Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

a czy ja napisałem, że nie może? Napisałem tylko, że im większe szpary między obudową a szybą tym większe niebezpieczeństwo, że coś nam jednak bokiem do oka wpadnie, więc to taki wielki plus nie jest bo jest też i tego minus-to chyba logiczne ?

Ale wpaść do oka co? Kulka? Czy paproch? Bo paproch do oka to może wpaść idąc po ulicy, więc najlepiej nigdzie się bez gogli nie ruszać. Trochę dziwne podejście. :roll: Jakoś biegam w uvexach okularach ponad rok i nigdy nic nie wleciało, żadna mrówka nie weszła.

Do mnie idą te gogle stąd http://www.gunnerairsoft.com/catalog/produ...products_id=403 chociaż to i tak te same :-P W tym tygodniu doszły już do PL, więc i ja skrobnę o tym niby ich nieuchronnym parowaniu.

Edited by AirBorne
  • Replies 147
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

A ja mam takie pytanie: czy ktoś z was (użytkowników) korzysta z okularów korekcyjnych? Mieszczą się pod tymi goglami?

Dlatego warto zaopatrzeć się w soczewki na strzelanki (jak np. ja ;) ).

Posted

No własnie chodzi o to, że z powodu wrażliwych patrzałek nie mogę nosić soczewek, nawet 1-dniowych... No nic, poszukam większych gogli, dzięki za informację!

Posted

Kupiłem sobie te gogle wersję bezbarwną. Wykonanie ok, parowania jeszcze nie miałem okazji sprawdzić - nie biegałem w nich. Zrobiłem za to test wytrzymałości - 400fpsów z 3m. Efekt - wgniecenie w szybce. Wyraźnie widać gdzie uderzyła kulka. Po tym eksperymencie mam pewne obawy co do nich. Testował już może ktoś z silniejszej replik?

Posted

Mówisz, że na orginalnych Bollach także zostają ślady po kulce? To cholera, jak tu się skutecznie chronić przed utratą wzroku tymi goglami? :roll:

Zdecydowałem się na zakup gogli - na dobrą sprawę wyglądają tak samo jak oryginalne Bolle X-800, różnice są minimalne ale widać, że są solidnie zrobione. Razem z goglami dostajemy czarny nylonowy worek ze ściągaczem - do ich przechowywania. Gogle nie parują, są leciutkie i dobrze trzymają się twarzy :wink:

Przestrzeliłem gogle na replice 400 fps z odległości 1.2 m. Na szybce zostały białe ślady po odbitych kulkach. Ślady znikają po przetarciu materiałem - można wtedy dostrzec, że szybka w miejscu strzałów lekko się zdeformowała - są wypukłości o średnicy 0,5 - 1 mm (są ledwo widoczne i nie przeszkadzają podczas użytkowania gogli). Nadmieniam, że szybka nie pękła podczas testów. :uśmiech: I o to chodzi :!:

Identyczne ślady powstawały na każdych posiadanych przeze mnie goglach / okularach - w szybce mojej maski paintballowej, którą intensywnie nawierciłem aby poprawić wentylację, deformacje powstały co prawda dopiero po oddaniu strzału z przyłożenia ale sama szybka wytrzymała.

Nie udało mi się przetestować gogli w ekstremalnych warunkach (500 fps z 1,5m) ale wydaje mi się, że nawet oryginalne Bolle X-800 nie przetrwałyby takiego sprawdzianu. Kolejna sprawa jest taka, że nigdy jeszcze nie zdarzyło mi się, aby mi ktoś z 1,5 m wypalił w twarz z 500 fps'ów - nie chodzę na takie strzelanki :-F Jeżeli cokolwiek się wydarzy z moimi goglami GX-1000 - na 100% napiszę w tym topicu.

Posted (edited)

Hmmm, to mnie trochę uspokoiłeś siemionman. Mówisz, że zostają minimalne odgniecenia. Przestrzeliłeś na semi czy auto? Może szukam dziury w całym, ale lepiej być pewnym - czy jakby tak puścić serię z auto z takiej odległości nie rozwaliłyby się ?

Wiesz, 500FPS z 1.5 metra to raczej mało prawdopodobne - ale chodzi o to aby przetrwały strzał z takiej repliki z odległości ok. 10metrów, bo już niestety, taka sytuacja jest możliwa.

BTW - potwierdzam, gogle nie parują. Na dzisiejszej strzelance, gdy padał deszcz najpierw biegałem w Uvexach I-vo. Parowały. Zmieniłem na Bolle X800. Zero parowania.

Edited by AirBorne
Posted

Przetestowałem je w ten weekend w boju i oczy nadal posiadam 8-) Gogle nosiłem razem z dołem od takiej maski: http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=43

Sprawowały się rewelacyjnie, nie parowały, nie obcierały.

Zauważyłem za to coś innego. Połamały się oprawki trzymające szybkę (te po bokach), nie wiem zbytnio od czego :evil: Na szczęści szybka trzymała się jeszcze na tym uchwycie nad nosem, a w domu całość posklejałem.

Posted

Airborne, ja bym się nie przejmował tymi wgnieceniami. Moje okulary, jakieś tam robotnice, też noszą ślady po kulkach ( i to nie mało ) a jednak żadnego pęknięcia nie ma. To, że robią się wgniecenia, oznacza, że materiał użyty do produkcji nie jest kruchy, a bardziej elastyczny. To nawet lepiej, bo po strzale z mocno podrasowanej repliki gogle nie pękną, a jedynie zostawać będą takie ślady.

• 1 month later...
Posted

Kupiłem bo były w promocji w GF. Dzisiaj strzelano do nich z 500fps z ok. 2-3 metrów (m15A4 CA). Zostało małe, słabo widoczne wgniecenie, jednak gogle trzymają się dzielnie :P . Latałem w nich cały dzień, pot lał się ze mnie jak z prysznica, a gogle praktycznie nie parowały (tzn. zachodziły wodą, nie parą, ale po paru sekundach spływała). W najbliższym czasie kupie oryginalną szybkę od bolli i będzie git.

Więc jeśli nie macie w ekipie skrajnych fetyszów fps-owych to polecam.

• 2 weeks later...