Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Znalazłem na necie stronkę ze sporą ilością zdjęć norweskiej armii w akcji.

KLIK

Zastanawiałem się ostatnio nad odtwarzaniem/wzorowaniem się na armii norweskiej.

Pytanie brzmi bardzo prosto i mam nadzieję, że zaowocuję dużym tematem.

Jakie oporządzenie nosi na sobie norweski żołnierz?

Z tego co się zdążyłem zorientować to fachowo norweski kamuflaż nazywa się M98. Może ktoś potrafi na podstawie tych w/w zdjęć powiedzieć coś więcej?

Edited by Darnock
Posted (edited)

NFM (AS) nie jest bynajmniej jedynym producentem sprzętu używanego przez norweską armię. CPE, Industritekstill AB, Frec to tylko niektóre przykłady.

www.combatkit.net - to również norweska firma, szyjąca w Chorwacji, tak jak NFM w Polsce.

A tu trochę starszych i nowszych zdjęć kolegi Marcusa z MP.net Widać mieszankę sprzętu. Ponieważ Norwegowie są majętnym narodem, zdarza się że niektórzy żołnierze zamawiają np. amerykańskie wyposażenie w swoim kamuflażu (np. sprzętu HSGI)

http://www.pbase.com/marsuitor

Edited by Catch22
Posted (edited)

Właśnie też się dokopałem do tych informacji.

NFM jest 100% kontraktorem armii norweskiej. Nawet na ich stronie jest news o wygranym kontrakcie.

Combatkit robi raczej za pół-kontrakt, czyli norwedzy zamawiają tam sobie kamizelki osobiście. A jako, że właśnie kolega wcześniej napisał o majetności norwegów, te "ekskluzywne" kamizelki są w powszechnym użyciu norweskiej armii.

Pokusił bym się nawet o nazwanie combatkit kontraktorem, ale papierek, to jedak papierek :)

Ponadto kamizelki NFM są do zobaczenia w sklepie w Gdańsku, jeśli je zobacze to coś więcej skrobnę.

Sklep ten to czapla. Z tego jak się orientuję, można tam się zaopatrzyć w kompletne, nowe wyposażenie norweskiej armii.

Dla ciekawskich NFM szyję niedaleko Gdańska, może się tam wybiorę :)

Edited by Darnock
Posted

Aha, jak bedziesz dobieral oporzadzenie, i bedziesz przewidywal noszenie sporej czesci oporzadzenia, to unikaj Combat Vest 1 (Stridvest sie to chyba nazywa) - Mam czarna i powiem szczerze - genialnie wspoldziala z plecakiem, ale jak sie duzo na sobie nosi, to po kilku godzinach kamizelka jest bardzo niewygodna.

Posted
Jest ekipa rekonstruująca szwedów ale w Kołobrzegu. W trojmieście nic mi nie wiadomo o takowych drużynach.
No to już wiesz.

kamizelkach antybalistycznych
Co to jest? Jakiś element amerykańskiej tarczy?
Posted (edited)

Temat ma się oporządzenia. A jeśli mówić o broni, mówmy dobrze. Norwedzy używają G3, w 2 połowie 2008 mają dostac HK416 i HK417. Jednocześnie stanie się to ich bronią główną. Colty dostali na testy, wybrali HK.

Żeby nie było OT.

Mundur to norweskie BDU 1100zł

Oporzadznie z kamizelek to zaczynając od gołej kamizelki niezbyt modułowej 500złFOTKA

kończąc na najbardziej pro używanej na misjach za 1600, z ładownicami FOTKA

Chestrig goły 500 FOTKA

Pas główny i szelki 100zł

Wszystkie ceny są cenami orientacyjnymi, nowych rzeczy, mogące uleC zmianOM.

Przez najbliższy kwartał NFM nie realizuje zamówień na rynek cywilny, wygrali kilka poważnych kontraktów i realizują tylko zamówienia dla armii.

Edited by Foka
  • 2 years later...