaką jednostke chcesz rekonstruować,stylizować sie. :)

Posted

Bordowy to chyba żandarmeria, czerwony to jednostki specjalne, a sanitariusze to mają troche ciemniesze te berety... :P Oczywiście ja też mogłem się trochę pomylić, najlepiej jak wypowie się kolega Ronin.

Posted

A właśnie, wszyscy tak o tych beretach i blachach, a zapomnieliście, że od jakiegoś czasu w BW istnieje zupełnie nowy typ wojsk - Heeresaufklärungstruppe, czyli jednostki rozpoznania wojsk lądowych. Jest to nowy rodzaj jednostek rozpoznania, przeznaczony do "rozpoznania bliskiego" (czyli upraszczając zajmują się rozpoznaniem linii wroga, a nie głębokim rozpoznaniem za nią jak Fernspäher). Litzen noszą te same co wszystkie jednostki rozpoznania (złoto-żółte), berety są czarne a blacha wygląda tak:

hauklabz.jpg

Ronin

Posted

Co do kolorów beretów zaznaczonych na forum, to są to jedyne kolory, jakie mogłem użyć. Oczywiście nie odzwierciedlają rzeczywistych ;)

A propo tej nowej jednostki to nie mogłem po prostu rozszyfrować, co to jest :D