tommy_pl Posted March 20, 2008 Report Posted March 20, 2008 Witam. Troszke niewiem gdzie umieścić temat wiec jezeli miejsce niejest odpowiednie prosze moderatora o przeniesienie :) Moje pytanie jest następujące Jak będzie widoczny promień laserowy przez noktowizor. Konkretniej chodzi mi o efekt uzyskany w CoD 4 niewiem czy tam używany jest laser czy moze iluminator czy może jeszcze zupełnie coś innego :) Z Góry Dziekuje za pomoc. Pozdrawiam HisLiver Quote
javelin Posted March 21, 2008 Report Posted March 21, 2008 Zwyczajny laser nie da takiego efektu. W puszce an-peq mam zamontowany laser ICSa, promienia nie widać. Widać tylko "plamkę" na celu. A w zasadzie już nie plamkę, tylko wielką plamę, bo nokto bardzo mocno ją potęguje :D Dzięki temu można laserem celować na sporo większe odległości niż normalnie. Jeśli chcesz widzieć cały promień/wiązkę (bo zakładam, ze taki właśnie efekt jest w CoD4) będziesz potrzebował lasera IR (pracującego w paśmie podczerwieni). Niestety są raczej trudnodostępne, a jeśli już trafisz, to za naprawdę duże pieniądze. Zwykły laser będzie w ten sposób widać tylko w mocno zadymionym lub zapylonym pomieszczeniu. Możesz ewentualnie popróbować z laserami zielonymi. PODOBNO są o wiele łatwiej widzialne gołym okiem niż czerwone, więc i w nokto powinny być dobrze widoczne. No, ale chyba chodzi o to, żebyś Ty ładnie widział a przeciwnik nie :D Quote
Foka Posted March 21, 2008 Report Posted March 21, 2008 Niestety są raczej trudnodostępne, a jeśli już trafisz, to za naprawdę duże pieniądze.Są bardzo łatwo dostępne. Cena to już sprawa względna.Ja czekam na swój z Capri już blisko 3 miesiące :? Jak wreszcie dojdzie to zrobie fotki widzialnego i IR. Quote
javelin Posted March 21, 2008 Report Posted March 21, 2008 No to skoro czekasz już 3 miesiące to ta dostępność nie jest już taka super :) Ale chetnie poczekam, bo też marzy mi się laserek IR do wstawienia w PEQ. Quote
Foka Posted March 21, 2008 Report Posted March 21, 2008 No to skoro czekasz już 3 miesiące to ta dostępność nie jest już taka super Gdybym zamawiał z ebaya czy WGC miałbym po dwóch tygodniach. Z pewnych powodów wolałem zamówić w Capri, a że nie mieli na stanie to muszę czekać. Quote
La Chupacabra Posted March 23, 2008 Report Posted March 23, 2008 Foka, mowisz o tym, tylko dla odmniay z asghopu :) http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=2177 Quote
Robson Posted March 23, 2008 Report Posted March 23, 2008 (edited) A gdzie tam masz napisane, że w tej kopii AN/PEQ jest laser widoczny w IR? Podobno dopiero mają plan sprowadzić te kopie G&P z takim bajerem. Edited March 23, 2008 by Robson Quote
Foka Posted March 24, 2008 Report Posted March 24, 2008 Nie, wyraźnie masz napisane, że to Red Dot. Np. o takim: http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=2048 Quote
Foka Posted March 25, 2008 Report Posted March 25, 2008 Allelujah, zmienili mi status zamówienia, znaczy chyba mieli dostawę i mi wyślą IRa ;) Quote
Darhus Posted March 26, 2008 Report Posted March 26, 2008 Allelujah, zmienili mi status zamówienia, znaczy chyba mieli dostawę i mi wyślą IRa ;) Czekamy na fotki :) nie ma co się rozkminiać :) jak dostaniesz to z łaski swojej zarzuć fotki :) :uśmiech: Quote
maxavelli Posted April 8, 2008 Report Posted April 8, 2008 Ja tylko dodam, ze kumpel ma laser za 30 zl i gdy jest nadymione dymem papierosowym to wiazke widac... Quote
Foka Posted April 8, 2008 Report Posted April 8, 2008 I jak tam?Musze zebrać sprzęt i zejść z nim do piwnicy :?I nadal nie mam dostępu do zielonego lasera :( gdy jest nadymione dymem papierosowym to wiazke widacW dymie, kurzu itp to każdy będzie widać. Quote
javelin Posted May 14, 2008 Report Posted May 14, 2008 Grzyb z zielonym, najważn iejszy IR :) Weźże zejdź do tej piwnicy bo mnie ciekawość zżera :) Quote
Recommended Posts