Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Witam.

Chciałbym zbudować karabin snajperski, jako baze posłużyłby M16A3. Chodzi głównie o to aby dobrać odpowiednie części współgrające ze sobą, żeby nie było żadnych zgrzytów i niespodzianek. Prosze o wypowiadanie się osób które wiedzą co mówią oraz mają doświadczenie w upgrade'ach tego typu. Karabin ma strzelać tylko ogniem pół-automatycznym czyli tylko i wyłącznie semi. Nie chciałbym również zbytnio przekroczyć granicy 550fps. A więc:

- szkielet GB V.2 HurricanE 7mm na łożyskach kulkowych

- Bore-Up Systema

- Metalowa prowadnica sprężyny Deep Fire, z łożyskowaniem

- Sprężyna M150 Systema (lub M160 Systemy)

- Zębatki Prometheus Triple Torque (lub Maximum Torque)

- Tłok Deep Fire z tytanowymi zębami o zwężonej szerokości zębów (lub tłok MAX TORQUE Prometheusa)

- Silnik Systema Magnum (lub ICS Turbo 3000)

- Lufa 590mm Prometheus 6.03 (lub 650mm Prometheus)

- Komora HU King Arms (lub Systema)

- Bateria jaka miałaby to wszystko zasilać to G&P 9,6V 3300mAh

Wyjaśnienie co do części wymienionych w nawiasach:

1. Wsadzając M160 musiałbym zmienić zębatki na Maximum Torque czy Triple Torque dałyby rade? (Jeśli miałbym brać Max. Torque to jednocześnie razem z nimi kupiłbym tłok Promyka.)

2. Czy opłaca się dawać 100 pare złotych więcej za silnik Systemy? Chciałbym aby reakcja na spust była dość żwawa, na serii mi nie zależy, bo i tak będzie zablokowana. Nie chciałbym zmieniać baterii którą już mam (w/w G&P).

3. Czy jest sens zakładać lufe 650mm? 590mm zmieściłaby się do lufy mojej M16 (lekko przedłużona lufa zew.), natomiast do 650mm musiałby założyć tłumik. Poza tym w zwykłym GB Cylinder typ 0 jest do lufy max 590mm, zgadza się? Więc czy te 6cm lekko zmieniszyłoby prędkość wylotową kulki i polepszyło zasięg?

4. Komora HU... Mam obecnie Systeme i zastanawiam się czy jest sens zmieniać ją na komore King Armsa z uszczelnieniami. Warto?

Pozostałe rzeczy do sprawnego działania typu popychacz, sprężynki podkładki, itp, itd nie wymieniam, bo z tego co się orientuje mają one znikomy wpływ na działanie GB, byleby nie były badziewne no-name.

Ogólnie zależy mi na jak najlepszej celności, skupieniu i zasięgu oraz możliwie jak najdłuższej, bezawaryjnej pracy.

Prosze o wszelkie rady, spostrzeżenia, sugestie.

Pozdrawiam,

Cichy

Edited by slepy
Posted

Hmm, jeśli nie ma osób które mogłyby mi pomóc, to prosze moderatora o przeniesienie tego tematu do działu "Upgrade i tuning".

Pozdrawiam,

Cichy

Posted

1 - Triple torque dają radę :D

2 - Ja mam standardowy CA i działał całkiem nieźle przy m170

3 - Lufa 650 zMniejszyłaby prędkość wylotową kulki. 590 to optimum, dalej kulka już nie jest wypychana, a ścianki lufy chamują.

4 - Masz dobrą komorę, nie ma sensu zakładać KA - za dużą kasę osiągniesz tak znikomy rezultat że nawet nie zauważysz.

5 - Bardzo dobrze że nie wymieniasz tych duperelków, ale komplet podkładek radzę kupić. Nowe zębatki trzeba będzie od nowa wypodkładkować.

Tłok raczej kup DF - ma wszystkie zęby tytanowe.

Szkielet gearboxa w żadnym wypadku nie huricane! Weź G&P lub Deep Fire lub Systemę. Ewentualnie standardowy CA może zostać. U mnie został i działa do tej pory.

ORTOGRAFIA /Antol

Posted (edited)

1 - Triple torque dają radę :D

2 - Ja mam standardowy CA i działał całkiem nieźle przy m170

3 - Lufa 650 zMniejszyłaby prędkość wylotową kulki. 590 to optimum, dalej kulka już nie jest wypychana, a ścianki lufy chamują.

4 - Masz dobrą komorę, nie ma sensu zakładać KA - za dużą kasę osiągniesz tak znikomy rezultat że nawet nie zauważysz.

5 - Bardzo dobrze że nie wymieniasz tych duperelków, ale komplet podkładek radzę kupić. Nowe zębatki trzeba będzie od nowa wypodkładkować.

Tłok raczej kup DF - ma wszystkie zęby tytanowe.

Szkielet gearboxa w żadnym wypadku nie huricane! Weź G&P lub Deep Fire lub Systemę. Ewentualnie standardowy CA może zostać. U mnie został i działa do tej pory.

Tłok zapodam sobie DF'a. Lufe dam 590mm, bo dodając tłumik trace dużo na mobilności, a replika ma już ponad 115cm... A podkładki mam już zakupione, Prometheus'a. Ponadto razem z zębatkami Promyka też jest komplet podkładek, więc mam ich w zapasie :)

A czemu to odradzasz GB HurricanE? Pewna osoba kiedyś pisała, że miała do czynienia z GB HurricanE w 2 replikach, jedna na M160, druga na MS190. Oba GB mają się dobrze :) Więc sam nie wiem.

