Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Różnica będzie niewielka w porównaniu systemy i elementa przy różnych długościach, więc zmiana będzie tylko kosmetyczna i będziesz musiał się z tłumikami walić :| Ogólnie taka zmiana się nie opyla.

Posted

Jednak to będzie prawie 14 cm różnicy w długości. Na chwilę obecną, po zmianie z Cymowego stocka na Systemę, nie widzę jakiejś super różnicy. Więc może w przypadku lufy bardziej liczy się długość a nie jakość :D

Posted (edited)

Skupienie miałem na myśli

Na chwilę obecną, po zmianie z Cymowego stocka na Systemę, nie widzę jakiejś super różnicy
.

No bo czego innego można się spodziewać po wymianie lufy?? (niektórzy piszą, że parę fps się zdobywa - u mnie nić nie doszło, wiem bo mierzyłem chronometrem)

Skupienie było w domyśle więc Promant nie czaję Twojej uwagi.

Wracając do tematu.

Może ktoś jest w stanie porównać te dwie lufy (u mnie w teamie niestety nikt nie ma lufy Elementa o takiej długości-jak ta z linka, żeby porównać ją z moją Systemą). Drążę temat gdyż na własnej skórze przekonałem się już nie raz, że ogólnie krążące opinie na temat pewnych kwestii nie zawsze są poparte doświadczeniem z życia.

Edited by elscinaczo
Posted

Chłopcze - jak nie czaisz to Twój problem - w domyśle to możesz mieć różne rzeczy, a nikt tu nie jest jasnowidzem.

Zwykle każdy oczekuje, że jak zmieni lufę na dłuuuugą preckę to będzie miał mega fps plus 20 metrów zasięgu więcej.

Chcesz konkretnych odpowiedzi? - Zadawaj konkretne pytania, a nie "w domyśle".

Tak się składa, że mam 3 lufy elementa 591mm. Ale ściągane z Chin, bo wyszło za 3 razem 135pln.

Czy są różnice?

W skupieniu/powtarzalności strzału widać wyraźnie różnicę w stosunku do luf AKSU, emek itp czyli 300-370mm.

W stosunku do luf AK 455mm [też mam systemę i drugą inną tej długości] - nie widzę szczególnych różnic, więc nie zmieniałbym systemy na elementa, nawet tak długiego.

Poza tym nie wiadomo jaka będzie jakość tych luf, to dopiero czas pokaże. A systema jest sprawdzona pod względem jakości.

Zainstalowałem te lufy elementa do długich customów takich jak Tabuk czy RPK, gdzie długość luf zewnętrznych jest w granicach 500-600mm.

Dlatego taka lufa wewnętrzna jest lepiej wpasowana i wypośrodkowana [niż krótsza], aż do podstawy muszki.

Parę metrów do zasięgu może i dodają, ale to żaden wielki zysk.

A w zwykłym AK nie pakowałbym takiej tylko dlatego, że jest długa; wolałbym systemę 455mm.

• 3 weeks later...
Posted

Się podkleję bo mam podobny problem.

"Przerabiam" moje AK 47 cymy na coś co w założeniu miało być RPK.Mam już lufę zewnętrzną i po pomiarach okazało się że precka powinna być w okolicach 630 mm.

czy jak wsadzę tam np. to

http://taiwangun.com/?str=product&prId=131

nie spadną mi osiągi (bo za długa lufa itd...) i nie będzie żadnych problemów z montażem?