Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Tofik: Podziemny tunel na pewno będzie wydajniejszy. Ciepłe powietrze na zasadzie konwekcji ucieka do góry, a zatem w dole spada ciśnienie, a wtedy powietrze jest zasysane kanałem z miejsca, gdzie jest chłodniejsze i jest go więcej. Jeśli Twój kanał będzie otwarty też powinno działać, ale gorzej, bo różnica ciśnień nie będzie tak znaczna :)

• 2 weeks later...
Posted

No nie wykluczone, że masz i rację :) Ale uważam, że nie ma sensu pier*** z kopaniem jakiś tuneli... Jak mówiłem, trwa to dłużej, jeśli ktoś stanie w tym miejscu a tunel będzie płytko pod ziemią może się zawalić. Ja stosuję często patent który dałem parę postów wyżej i nigdy nie miałem problemów, a za to łatwiej coś takiego wykonać.

Pozdrawiam

• 1 year later...
Posted

Jeśli chodzi o podpałkę to zawsze noszę ze sobą taką do grilla z Obi, wyglądającą jak duże pudełko zapałek. Ja kobita jestem więc sobie ułatwiam kwestię rozpalania ognia, a i drzew mi trochę szkoda, no i takie ociosane / obdrapane z kory drzewa to ślad po mnie zostawiają, więc wolę co innego jeśli jest opcja. Pakuję tą podpałkę w worek strunowy i nigdy mnie to jeszcze nie zawiodło, nawet w zimę, więc naprawdę polecam. :) A ognisko to zawsze w niewielkim dole i z ekranem, co by się nie martwić o nadmierny wiatr. :)

Posted (edited)

Kora brzozy równie dobrze może być pozyskiwane z leżących pni. Kora brzozy pali się też MOKRA, to taka mała wskazówka. Jeżeli dorwę kogoś jak zrywa korę z żywego drzewa to łapy [***] przy samej głowie! Często po wycince drzew w lesie pozostają żywiczne szczapy drewna, to także bardzo dobrze nadaje się do rozpalania ogniska.

[Nie przeklinaj!]

Edited by Foka
Posted

Sosna. Polecam sosnę i inne drzewa iglaste. Kora płonie jak papier. A w sosnowych lasach leży jej pod dostatkiem.

Sokół, popieram Cię, ale nie wnerwiaj się tak ;-)