Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam!

Niedawno zakupiłem G36C [CA], jeszcze jej nie otrzymałem, ale czytając forum, wiem że będę zadowolony...

Moi znajomi którzy chcą razem ze mna rozpocząć przygodę w ASG, nie bardzo chcą inwestować w to tyle kasy co ja i woleli by zapłacić blisko połowę mniej...

Wszscy chcemy mieć repliki tej samej broni...

Możecie napisać w tym temacie wszystkie znane różnice miedzy tymi modelami?

Chciałbym by mogli zdecydować, czy warto dopłacić...

W czym moje G36CA z precyzyjną lufą SYSTEMY będzie lepsze od G58 JG? (O ile bedzie ;))

• Replies 53
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Więcej FPS-ów, ale gorszy materiał. O ile CA jest wzmacniane włóknem szklanym, to JG to po prostu ABS. GB tez jest inne. W JG jest to czysty plastik, ale wytrzymały i jeśli nie będziesz karabinu tuningował nie sprawi ci problemów.

Posted

Hmmm... A czego się próbujesz doszukać? JG to chińczyk wykonany z tanich materiałów, nieszczelny, gdzie wszystko się trzęsie i trzeszczy. Wystarczy spojrzeć na oksydę. W CA jest o niebo lepsza.

Posted

Ludzie mają dziwną skłonność do wynoszenia CA pod niebiosa - niesłusznie. W dodatku G36 to jeden ze słabiej wykonanych przez nich aegów, natomiast wersja od JG to jeden z najlepszych chińczyków w ogóle i poza plastikowymi łożyskami różnica w wykonaniu jest naprawde minimalna. A jeśli po pół roku użytkowania otworzy się gearboxy obydwu replik, różnicy w wyglądzie i zużyciu części nie będzie żadnej. Dokupując do G36 od JG nową prowadnice sprężyny, łożyska i ewentualnie głowice tłoka (w 3 generacji jest już łożyskowana) otrzymasz aega wg mnie co najmniej tak dobrego i wytrzymałego jak wersja od CA i do tego sporo tańszego.

Osobiście - brałbym JG z wyżej wymienionymi częściami.

Posted (edited)

Miałem m15a4 SPC, który uchodził za jeden z lepszych modeli od CA i po roku miałem rozszczelnioną giwerę, plującą dwoma kulkami na singlu - ogólne miazga do remontu. Opinie o niezawodności CA są mocno przesadzone i "efekt loterii" (czyli jednemu trafi się lepszy innemu gorszy egzemplarz) jest dla tej marki jak najbardziej charakterystyczny. Są to mimo wszystko poprawnie wykonane aegi- ale no właśnie, poprawnie. Jak na replike za tą cenę, jest to o wiele za mało. Przez mój śrubokręt przewinęło się dużo replik i miałem przyjemność porównywać CA z JG wiele razy i przyznam szczerze, że CA nie zachwyciło mnie ani razu. Moim pierwszym wyborem z rodziny G36 byłaby wersja marui, ale w ramach tego tematu moim typem mimo wszystko jest JG, bo szanse na awarie lub jej brak są w obu przypadkach takie same, a różnica w cenie znaczna. Jeśli sklep do tego oferuje porządny przegląd zerowy, to już w ogóle.

Edited by HubertNapierala
Posted

Mam G36c z JG (kwietniowa), wszystko chodzi jak należy, ilość wystrzelonych kulek bardzo duża :twisted: i nic się nie dzieje, tylko nie mówcie, że mam szczęście, bo mało osób narzeka na gietkę z JG. Jest świetna, a body nie jest wcale takie słabe. Strzelałem z paru replik CA, głównie M4, ale one pluły na stock'u. W G36c wszystko śmiga jak należy tylko trzeba wymienić gumke na silikon!!!!!

Posted

To jest chyba jedno z nielicznych sensownych porównań replik z I-szej i II-klasy. CA jest droższy, ale na pewno lepszy. Sam mam JG i nie narzekam. Odpowiedź jest prosta. Masz kasę na CA - bierz CA. Masz na JG, bierz JG.

Posted (edited)
W czym? Niby wersja od JG ma wiecej FPS...

