Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Wszak samo RTG nie jest wystarczającym badaniem by stwierdzić czy nie ma uszkodzeń w kolanie.

Jak już wczesniej napisałem rtg uwidoczni uszkodzenie kości(jeśli chcemy to można zrobić CT 3D - pięknie widać złamanie w 3 wymiarach), a do oceny uszkodzenia struktur wewnątrzstawowych to badanie manualne + MRI.

A co do wzkazań do zakładaniu opatrunków gipsowych, "lekkich gipsów" i innych czynności to dyskusja zajęłaby kilkanaście stron forum, a i tak osoby nie zwiazane z medycyna miały by problem z przyswojeniem wiedzy fachowej.Dlatego uważam, że w przypadku pomocy przedmedycznej przy podejrzeniu złamania wystarczy, aby unieruchomić kończynę(miejsce złamania + 2 sąsiednie stawy) oraz transport do szpitala. Jesli ktoś w ekipie ma i umie wykonać to mozna podać domięśniowo leki przeciwbólowe. Doustnie nie polecam nic podawać, poniważ aby wykonać znieczulenia poszkodowanego,musi upłynąć conajmniej 6 h od ostatniego posiłku.

Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia!!!

Edited by kulkago
Posted

A, i tu wychodzi przewaga splinta nad klasyczną szyną Krammera - w splincie można robić prześwietlenia.

Tak się tylko przyczepię - w szynie Kramera RTG można wykonywać jak najbardziej, na własne oczy widziałem wiele zdjęć pacjentów urazowych z piękną szyną w tle 8) .

Za to MRI bym w szynie Kramera nie wykonywał, bo o ile mnie pamięć nie myli owa jest wykonana z jakiegoś ferromagnetyka. :).

Należy pamiętać, że szyna K. (10x100 cm ok. 12zł) jest o wiele tańsza od splintu (taśma 11x90cm ~35zł) co sprawia, że ten pierwszy wynalazek jest stosowany częściej w PP medycznej - niestety naszej Służby Zdrowia nie stać na wyposażenie eRek w takie przyjemności.

Posted

mu mu

a słyszałem jeszcze o jakimś pokrowcu który naciąga się na złamaną konczyne i nadmuchuje 8-)

ktoś takie cos kojarzy bo nawet nie wiem jak to się nazywa :?:

Jest to unieruchomienie pneumatyczne - zakładasz na kończynę, podłączasz do pompki i robisz podciśnienie, szyna "twradnieje" i dopasowuję się do kończyny. Tylko po co nosić jeszcze w lesie specjalne pompy do tego. Do jakichkolwiek wypraw najlepszy jest w/g mnie splint: zajmuje mało miejsca, co jest najważniejsze przy doborze takiego ekwipunku na wyprawę. Życzę powodzenia w noszeniu np. 3 szyn Kramera dł. 1m.

A zdjęcie rtg wykonasz przez oba unieruchomienia, tylko Kramer daje widoczną "drabinkę" na zdjęciu.

Posted
Tak się tylko przyczepię - w szynie Kramera RTG można wykonywać jak najbardziej, na własne oczy widziałem wiele zdjęć pacjentów urazowych z piękną szyną w tle
Miałem na myśli, że jak robisz RTG ze splintem to na zdjęciu nie ma "pięknego splinta", a to duża zaleta.

Należy pamiętać, że szyna K. (10x100 cm ok. 12zł) jest o wiele tańsza od splintu (taśma 11x90cm ~35zł)
Bez przesady, nie mówimy o różnicy 100, a 1000 zł. Jak ktoś kompletuje apteczkę zespołową (której zawartość jest warta kilkaset złotych) to 20 zł różnicy na dużo lepszym wyposażeniu nie ma znaczenia.

ten pierwszy wynalazek jest stosowany częściej w PP medycznej - niestety naszej Służby Zdrowia nie stać na wyposażenie eRek w takie przyjemności
Po pierwsze nie rozmawiamy o PP tylko o "naszych" apteczkach. Po drugie też nie do końca masz rację bo rozmawiałem z ratownikami, którzy mieli w karetkach splinty.

a słyszałem jeszcze o jakimś pokrowcu który naciąga się na złamaną konczyne i nadmuchuje
Nie nadmuchuje, a w ręcz odwrotnie. W środku są granulki, po założeniu poszkodowanemu pompką wypompowyjesz powietrze i dzięki granulkom następuje unieruchomienie.

I to jest wyposażenie do karetek, a nie do plecaka.

Tu masz coś takiego:

http://img404.imageshack.us/my.php?image=2232327xs6.jpg

http://img404.imageshack.us/my.php?image=2232337us1.jpg