Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie. (Znowu) Czy mógłby ktos mi pomóc w doborze manierki. Zależy mi na oryginalności. Rynek zalany jest przez mase podróbek. :) Podrzuccie jakimś linkiem.

A przy okazji, jakie bagnety są aktualnie w użyciu?

Posted

Prosiłbym o nadawanie tematom bardziej sugestywnych nazw - odpowiedzi udzielone teraz mogą się w końcu przydać ludziom w przyszłości ;).

Poza tym o manierkach i bagnetach była mowa w wątkach przyklejonych.

Ronin

Posted (edited)

Mam pytanie - do czego służy ten skórzany pasek? Do przepasania przez pas S95? Do czego służy ten metalowy zaczep na górze? I czy wam wszystkim tak ciężko wchodzi ta manierka do pokrowca? Tak samemu z założonym oporządzeniem ciężko jest wyjąć a jeszcze gorzej włożyć.

3099231dd1bb149em.jpg

Edited by biolon
Posted (edited)

Manierka w pokrowiec wchodzi na styk i tak powinno być. Jeśli chodzi o wkładanie i wyjmowanie to normalne,że trudno się ją wkłada i wyjmuje gdy S95 jest założone. Cierpię na ten sam problem. Ale polecam kupić sobie jakiegoś Camela, gdyż ta manierka raczej przydaje się w postoju gdy trzeba sobie jakiś obiadek zjeść lub coś ciepłego niż podczas zadania.

Edited by Adrian"ADi"Krysztofiak
Posted

Manierka wchodzi na styk i raczej nie służy do tego żeby wyciągnąć ją i się szybko napić (sama konstrukcja to utrudnia) - ta manierka służy do przenoszenia żelaznego zapasu wody, z której zrobimy sobie w krytycznej sytuacji herbatę lub kawę ;) a normalnie pijemy z camelbaka. Z drugiej strony sprawę znacznie ułatwia noszenie pasa oporządzeniowego nisko na biodrach.

Z paska robimy sobie rączkę kubka i trzymamy za nią gdy kubek jest gorący.

Karabinek z kolei służył do montażu na starym wzorze oporządzenia, i obecnie jest bezużyteczny.

Generalnie ta manierka to średnio dobra konstrukcja - jest to zmodernizowany wzór pamiętający lata 70-te, kiedy filozofia działań piechoty była zupełnie inna. Mimo to w dobie camelbaków manierka nadal pozostaje na wyposażeniu i używana jest jak to opisałem na początku posta (sam pojemnik na wodę rzadko, a kubek i tak jedynie na postojach).

Ronin

p.s.

Gdyby komuś to sie przydało to niemieckie SK wykorzystują zupełnie inny patent. Wodę w drugiej linii nosi się w miękkich workach 1 l (Platypus, Camelbak itp.) a do tego używa się kubków metalowych w standardzie NATOwskim.

Worki Platypus-a:

http://www.platypushydration.com/product_d....aspx?ProdID=36

Posted

Moi drodzy proszę was nie róbmy scen a propos manierki.

Po pierwsze - jesteśmi ajirsoftowcami - och bosze co za zwrot - więc logiczne jest, że co jakiś czas lądujemy na respie. Co jest doskonałym sposobem uzupełnienia płynów.

Po drugie - kożystanie z tej manierki nie jest znowu takim problemem. Podczas zwykłych przemarszow z miejsca na miejsce wyciąganie i chowanie manieki to znów nie teki wielki problem. Przynajmniej dla mnie.

Po trzecie i ostatnie - pożądny kamel to wydatek rzędu 300-400 zeta, a manierka z demobilu około 20 + termos, kolejne 20.

Ergo to taka wersja dla ubogich :D

Posted (edited)

Mori - wbrew pozorom to wyciąganie i chowanie manierki jest dość niewygodne i czasochłonne, szczególnie w czasie nocnego marszu i wyraźnie widać różnicę w nawodnieniu pomiędzy osobami korzystającymi z camelów a tymi, co wykorzystują manierki. Koniec off-topowania. Na zdjęciach z Afganu widziałem niebieskie rurki od Camelów wystające z Mehlerów - inwencja własna czy kontrakt?

Edited by Kantek
Posted

Witam!

Czy ktoś z was wie może jak uszczelnić taką manierkę?

Kupiłem z demobilu w Ranger-Shopie i szajs przecieka przy korku.

Czy i jak wymienić/podkleić tam gumę aby nie przepuszczała?

I drugie pytanie - czy i czym dezynfekują taki sprzęt przed sprzedażą? Czy kupując, wystarczy wymyć i wyparzyć, aby móc używać? Wiecie nie chcę się czymś przytruć...

Posted

Co do uszczelnienia to trzeba wyciąć z gumy kółko pasujące do korka manierki (wszystko zależy jaki model uszczelniasz - czy nowy z zaworem do picia w masce, czy stary z metalową zakrętką i skórzanym paskiem łączącym zakrętkę z manierką).

Środki użyte do odkażania są odpowiednio wypłukiwane - nie ma obaw - wystarczy umyć i jest OK.

Ronin

p.s.

Żeby uniknąć powyższych problemów proponuję kupić nowy egzemplarz nowego wzoru ;).

Posted (edited)

Jak np. mimo wszystko masz obawy co do "czystości" manierki to weź troszkę pasty do zębów i kubek z wodą. Wymieszaj - wlej do manierki pomieszaj - odstaw na 5min i wypłucz jeszcze raz. Lub jak masz płyn do płukania ust to rozcieńcz go z wodą i też na 5min zostaw w manierce.

Tak samo można robić z rurką od Camelbag`a z tym, że trzeba ustami wpompowywać i wysysać płyn parę razy. To powinno wybić wszystko grzybiaste z rurki i pojemnika.

Edited by biolon
Posted

Poza tym do manierki można wlać octu spirytusowego i zostawić na 12 h... Dla lepszej skuteczności można dodać łyżkę sody oczyszczonej (takiej do pieczenia - można kupić w każdym markecie) :D - taka mieszanka usunie nawet cienką warstwę metalu z manierki - nie ma szans żeby zostało tam cokolwiek żyjącego ;) (chyba, że jakaś pozaziemska bakteria).

jeśli to ta z zaworem ABC, to akurat na tym zaworze mi nie zależy...

Akurat nie o zawór chodzi. Korek ma inną konstrukcję i jest z innego tworzywa (tak samo uszczelki) - jest więc zdecydowanie trwalszy. Generalnie nowsze manierki mają lepszą konstrukcję korka.

Gdyby cała manierka była z tworzywa a jedno z naczyń ze stali nierdzewnej... Byłby to jeden z praktyczniejszych wzorów manierek ;).

Ronin