Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

G&P AN/PEQ-2 RED LASER + CREE LED Flashlight GP467A

Recommended Posts

Posted

W Asgshop'ie pojawiła się nowa kopia AN/PEQ-2 G&P.

Zgodnie z opisem na stronie w zestawie znajduje się:

- Miękki pokrowiec

- AN PEQ II (latarka i czerwony laser)

- Włącznik żelowy

- Włącznik guzikowy

- Zestaw naklejek

- 3 baterie AA

Cena: 449zł (na ebay'u $113 + koszt wysyłki + pewnie cło + vat, wiec wychodzi podobnie)

Na aukcji ebay'owej jest napisane, że jest to latarka LED (130 lumenów).

Ktoś może sprawił sobie już taki wynalazek i może powiedzieć jak się sprawuje latarka i laser? Zastanawiam się czy latarka daje radę, w porównaniu np. do SF G2.

Posted

O samej "puszce" za wiele powiedzieć nie mogę gdyż jej nie miałem w ręku. Pewny mogę być tylko tego, że te 130 lumenów na których popracujesz może z 20 min jest tego absolutnie nie warte. Jak się bedzie to miało w stosukno do Surefire G2? SF gniecie jakością wykonania, wytrzymałością itd. itp wszystkie inne latarki. Co Ci po mocy jak byle upadek G&P i może nie działać? Z resztą, nawet jeśli mało Ci 65 to zawsze możesz dokupić żarówkę P61 do SF i 120 lumenów do oślepiania jak znalazł..

Posted

Ok, rozwiałeś moje wątpliwości. Gdzie można kupić tą żarówkę mocniejszą, i ile na niej będzie świecić ta latarka? Bo czas świecenia raczej spadnie. Pozdr...

Posted

Żarówkę sprzedaje po primo BJ System - oficjalny polski dystrybutor wszystkich produktów Surefire (tam btw. możesz sobie pooglądać co i jak SF w swej niemałej ofercie ma... chodź i tak wszystkiego nie mają).

Poza tym możesz ją dostać np TU.

Musisz pamiętać, że moc 120 lumenów (mówię tu o tzw. "prawdziwych" lumenach) to bardzo duża moc świecenia. Tak duża moc wiąże się z dużą prądożernością (komplet 2 nowych baterii CR123 starczy na ok 20 min świecenia) i potrzebą zastosowania wysokiego napięcia (tu: 2x 3V czyli w sumie 6V ).

Do tego potrzeby jest silny żarnik który to napięcie wytrzyma. Dość przestarzałe już technologicznie żarniki xenonowe są w stanie taką moc zapewnić jednak nie na długo i w przypadku żarników P61 jest to wytrzymałość rzędu ok 20 godzin świecenia. Po tym czasie żarnik najzwyczajniej w świecie się przepala i należy kupić kolejny.

Identyczna sytuacja jest z żarnikiem który aktualnie posiadasz w swojej G2 czyli żarnik P60 zapewniający moc 65 lumenów i posiadający żywotność na poziomie 18 godzin. Nowe baterie zapewne pozwalają Ci w nim na pracę przez ok 50-60 min.

Pamiętaj jednak, że tak jak mówiłem 120 lumenów to naprawdę dużo. Latarki z żarnikami o takiej mocy stosują tylko Ci którzy muszą, których życie naprawdę może zależeć od tej 2-3 sekund kiedy przeciwnik zostaje oślepiony. Dlatego decydują się na moce 120, 160, 250 i więcej lumenów. Jeżeli zamierzasz używać żarnika o takiej mocy do takich zadań do jakich jest przeznaczony czyli m.in (i głównie) do oślepiania licz się z tym, że możesz trwale uszkodzić komuś wzrok i nie przesadzam w tym miejscu. Zbyt mocna wiązka światła potrafi doprowadzić do odolejenia się siatkówki. Latarki o takiej mocy nie służą do zabawy, jaką poniekąd ASG jest dlatego przemyśl kwestię 2 razy zanim na coś się zdecydujesz.

Posted

Dzięki za odpowiedź, nie będę kombinował, kupię SF G2. 65 lumenów mi w zupełności wystarczy. Muszę tylko poszukać montażu do tego G2 na szynę RIS.

Pozdrawiam

Posted (edited)

Dzięki za odpowiedź, nie będę kombinował, kupię SF G2. 65 lumenów mi w zupełności wystarczy. Muszę tylko poszukać montażu do tego G2 na szynę RIS.

Pozdrawiam

Jeśli średnica 'tubusa' G2-ki oparta jest na standardzie 1" (z tego co pamiętam) to ten montaż będzie jak znalazł: http://www.military.pl/tdi-arms_147m/monta...ej-1_4695t.html

A propos montazy do siurka - wie ktos gdzie w Polsce mozna dostac takie cos jak na zdjeciu ?

http://systema-ptw.pl/gallery/pf-ptw-01_d.jpg

Mowa o latarce M900 z Vertical Foregrip'em. Jest to komplet, a jeżeli chciałbyś dostać sam moduł osobno, bez latarki to zapomnij gdyż nie są sprzedawane. Cena w USA to min 600 $.

Ja jestem właśnie po zamówieniu czegoś takiego. Sprowadzam ze stanów (taniej), ale możesz napisać bo BJ System czy:

a) mają

b) są w stanie sprowadzić

c) jak tak to za ile

Edited by Desolo Animus
Posted

A nie lepiej kupić airsoftową podróbkę, niż męczyć się ze sprowadzaniem oryginału ;-) ?

http://www.gunfire.pl/product-yid-11521899...opia-M910A.html

Jakość samego chwytu jest (wg. mnie) niezadowalająca, o latarce już nie wspominając, która nic (po za tym, że świeci) nie ma wspólnego z oryginalnym Surefire'm. Kupować nikomu nie bronię ale ja osobiście nie lubię ani chińszczyzny ani kupować dwa razy.

Posted
Obecna wersja posiada widzialny laser czerwony oraz latarkę (130 lumen)

G&P zapowiedziało jeszcze wprowadzenie AN PEQ II z laserem zielonym oraz tak jak to ma miejsce w oryginale, z laserem Infrared !!!

Czym się różni laser Infrared od tego czerwonego dla śmiertelników?

Guest Miles_ACE
Posted

A słownika kolega nie posiada?

Czerwony laser widzimy gołym okiem. Infrared (podczerwień) widziany jest tylko w goglach noktowizyjnych.

Posted

A słownika kolega nie posiada?

Czerwony laser widzimy gołym okiem. Infrared (podczerwień) widziany jest tylko w goglach noktowizyjnych.

Posiadam koleżko, ale sama znajomość angielskiego odpowiednika słowa "podczerwień" mi nie wystarczyła widać żeby poznać właściwości takiego lasera.

Dzięki za odpowiedź.

• 10 months later...