biolon Posted February 13, 2008 Report Posted February 13, 2008 Witam, kupiłem ostatnio z FTK smar CA do zębatek i cylindra. Smaru starczyło mi na 2 rozbiórki [musiałem zmienić łożyska] i bardzo mnie to wpieniło, że za 20zł kupiłem smaru, którego w tych tubkach prawie nie ma.. . Zacząłem szukać smaru do łożysk, przekładni, elementów tokarskich i nie wiem co wybrać [tak by nie dobrać za gęstego smaru]. Mechanicy mówią, że "czerwony" smar do łożysk valvoline działa cuda ze wszystkim co trze i tak z ciekawości chciałbym się dowiedzieć, co poniektórzy na forum używają. Pozdrawiam Quote
AnR Posted February 13, 2008 Report Posted February 13, 2008 Tak. Używamy. Jesteśmy w niebowzięci. Idź do Belpolu i spytaj o takowe. Jutro bede miał ich dokładną nazwę. Quote
johny13 Posted February 25, 2008 Report Posted February 25, 2008 musisz wybrac totalny kompromis- smar z mala lepkoscia spowoduje nadmierne zuzycie kol zebatych,za duza gestoscia spowoduje nadmierne obciazenie silnika. obecnie tesutuje smar do lozysk.za jakis czas dam ci znac co i jak. Quote
_Misza_ Posted February 26, 2008 Report Posted February 26, 2008 ja używam ŁT-43 i ew. grafitowego do zębatek, a dostać to idzie wszędzie praktycznie ( np. rowerowy). Wszystko gra i chodzi jak powinno. Quote
cziman Posted February 28, 2008 Report Posted February 28, 2008 Grafitowany jest idealny na łożyska gdzie występują największe siły, ewentualnie zębatki - smar dobrze chroni jednak jest bardzo gęsty więc nie przesadzać. Jeżeli masz możliwość użyj teflonowego. Na tłok najlepiej coś co nie wyżera gumy - gęsty smar silikonowy będzie idealny, choć drogi. Quote
biolon Posted March 21, 2008 Author Report Posted March 21, 2008 Witam, znalazłem bardzo dobry smar silikonowy - zapraszam do warsztatu: <Klik> Quote
biolon Posted April 9, 2008 Author Report Posted April 9, 2008 Nie mogę edytować - proszę moda o zmianę linku na ten: http://dpma.pl/warsztat_smar_silikonowy_uniwersalny.htm Quote
Recommended Posts