Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• 5 weeks later...
  • Replies 254
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Szeregowy 2nd ID w końcu sierpnia podczas walk o Brest. Krwawe walki trwały przez ponad miesiąc aż do 19 września i okupione zostały wysokimi stratami po obu stronach walczących.

Żołnierz umundurowany jest w mundur M42 Frogskin- eksperymentalnie użyty podczas walk.

Pod spodem założone ma:

Wełnianą koszulę M37 oraz wełniane spodnie M37.

Na nogach nosi buty Service Shoes a na nich opinacze M38.

Na głowie znajduje się hełm M1 ze stałymi uszami, tzw. Fixed Bale.

Żołnierz został wyposażony został w samopowtarzalny karabin M1.

Pas M23 odcieniu OD#7 podtrzymywany jest przez szelki M36. Do pasa przymocowana jest saperka M43 w pokrowcu M43 również w odcieniu OD#7, manierka M43 w pokrowcu M10 OD#3, bagnet M1 w pochwie M7 oraz pokrowiec M42 wraz z opatrunkiem w metalowej puszce.

Do przenoszenia dodatkowych ładowników z amunicją ma przewieszony przez ramię bandolier w kolorze OD#7 oraz torbę M1 na granaty.

dh8prd.jpg

210f0w7.jpg

Edited by kuba23k
Posted (edited)
nie żebym się przy....ał ale zapomniałeś dodać p.n.e. (2012 p.n.e.) hihi patrząc na takie foty żałuje że skończyłem z typowym asg

No ale ta fota to akurat z ASG nie ma za wiele wspólnego prócz repliki HK416.

Nie ważne,że temat dotyczy IIWŚ..Kupcie sobie większe te kamizelki bo trochę komicznie wyglądacie z cummerbundami pod pachami: P.

A chciałbym zapytać czy wiesz jak sie dobiera rozmiar kamizelki ? Bo z pewnością wyznacznikiem nie jest wysokość cummerbounda tylko dopasowanie rozmiaru i umiejscowienia płyty balistycznej na klatce piersiowej.

P.S. Odnośnie WW2 to posrały mi się tematy :P

Edited by Cervantez
  • 2 months later...
  • 1 month later...
Posted

To ja podlinkuję niedzielną lekcję historii Muzuem 2WW- tym razem operacja 'Nordwind' (do opisu całości, włącznie z dioramą bitewną gdzie Pantera, Sherman i Hetzer na poligonie/ strzelnicy Czapla w Lublewie odsyłam na stronę lub profil FB Muzeum)

My mieliśmy okazję wyjątkowo porobić za Jankesów- mimo że czułem się jak farbowany lis, to jednak przednia zabawa i mundury w istocie hiper praktyczne i wygodne. Scenka na Papierni reżyserowana samodzielnie- ze Stuartem w tle :)

Autorem zdjęć Marta- nasza nowa kontraktorka (choć spokrewniona z Shannonem od dawna)

https://plus.google.com/photos/106583185837125786156/albums/6114174450351573265?banner=pwa

Posted

:-) ZSRR w jedną stronę importował Shermany i buty, a w drugą eksportował kałachy. - Stąd u Amerykanów.

A zdjęcia super. Fajnie, że pogoda dopisała i był śnieg.

Gor jako Amerykanin wgląda super.

Kałach, czy obijające się o tyłki plecaki, to drobiazgi.

Posted

Kałasze na reko bardzo często się spotyka, przecież chodzi o to żeby zrobić roz***rdol dla publiczności. Lepiej ukrycie walić z kałasza albo vz. 58 niż wszyscy z odlewami albo deko i krzyczeć "pew pew" :) Też byłem przebrany w mundur amerykański mimo ,że to nie mój okres historyczny (dzięki Big Red One). Impreza bardzo fajna, na zdjęciu się załapałem jak spieprzam przed flammenwerferem :P

Posted

Ależ nie przeczę Szanowni Państwo, ze lepiej tak huczeć-buczeć, niż w grobowej ciszy walczyć z Niemcami. Wszakższe nie tylko Jan Kos, ale też polscy spadochroniarze podczas akcji "Liść Dębu" używali tejże zabawki. I doceniam wysiłek, wkład itd. Zdjęcie Stuarta w śniegu - zacne. Ale zdjęcia Flammenwerfera to jest to!

Posted

Kałasze na reko bardzo często się spotyka, przecież chodzi o to żeby zrobić roz***rdol dla publiczności.

Na szczęście to nie prawda. Teraz już nawet STG się pojawiają, a i FG42 1 wersji będzie miało swoją premierę w tym roku.

Posted (edited)

Owszem Nant, ale póki co w cyrku widziano też babę z brodą. Jak z wyjątku zrobi się reguła- uznam argument za bezpodstawny :icon_wink: Póki co jeśli Kałach strzela zza budynku lub z lasu,a koszt amunicji jest bardzo przystępny, to wciąż jest doskonałą alternatywą dla gazówki, a repliki i odlewy bije na łeb. PAKów nie liczę, bo póki co nielegalne, a i ammo drogawe.

Przyznam że Stuart wyjeżdżający z dymu świecowego to mea culpa- na wszelki wypadek puścilim wici żeby nikt się nie wplątał pod gąski. Tak czy inaczej ujęcie Marty jest mega. Nieszczęsny plecak Sybira na dupie i niespasowany beltkit był efektem zmiany na ostatni moment i jeśli się wpatrzyć w zdjęcia zrobione po pierwszej pół godzinie w polu widać, że popodciągane a haver odłożony został do kanciapy.

Z przykrością stwierdzam Cortes, że hamburgerski szpej jest mega wygodny i praktyczny-tym bardziej dla waleni (a spotkałem na inscenizacji paru chłopaków znacznie 'szczuplejszych' ode mnie).Nawet mi się spodobała rola Sardża Gora z gumą do żucia i szerokim teksańskim zaśpiewem :icon_biggrin: TFU! A niech to!

Edited by Gor
  • 2 months later...
Posted

nie mogłem się powstrzymać Piotrze :) szanowne grono obejrzy kolegę który jako pierwszy miał zaszczyt wypowiedzieć się w temacie :)

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...