Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Moze i ktos kolczuge sobie wyklepał? ;)

Równie dobrze mógłby sobie kolczugę wyrzeźbić albo wystrugać.

Dokładnie to kurtka kolcza - posiada wszyte pod spód płyty kolcze.

Bzdury. Zobacz chłopcze jak wygląda kolczuga. I niech źródłem nie będzie podręcznik do Warhammera ok ? ;-)

• Replies 337
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Opis tego, że kurtka posiada płyty kolcze jest z forum gry Stalker na temat ubiorów występujących w grze.

Jeżeli chodzi o Warhammera to nigdy nie grałem, a tym bardziej żadnego podręcznika do niego nie widziałem.

Więc sam bzdur nie gadaj bo teraz gadasz bzdury na mój temat.

A jak wygląda kolczuga to wiem. Najpierw zapoznaj się z grą do tego.

I nigdzie też nie napisałem, że to są płyty z kolczugi tylko KOLCZE co jest tym co przeczytałem na temat tej kurtki występującej w grze.

Guest british
Posted

Uh, jakby mój profesor od wojskowości średniowiecza usłyszał o "płytach kolczych" z internetu, to by dostał zawału :F.

Posted

I nigdzie też nie napisałem, że to są płyty z kolczugi tylko KOLCZE co jest tym co przeczytałem na temat tej kurtki występującej w grze.

A co według Ciebie oznacza to "kolcze"? Mają kolce? Dużo kolców? Jeszcze więcej kol.... a, dajmy spokój.

Więcej książek, mniej gier, amen.

Posted

Opis tego, że kurtka posiada płyty kolcze jest z forum gry Stalker na temat ubiorów występujących w grze.

Jeżeli chodzi o Warhammera to nigdy nie grałem, a tym bardziej żadnego podręcznika do niego nie widziałem.

Więc sam bzdur nie gadaj bo teraz gadasz bzdury na mój temat.

No to gratulacje za wspaniałe źródło jakim jest forum gry Stalker. (grę skąd inąd mam, gram, lubię)

Chłopcze, ja pracę magisterską pisałem z uzbrojenia średniowiecznego więc daruj sobie. Płyty kolcze to potworek stworzony przez indolenta który tłumaczył opis w Stalkerze. I posłuchaj Jangiego i marsz do książek.

Kretyńskiego pomysłu kolczugi z kewlaru nawet nie będę komentował.

Posted (edited)

Któraś kurtka ma wzmocnienia ze zbroi kolczej.

Moja odpowiedź:

Dokładnie to kurtka kolcza - posiada wszyte pod spód płyty kolcze.

Powiedz mi koleś, gdzie JA napisałem o tym, że można w ogóle zrobić kolczuge z kevlaru?

Edited by wojtekk8
Posted

Moja odpowiedź:

Powiedz mi koleś, gdzie JA napisałem o tym, że można w ogóle zrobić kolczuge z kevlaru?

Rozwiązanie wszelkich niejasności nt. pancerzy, zbroi, kewlarów i kolczug (ew. kolczatek rodem z Antypodów) jest proste. Nie jest ważne co stalker ma na grzbiecie. Ważne jest ile promili i płynu lugola krąży mu w krwioobiegu :mrgreen:

Posted

W ogóle to temat nosi nazwę "ubiór stalkera" czyli jest związany m.in. z grą co za tym idzie niczym realnym i nie wiem po co komu oburzenia w sferze budowy średniowiecznych "ubiorów ochronnych"?!

Posted

Bo jako historyka z wykształcenia też mnie szlag trafia, jak słyszę o "płytach kolczych". Kolczuga jest z natury i idei swojej elastyczna, płyty nie.

Ale nie, spoko, to jest fikcyjna przestrzeń gry komputerowej, i jeśli pisze na forum gry, że bananem przebijesz ceramiczną płytę pancerza, to tak właśnie jest... :wink:

Idź, Wojtek, poczytaj sobie Strugackich... żadne kolczugi czy inne pancerze nie będą Ci potrzebne.

