Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 337
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Stalkerzy kojarzą Mi się z Ruskami lub Ukraińcami.Zwykle z maską przeciwgazową typu Słoń lub Avon S-10 Chodzą w starych,wytartych mundurach wojskowych,częściach pancerzy lub innych szmatach znalezionych w opuszczonych budynkach i połatanych przez siebie..Najczęściej są ubłoceni,brudni.Przedstawiani są z bronią rosyjską;AK47,PPSz(pepesza),strzelby i RKM-y ponieważ to używali przed zagładą i to zostało.Jako,że o amunicje ciężko zwykle woleli unikać walk.Polecam poczytać lub pograć w Metro 2033 :]

Kurtek,spodni,bluz,a nawet plecaków polecam szukać w Szmatolandach.Jest tego tam pełno i tanio. Może za jakiś czas skompletuje swój struj Stalkera i go zaprezentuje.

Posted

Avon to bardzo sowiecki sprzęt. AK47 też jakoś sobie nie wyobrażam w czasach 74 i AKM. RKMy - czyli że jakie karabiny (RPK i RPD?)? Bo u "Ruskiego" czy "Ukraińca" raczej ciężko byłoby o M249 (chyba, że dostał gratisem do Avona). Do pepeszy to na pewno ciężko by im było o amunicję, ale o AKowe 5.45 czy 7.62 niekoniecznie.

A w szmatolandach rzeczywiście, niezłe niebieskie woodlandy można wyrwać.

Ogółem Twój post nic nie wniósł do tematu, ale poprawiłeś humor czytającym. :)

Posted

Nie czytałem całego wątku, ale wszystkim, którzy znają tylko grę polecam książkę "Piknik na skraju drogi" według której zrobiono grę i film. Genialna literatura, choć ze strzelaniem nie ma wiele wspólnego.

Sorry za OT ale nie mogłem się powstrzymać, bo od kiedy ją przeczytałem dawno temu zostałem Stalkerem. :cool:

Zamiast niebieskiego woodlanda polecam koszerny rosyjski Tień, którego używa OMON.

• 3 weeks later...
Posted

polecam książkę "Piknik na skraju drogi"

Czemu tylko Piknik na skraju drogi? Są przecież inne wiele bardziej ciekawe opowiadające o Zonie. Polecam zbiór opowiadań Czyste Niebo

Posted

Czemu tylko Piknik na skraju drogi? Są przecież inne wiele bardziej ciekawe opowiadające o Zonie. Polecam zbiór opowiadań Czyste Niebo

Bo "Piknik" jest pierwowzorem i na jego podstawie powstaly wszystkie inne Stalkerskie ksiazki i gry.

• 2 months later...
Posted (edited)

Ostatnio wspominając sobie imprezy stalkerowskie w Nysie i okolicach doszedłem do wniosku, że część graczy robi błąd odnośnie samego podejścia do swojego stroju. Oni robią coś na szybko z rzeczy, które akurat mieli w szafie. Robią strój DODATKOWO, jako przygodę na raz, bo ten larp dzieje się raz na pół roku.

I wyglądają jakby ktoś wyciął różne części garderoby z gazety i wkleił to wszystko na zdjęcie dresa.

Brak jest tutaj zgrania, przemyślenia tego wszystkiego. Tak jakby w Zonie był czynny ciucholand, z którego bierze się prawie nowe rzeczy.

O ile wiem, to w Zonie pralnia znajduje się w Prypeci i na dodatek jest od pewnego czasu nieczynna. Jeśli chodzi się rok po takim radioaktywnym wysypisku, między stertami zardzewiałych pojazdów, grzebie się w zwłokach pozostawionych przez mutanty, to czemu ekwipunek graczy jestjest czysta?

Sam używam wosku do drewna Liberon (w puszkach) dostępny w Leroy Merlin. Bierzecie puszkę typu ciemny dąb albo jeszcze lepszego mahoniu, pędzel i brudzicie!

Całość zaraz ładnie wam się ujednolici, uzyska nowe, ładne kontrasty, pokażecie, że jesteście w Zonie nie od dziś i do niejednego leża pijawek wleźliście.

Zróbcie parę dziur w swojej kamizelce. Dobry strój na stalkera to nie coś DODATKOWEGO. Musicie go przygotować i kolekcjonować tak jak zwój drogocenny amerykański szpej na zwykłe niedzielne strzelanki.

Edited by swirekster lol
  • 4 months later...
  • 1 year later...
Posted (edited)

<Temat "KOMBINEZON WSCHÓD SŁONCA STALKER" został dołączony do niniejszego.>

Witam wszystkich. mam w planach zrobienie kombinezonu jak w temacie;) Chętnie posłucham jak robicie swoje kombinezony (z jakich materiałów, na jakiej zasadzie, szyjecie sami czy u krawcowej?) dosłownie wszystko. Mam nadzieje że ułatwi to pracę i dla mnie i dla innych :icon_wink:

Edited by wiciok
  • 2 weeks later...
Posted

Baza kombinezonu: oliwkowy jednoczęściowy kombinezon, u mnie akurat czołgisty BW.

Łaty na kolanach i łokciach wycięte z pałatki, pod tymi na kolanach wsadzony kawałek karimaty dla amortyzacji przy klękaniu.

Klatochron: najczęściej jest wycięty z karimaty i oklejony materiałem (na pałatka). Pod pachami zapinany na fastexy.

Molle na brzuchu: taśmy z pasmanterii naszyte na pałatkę. Mocowanie różne: jedni przyszywają do kombinezonu na stałe, inni zaczepiają na rzep, ja akurat mam w nich zrobione shingle na magazynki i cały panel jest przypięty do klatochornu.

Dolna, tylna część pleców - u mnie zrobiona z pleców od kamizelki utg i połączona trokami z dolną częścią molle na brzucu. Można zawiesić małe cargo i manierkę.