Drogi Kolego,

CA ma 315 fps, JG ma ok 340 fps. Różnica nie jest powalająca, zasięg może 2-3 m większy. Nie wiem jaką średnice lufy ma JG, ale CA daje pewną, dobrą lufe 6,08. Kolega wcześniej wymienił G36C CA jako jedną z gorszych replik tej firmy. Nawet jeśli, to nie zmienia to faktu że wykonanie body (Z WŁÓKNA SZKLANEGO, jak w oryginale, nie TM/JG = plastik), jego faktura jest świetna.

Nie mówię o możliwościach tuningu, co do których nie jestem przekonany w JG. CA daje mocne wnętrzności i na bank ten chińczyk nie ma mocniejszych.

Tak, mogę to powiedzieć, ponieważ miewam CA regularnie w łapkach (kumpel), i JG (kumpel).

Zadałeś pytanie z serii " Co jest lepsze : Volkswagen czy Daewoo/Chevrolet? Przecież oba jeżdżą , a Daewoo ma lepsze przyspieszenie i jest tańsze? " Tak jak napisał kolega wyżej. Masz na CA bierz CA i jeszcze będziesz Bogu dziękował, nie masz na CA bierz JG i tyle.

Edited by madjong
Posted

Dziekuje wszystkim za porównanie, ja już dawno dokonałem wyboru i kupiłem CA, chce mieć tylko porównanie dla kolegów którzy nie chca w to wpakowac tyle co ja...

Poczatkowo myslałem ze ta Gietka z JG moze mi sie rospaść jak pierwszy lepszy karapineg z Airsoftguns.pl :P

Posted

G36c jest z założenia bronią przeznaczoną do CQB więc dla mnie rozmowa o wytrzymałości na tuning mocowy ma średni sens. Jeżeli się chce dłuższą replikę to się bierze G36k lub G36 gdzie CA nie ma konkurencji i wzrost wytrzymałości body ma duże znaczenie ze względu na działające na replikę siły. W przypadku porównania pomiędzy G36c JG i CA nie ma tak łatwo.

Co do reszty - i tak wszyscy wymieniają lufę na preckę a za różnicę w cenie przez wiele lat można utrzymywać chińczyka w bardzo przyzwoitym stanie. Body można pomalować i o przewadze CA będzie decydował tylko efekt snoba a nie rzeczywiste osiągi.

Posted (edited)

Taka to już uroda gietek. :) Mamy tu tradycyjne pytanie czy dawanie ponad 2x tyle za replikę CA ma sens (snob strikes back :P). Ja uważam, że nie do końca (nie opłaca się w przypadku wersji C, w pozostałych wersjach tak). Uzasadnienie znajduje się w moim poprzednim poście.

Jak już musiałbym wydać 1000zł na G36c i nie mógł wybrać odpicowanego chińczyka (za tą kwotę w środku byłyby dla czystości sumienia części systemy a nie chińskie, chociaż do wnętrza G608 nie mam prawie* zastrzeżeń) wziąłbym jednak replikę ze stajni TM.

* - łożyska są niezbyt pewne chociaż u mnie działają pomimo ponad 20k kulek - wymiana to koszt od 25zł za łożyska kulkowe pejota do 80zł za kulkowe systemy.

Edited by Kantek
Posted

Koledze w CA pękła kolba na zlocie i ułamał się kawałek body w pobliżu mocowania kolby.

Z faktem, że G36c jest przeznaczone do CQB można się zgodzić tylko teoretycznie, bo w zielonej także sobie radzi z zasięgiem skutecznym równym nawet tym 40m.

Co do tuningu JG, mogę powiedzieć tylko tyle, że słyszałem że głowica cylindra jest na stałe łączona z cylindrem i wymiana jednej z tych części wiąże się z wymianą również drugiej. W sumie, to nawet lepiej, od razu mobilizuje to do wymiany drugiej części :P.

Posted

Jak połamało się w CA to w JG przy takim samym użytkowaniu też by się połamało. Z resztą tak na chłopski rozum, co może być lepsze, replika CA czy kopia repliki wykonana z tańszych i gorszych jakościowo materiałów? Wiadomo że CA lepsze. Porównajcie choćby kulturę pracy JG i CA. Ja mam JG z łożyskami metalowymi i po podkładkowaniu GB a mimo to CA chodzi kilka razy lepiej.

Ale się rozpisałem :D