Zaś podręcznik do Warhammera i samą grę polecam, bo to dobra gra jest, zwłaszcza 1sza edycja (mimo pewnych kiksów, tu się zgodzę, że nie jest doskonała). Ale to już temat nie na to forum ;-)

Posted

A mnie jako historyka to wali i wam też taką postawę polecam bo krucjaty to średniowieczny przeżytek. I tak jesteście w mniejszości no i niestety kiedyś was motłoch zaleje i zadusi. Ja tam książki wole czytać w konspiracji i się nie przyznawać.

Ad rem.

Pancerz kolczy w grze Stalker to on jest jak najbardziej na miejscu (czy też zapewne jakiś elementy wszyte w ową skórzaną kurteczkę). Zwróćcie uwagę, że jednym z mechanizmów zadawania ran w grze są zadrapania. Psy i dzikie świnie a rekin to zbliżone bestie. Dziś do nurkowania z rekinami używa się kolczug.

Pomijając wpadkę z terminem płyta nie wiem po cholerę się nad tym pastwicie.

Posted

Więęęęc?

Bo wiesz, chciałbym sobie taki stalkerowy strój z płytami kolczymi zrobić kiedyś. Wytłumaczyłbyś mi jak je wykonać, albo gdzie kupić? Są mi bardzo potrzebne, bo przecież chciałbym, żeby mój pancerz był koszerny ;) i zgodny z opisem z forum gry komputerowej, a nie ze zdrowym rozsądkiem i poprawną terminologią, bo i po co? ;)

Wukasz, my się tu pastwimy nad umiejętności czytania ze zrozumieniem i bezkrytycznym przepisywaniem informacji.

Posted

Zapytaj autorów i tłumaczy gry. Taki sam opis widnieje w grze, która jest tworem czyjegoś umysłu i z rzeczywistością ma mało wspólnego. Więc rób sobie to jak chcesz. Wukasz stwierdził, że jakaś kurtka w grze miała coś tam i taką odpowiedź mu dałem. Tak jak było w temacie nt. gry tak i było w samej grze i NIE ZAPOMINAJ, ŻE TEMAT JEST WŁAŚNIE O STROJACH ZWIĄZANYCH Z GRĄ.

Co za tym idzie możesz sobie w larpie, który też jest grą nazwać co chcesz i jak chcesz.

I powiedz mi jak chcesz zrobić coś wzorowanego na czymś nie realnym, aby było realne i zgodne z terminologią?

Jedyne realne w tym będzie to, że jest.

Posted

A mnie jako historyka to wali i wam też taką postawę polecam bo krucjaty to średniowieczny przeżytek. I tak jesteście w mniejszości no i niestety kiedyś was motłoch zaleje i zadusi. Ja tam książki wole czytać w konspiracji i się nie przyznawać.

Może Ty i masz rację... :wink: Niestety mnie ostatnio spadł poziom tumiwisizmu i momentami ciśnienie wybija.

Idę sobie herbatkę z melisy zaparzyć :???:

Posted

I powiedz mi jak chcesz zrobić coś wzorowanego na czymś nie realnym, aby było realne i zgodne z terminologią?

Jedyne realne w tym będzie to, że jest.

Dokładnie tak, jak z artefaktami :mrgreen:

Posted

Siem. Nie wiedziałem czy zakładać nowy temat, ale to chyba też strój. Jestem na etapie budowy detektora anomalii na Larpy stalkerowskie i czy na ktoś jakieś kolorowe pomysły na inne dodatki związane z trylogią stalkera jednocześnie przydatne w zonie ? Dzięki z góry

Posted

Klimek, polecam popracować nad systemem optycznym który wykrywa białe karteczki, którymi ów anomalie są po czym sygnalizuje ten fakt użytkownikowi :D

Jeśli bawicie się w kombinezony 'opancerzone' polecam testowanie z pancerzami hokejowymi, odlewaniem kompozytu, albo kształtownikami z cieniutkiej blachy uzupełnianymi pianką do okien.

No i nie cackajcie się zbytnio- im 'ładniej' ktoś wykonal pancerz tym reszta krzywiej na niego patrzy :D

• 3 weeks later...
Posted

chyba najłatwiej zrobić tzw. "Powiew Wolności"

wystarczy oberznięta kurtka Bundeswehry bez flag, spodenki flecktran, buty BW (te nowe) a do kompletu widziałem kamizelkę dość podobną do tej co mają chłopaki z Wolności :uśmiech:

• 3 months later...