Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Na zdjęciach widać, że ząbek jest równo starty dlatego stawiam na wadę materiałową.

Tak z ciekawości jakiej produkcji jest ta zębatka i na jakim tłoku pracowała?

Pozdrawiam

Posted

OK, to jeszcze powiedz jaka jest powierzchnia metalowego ząbka na tłoku i jakiej jest on firmy.

Moja zębatka tłokowa (również Systemy) pewnie wyglądała by podobnie, gdybym w porę nie zauważył co tłok niebieski G&P z nią robi... działał jak papier ścierny. Po wypolerowaniu metalowego ząbka problem ustał.

Posted (edited)

Tłok stock CA aktualnie, wcześniej Guarder.

A powierzchnia w obu gładka jak się patrzy. Zresztą wszyscy używają tych tłoków i nie mają takiego bajeru.

Edited by poldeck
Posted

Miałem podobnie w zębatkach ultra torque up Hurricane. Kupiłem używane z lekko startym ostatnim zębem. Jak mi zaczęło niszczyć ostatnie zęby tłoka, to kupiłem tłok DeepFire z wszystkimi zębami metalowymi. Jak ostatni ząb zębatki "zszedł" do końca, to zaczął się ścierać przedostatni... Dziwna sprawa, bo zęby tłoka są wykonane ładnie - zaokrąglone krawędzie, gładkie, zbyt dużo też nie strzelam...

Teraz z powrotem jadę na zwykłych stalowych zębatkach i normalnym tłoku, pozostałe części leżą w pudełku i czekają na lepsze czasy...

• 2 weeks later...
Posted

Dla mnie jako mechanika problem z tą zębatką jest bardzo ciekawy. Według mnie tutaj wyraźnie widać, że ta zębatka w niewłaściwym momencie zazębia się z tłokiem. Zębatka zamiast wchodzić w wręb listwy zębatej na tłoku wchodzi w pierwszej fazie ruchu na głowę zęba w tej listwie. Może to być wina złego wykonania listy zębatej tłoka, która będzie wykonana z jakimś minimalnym przesunięciem względem wzorca.

Posted

Widzisz _Arczi_, dla mnie jako mechanika "prywatnego" też jest to nietypowa sytuacja, tym bardziej, że sprawdziłem dosłownie wszystko a zwłaszcza zgranie zębatki z kołem zębatym. Myślę, ze gdyby zębatka wchodziła na głowę zęba to układ by sie miał szansę zaciąć bardzo łatwo a śmigał jak burza (czyli z moim nędznym rofem ;-) ). Poza tym kąt i kształt zjechania zęba raczej stanowczo przeczy tej tezie. Ale to już rozstrzygnie mały żółty człowieczek w firmie Systema ;-) .