Edited by slepy
Posted

Witam

ja może zadam trochę "zielone" pytanie

ile kasy wyniesie taki tuning?

niedługo będzie dostępny chiński Gr25 na którego trochę się napalam i chce wiedzieć czy w ogóle się w to pchać

wiem że jeszcze do tego dochodzi parę złotych na wymianę szkieletu gb itp gdyż to chińczyk

i jeszcze jedno pytanko

czy nie opłacałoby się bardziej kupić cały kompletny GB np systemy niż kompletować go od początku?

Pozdro

Posted

Slepy - Ja się spotkałem też ze słowami krytyki o huricane. Bierz to co sprawdzone i to co wszyscy polecają. Te trzy firmy obecnie produkują najwytrzymalsze gearboxy (no, ewentualnie CA też).

Posted

Podobnie jak Ty "Slepy" zaplanowałem i zrobiłem parasnajperke z M15A4 CA Tactical i powiem ci,że przy takim tuningu leci ci prawie wszystko na wymiane, ja wymieniłem stock na:

-szkielet G&P V2 6mm (najtańszy bo licze się z cykliczną wymianą)

-łożyska ślizgowe GUARDER 6mm (wszystko jedno)

-łębatki Prometeus (na wszelki wypadek)

-zestaw bore-up Systema -cylinder poszerzony DF (podstawa)

-Antireversal Systema (dla pewności)

-Sprężyna M150 Guarder (podstawa)

-prowadnica sprężyny Systema

-Gumka Hop-up Systema sylikon (podstawa)

-tłok DF tytan (niezbędny)

-silnik Systema Magnum (dla pewności)

-lufa precyzyjna KM-head 590mm (wole tą niż Prometeusa, bo jak mi się znudzi snajperowanie mogę tylko za zmianą sprężyny wrócić na konkretną szturmówę bądz wsparcie)

-tłumik dzwięku Kings Arms (by ukryć wystającą lufe)

Komory Hop-up nie wymieniałem (na razie)

Muszę jeszcze kupić akumulator, jakąś lunete i real-cap by nie kusiła chęć serii.

Jak może zauważyłeś w stocku został mi tylko popychacz, całość kosztowała mnie ok 2tyś. samego tuningu a jeszcze i tak muszę w to wpakować pare stów:

batka 200

luneta z 350

magi z 30zł/szt.

licząć razem wychodzi ok 1tyś.

Przy takim tuningu o auto możesz zapomnieć. Fakt faktem mam te ~535FPS ale jakim kosztem- dobrą rzeczą przy takim tuningu jest fakt że jedynie przy migracji między sprężynami możesz przeskakiwać pomiędzy snajperką a szturmówką/wsparciem dzięki Systemie Magnun masz świetny ROF a KM-head pcha kulki gdzie trzeba.

Zastanów się więc czy warto ładować się w takie coś i czy nie lepiej oddzielnie kupić snajperkę.

Posted

Podobnie jak Ty "Slepy" zaplanowałem i zrobiłem parasnajperke z M15A4 CA Tactical i powiem ci,że przy takim tuningu leci ci prawie wszystko na wymiane, ja wymieniłem stock na:

-szkielet G&P V2 6mm (najtańszy bo licze się z cykliczną wymianą)

-łożyska ślizgowe GUARDER 6mm (wszystko jedno)

-łębatki Prometeus (na wszelki wypadek)

-zestaw bore-up Systema -cylinder poszerzony DF (podstawa)

-Antireversal Systema (dla pewności)

-Sprężyna M150 Guarder (podstawa)

-prowadnica sprężyny Systema

-Gumka Hop-up Systema sylikon (podstawa)

-tłok DF tytan (niezbędny)

-silnik Systema Magnum (dla pewności)

-lufa precyzyjna KM-head 590mm (wole tą niż Prometeusa, bo jak mi się znudzi snajperowanie mogę tylko za zmianą sprężyny wrócić na konkretną szturmówę bądz wsparcie)

-tłumik dzwięku Kings Arms (by ukryć wystającą lufe)

Komory Hop-up nie wymieniałem (na razie)

Muszę jeszcze kupić akumulator, jakąś lunete i real-cap by nie kusiła chęć serii.

Jak może zauważyłeś w stocku został mi tylko popychacz, całość kosztowała mnie ok 2tyś. samego tuningu a jeszcze i tak muszę w to wpakować pare stów:

batka 200

luneta z 350

magi z 30zł/szt.

licząć razem wychodzi ok 1tyś.

Przy takim tuningu o auto możesz zapomnieć. Fakt faktem mam te ~535FPS ale jakim kosztem- dobrą rzeczą przy takim tuningu jest fakt że jedynie przy migracji między sprężynami możesz przeskakiwać pomiędzy snajperką a szturmówką/wsparciem dzięki Systemie Magnun masz świetny ROF a KM-head pcha kulki gdzie trzeba.

Zastanów się więc czy warto ładować się w takie coś i czy nie lepiej oddzielnie kupić snajperkę.

Dużo myślałem nad sensem snajperki w ASG i czy tak duża ilość FPS nie będzie mnie ograniczać. Ostatecznie doszedłem do wniosku, że zaniecham budowanie snajperki i szturm do 450FPS będzie zdecydowanie lepszym wyjściem.

Może jeszcze kiedyś wróce do tych planów, kto wie. Ale narazie dam sobie siana ;)