Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted (edited)

Ja bym chciał zapytać - słyszałem, że najnowsze zasobniki są robione w Chinach z badziewnych materiałów i są jeszcze podlejszej jakości niż były. Zastanawiam się, czy warto ryzykować i polować na ZPG z jakiegoś określonego rocznika i producenta (jeśli tak to jaki producent i rocznik?), czy postawić na dużo droższego Wisporta 75l?

Edited by Azur
  • Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Dawid4009
Posted

Azur, a czemu wydając własne pieniądze myślisz o ZPG? Bo jeżeli chodzi o panterę, to są lepsze rozwiązania- ale o tym pewnie wiesz:) Chłopaki kupują (lub dostają, zależy od pododdziału) właśnie Wisport, stare Janysporty.. Mam kilku znajomych z plecakami tasmanian tiger też tu na miejscu. Ja sam ostatnio byłem zmuszony (przez kradzież na JW) kupić plecak o większej pojemności, w panterę- ale nawet przez chwilę nie pomyślałem o ZPG:) Nie pomyśl broń Boże że zaglądam Ci w portfel, ale myślę że jak w grę wchodzi prywatny zakup to lepiej wydać swoje ciężko zarobione dolary na dobry jakościowo sprzęt:)

Posted

Nie no, jasne, że tak. Pomimo żałosnej jakości wykonania ceniłem ZPG za wygodę użytkowania (subiektywne odczucie). Ale skłaniam się ku Wisportowi 75litrów.

• 7 months later...
Posted

Te plecaki są już dośc stare, w związku z tym zapewne sporo używane. Po swoich doświadczeniach z Alpinusem kupionym też w niby super stanie radziłbym raczej dozbierać do Janysporta albo Wisporta.

• 1 year later...
Posted

Witajcie . Czytałem wasze wypowiedzi , jak się dowiedziałem to nie polecacie Modus , Kama , zwłaszcza Paso ,a co możecie powiedzieć na ZPG wz 987 od producenta Easo i/lub Callida ? - bo takie marki udaje mi się wychaczyć na stronach ... .

• 2 weeks later...
Posted

hmm , Ciekawe to z tą loterią , bo jak właśnie czytam na forach ,a zwłaszcza w tym to są i tacy co z 2004 r mają plecaki i trzymały im 6-8 lat ,a obciążenia mieli blisko 25 - 30 kg , oraz tacy co z 2008-10 r mają/mieli je posłuszne przez 3-10 miesięcy. I tak się właśnie zastanawiam na jakie roczniki bardziej się przypatrzeć , na najnowsze z 2013-14 czy na starsze 2008 - 2011 - bo w takiej granicy udaje mi się znaleźć . Tylko minus jest taki że głównie teraz to udaje mi się właśnie znaleźć na internecie Paso , Callida , Easo oraz czasem Konfekcjoner . A znajomy z wojska dostał też ten sam zasobnik tyle że z marki Summit i właśnie nie wiem na jaką markę się zdecydować , tyle że ten Summit jest z 2011r

P.S - Mam zamiar na podobnym obciążeniu około 30 kg nosić z 1 max 2 km.

Posted

Żem właśnie dzisiaj miał zaszczyt :P ubrać ZPG od summit , powiem na wstępie że wygodność oceniam 4/5 ,wentylacje 5/5 , nośność (tzn obciążenie na pasie , szeklach -Regulacja przy 30 kg) - 4/5 , początek był tylko najgorszy dopasować do siebie wszystko ... . Ogólnie mówiąc i porównując go z zwykłym na szybko kupionym wcześniej plecakiem Argon 80 L na pierwsze godziny to większy jak wiadomo , lepsza wentylacja , regulacja , szkoda tylko że w pasie nie ma mniejszych kieszonek oraz na boku siateczek (ZPG), noi oczywiście regulacja na plecy - to jest najlepsze . - Ale proszę nie traktować moją opinię dosłownie , zobaczymy jak w lipcu ,sierpniu będzie się spisywał , teraz go nabyłem bo z takiej marki mi się udało znaleźć .

Posted

Mam ten plecak wraz z małym plecakiem. Jest dobrze zrobiony. Usztywniane na plecy jest na dobrym poziomie jest bardzo pojemny i lekko z nimi się chodzi. Wyrozumiałość jest też dobra. Ja mam wszystko w wz93 i wz2010. Nie podobają mi się tylko skrzypiace klamry pod większym obciążeniem. PS ; mam ten plecak z batalionu powietrzno desantowego i juz dużo przeżył i dalej się dobrze trzyma

Posted

A tak dokładnie jeżeli chodzi o dopasowanie w tym zasobniku - bo pas biodrowy musi być w połowie na miednicy i to on powinien blisko 70-90% masy przyjmować , to co do regulacji wysokości tych szelek co są na rozmiarach S,M,L,XL ect ect - jak powinno się je ustawić ?

P.S - nigdy jeszcze nie miałem styczności z taką bajerancką funkcją :P