Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

gdybym nie służył to bym się rozpłakał na te Twoje słowa ;-)

to musi być kompletne zadupie że nic nie można nosić swojego ..albo nie próbowałeś

ja tam na warcie stałem w Hitecach a na taktyce w gore w woodlandzie popieprzalismy i to kilka ładnych lat temu

koniec OT z mojej strony ;-)

• Replies 82
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hehe, na buty nie patrzą. No zadupie, centrum Poznania.:D Dość znana jednostka.;)

Miło że dajesz mi nadzieję na to że gdzie indziej jest lepiej. Z mojej strony też koniec OT, i przepraszam za ten już dokonany.

Jeszcze raz pozdrawiam.

Posted

Słuchaj Stefan, jak przygotowywałem proto munduru dla MIWO to ogólnie chodziło o zrobienie czegoś a'la raid - z bajerami, do indywidualnego zakupu. Od tego czasu parę rzeczy się pojaśniło - wiemy co trzeba było poprawić, co zmienić etc. Nowy mundur musiał być pewnym kompromisem pomiędzy naszymi pomysłami, pomysłami i preferencjami kolegów z Armii i z Szefostwa mundurówki. Parę rzeczy mi się w nim nie podoba, ale diecezja nie zależała li tylko odemnie czy od Królika. ACU jak wiesz też można ulepszać, poprawiać itd - To samo można robić z tym mundurem - ma być w miarę sensowną podstawą, jak sobie użytkownik potem coś przerobi, doda szlufkę, suwak czy coś tam dyskretnie odpruje (np regulatory obwodu w spodniach) przecież nikt go nie złapie za rękę, zwłaszcza że te mundury w zawodowym wojsku będą po roku przechodziły na własność.

Ważne że krój i rękawy są wreszcie dobre i poprawione w stosunku do tych dostępnych na rynku. Generalnie jaki będzie "final production cut" to zobaczycie dokładnie na zdjęciach czy w NTW czy tutaj.

Posted (edited)

W sumie racja, ten mundur to jest baza, która i tak będzie zmieniana kosmetycznie. Przykład ACU, który też jest modyfikowany, czy też samego wz. 93 (szczególnie widoczne zmiany spodni- w jednych kieszenie z tyłu, w innych wzmocnienia w tym miejscu by się nie przecierały, to znów kieszenie przesunięte na bok). Dobra baza, to i mniej modyfikacji.

Nie żeton, CSWL Poznań.

Patrzę na ten pagon, zajrzałem jak to jest rozwiązane u Australijczyków, i czy nie dałoby się tego pagonu niżej dać? Wtedy zlikwidowano by wrażenie że jest krzywo przyszyty?

Edited by Minion
Posted

Identyczne rozwiązanie jest u Brytyjczyków od prawie 14 lat i tam na bardzo wielu koszulach, kurtkach i kamizelkach pagon z przodu nie sprawia wrażenia krzywo przyszytego, tylko jest on właśnie krzywo przyszyty. I jakoś nikt nie narzeka.

Posted

miałem kilka kurtek w DPM i kilka koszul ..i pustynnych i leśnych

w żadnej pagon nie był krzywo przyszyty ....nie wymyślajmy jakiś dziwnych teorii -przesunięcie w symetrii a krzywe przyszycie pod kątem to dwie inne rzeczy

Posted

(...)zwłaszcza że te mundury w zawodowym wojsku będą po roku przechodziły na własność.

Małe sprostowanie - niektóre przedmioty zaopatrzenia mundurowego (np. buty, skarpety, mundur polowy, ocieplacz polarowy i parę innych) przechodzą na własność żołnierza w momencie wydania.