Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Opcja szukaj nic nie dała...

Problem jest taki: spaliłem wczoraj bezpiecznik w replice (SLR105 A1 - nie wiem czy to ma znaczenie, być może we wszystkich replikach bezpieczniki są podobne). No więc mam zamiar iść do jakiegoś sklepu z tego rodzaju szpejami i kupić bezpiecznik. I tu pytanie: czy na coś konkretnego mam zwracać uwagę, żeby bezpiecznik był do AEG-a odpowiedni?

Posted

Są rzeczy, na które trzeba zwracać uwagę ale to nie tyczy się tak prostego układu jaki jest w replice elektrycznej. Weź stary i Tobie dobiorą [chyba, że szukasz o innym amperażu]. Ja w VFC mam bezpiecznik samochodowy [taki był już seryjnie montowany]; raz się spalił to wyjąłem ze starego golfa i włożyłem - bez różnicy. Podobnie ma się sprawa z topikowymi [czy to małe czy duże].

Pozdrawiam

Posted

Problem w tym, że ten stary nie ma absolutnie żadnych oznaczeń, nic tylko szklana rurka zakończona metalem na końcach. Więc parametrów z tego egzemplarza chyba żadną miarą się nie da ustalić?

Posted (edited)

To jaki lepiej było by założyć: 20 czy 30 A, biorąc pod uwagę że replika była tuningowana do 440 fps (o ile ma to znaczenie)? czy oba rodzaje będą dla funkcjonowania repliki bezpieczne i czy będzie miedzy nimi zauważalna jakaś różnica w jej funkcjonowaniu? Sorry że zadaję takie łopatologiczne pytania, ale z elektryki jestem nemo ;)

ps. jeszcze słyszałem, że ponoć w niektórych replikach są montowane bezpieczniki 15 A...?

Edited by de Villars
Posted

No to teraz mam ciekawostkę. Wsadziłem bezpiecznik 32A i... nic! Zero reakcji karabinu. Poleciałem do elektrycznego i wziąłem 10A (największy jaki mieli) i karabin śmiga że aż miło ;) Jedno co mnie zastanawia, to że ta blaszka co idzie przez środek bezpiecznika za każdym naciśnięciem spustu trzęsie się jakby chciała z niego wyskoczyć... Nie wiem ile ten bezpiecznik wytrzyma, bo ta blaszka naprawdę jest cienka, sporo cieńsza niż blaszka w bezpieczniku który był w replice zamontowany pierwotnie.

• 2 weeks later...