Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted (edited)

Dziękować :wink:

Patent ze wsuwkami jest świetny jeżeli odpowiednio je zaizolujesz i nie będziesz ich zginał- są bardzo podatne na złamania ;/

Dokładnie. I przede wszystkim, wsuwki są bardzo tanie. 10 kompletów wsuwek (do 10 replik) to koszt 8zł (przynajmniej u mnie są takie ceny) a jedno takie bananowe gówienko to 8zł. A na replikę potrzebujesz ich 2, czyli 16zł. Gdzie tu sens, gdzie logika?? To już dużo bardziej opłaca się T-Connectory z linków które podał Seger.

Edited by MAJOR762
Posted (edited)

o właśnie takie cuś podobnego. normalne tamyia tyle ez pełne w środku. mają jedna wade - wysuwaja sie z końcówki i trzeba uważać na zwarcie

Edited by Pablo1986
Posted (edited)

zamontowałem zestaw tuningowy PJota - http://www.taiwangun.com/shop,show,134

Okazał się że stokowy tłok do tego nie pasuje i trzeba było jeszcze wymienić tłok - łozyskowana głowica tłoka wchodziła zbyt ciasno i sprężyna nie miałaby miejsca na obracanie się na łożysku.

sprężyna guarder 130

gumka systema

batka 9,6 1900 large

dało to 430 fps i jako taką reakcję na spust. Auto też jeszcze przyzwoite ROF ale nie powala

Ponoć do tej komory hop-up lepsza jest gumka guardera niż systema bo systema jest cieńsza i nie uszczelnia się tak dobrze w komorze hop-up jak ta guarderowska.

stokowe bebechy gearboxa po przemieleniu około 30 k kulek, głównie na auto nie mają w zasadzie oznak zużycia.

Wymienie gumkę na grubszą, uszczelnie teflonem i zobacze czy coś to da bo prawdę mówiąc spodziewałem że ten tuning da jakieś 450-460 fps

Edited by Horblower
Posted

Na pewno bezpieczniej włożyć dobry zespół cylindra, ale na częściach P&J też można uzyskać niezłą szczelność, z tym że warto samemu je wkładać i ewentualnie wymienić o'ring lub dyszę, w zależności od szczelności.

Posted (edited)

No właśnie panowie, apropo zestawów cylindra, w który lepiej zainwestować:

- Zestaw od Guardera czy od Modify?

Zestaw miałby działać na sprężynie SP140 Guardera wyłącznie na semi.

Stąd też jeszcze pytanie odnośnie zębatek:

a) zostawić stokowe (po przeczytanych tutaj opiniach, że po seriach na M130 nie widać śladów zużycia wydają się być solidne)

b) wymienić na Elementa http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=5069 // http://www.taiwangun.com/shop,show,1128

c) wymienić na Guardera http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=826

Edited by Nomad
Posted

Jeden jest na asgshopie, drugi na capri.

Jeżeli o zestawy Modify chodzi są na razie mało popularne i trudno coś konkretnego powiedzieć poza tym że są to części wysokiej klasy. Guarder podobnie. Moim zdaniem więc jeden pies - wziąłbym Guardera bo nieco tańszy...

Z zębatkami poczekał bym aż coś się posypie. A potem raczej elementy, mają przełożenie nieco większe zdaje się.

Posted (edited)

Biteszyn ;)

Guarder

Modify

---

Heh, michalll mnie uprzedził ;)

'Aż coś się posypie'... właśnie tego wolałbym uniknąć. No nic chyba dla pewności zainwestuje w Elementa, na taiwanie nie są jakieś strasznie drogie. Stokowe zostaną najwyżej na zapas albo pójdą do komisu.

Edited by Nomad
Posted

Stokowa głowica cylindra i dysza,

głowica tłoka P&J

Systema m130

455 fps +- 5 fps :)

Niezły wynik chyba, oprócz springa i głowicy tłoka pełen stock? I taka sprężyna? Długo już ci taki zestaw trzyma?

Posted

Prowadnica łożyskowana i tłok P&J za 29 zł (pomarańczowy zawadza o zębatkę środkową...). Głowica cylindra, dysza, zębatki, łożyska stockowe.

Upgrade zrobiłem wczoraj. Zębatki były dłuższy czas temu wypodkładkowane, więc już się pewnie dobrze ustawiły.

Tłok i głowica są sprawdzone, zębatki mocne. Jeżeli nie będą bardzo katowane na auto ani zacinkami, nie powinno być problemów.

Posted

Prowadnica łożyskowana i tłok P&J za 29 zł (pomarańczowy zawadza o zębatkę środkową...). Głowica cylindra, dysza, zębatki, łożyska stockowe.

Upgrade zrobiłem wczoraj. Zębatki były dłuższy czas temu wypodkładkowane, więc już się pewnie dobrze ustawiły.

Tłok i głowica są sprawdzone, zębatki mocne. Jeżeli nie będą bardzo katowane na auto ani zacinkami, nie powinno być problemów.

oj boję się że w takiej konfiguracji to Ci stokowa plasticzana głowica cylindra może się dość szybko rozlecieć

Posted

Czy ja wiem? Najgroźniej może być jak jakiś kawałek poleci w tył. Zblokuje tłok przed końcem ruchu i albo tłok albo zębatka ustąpi.

Kolega raczej regularnie serwisuje replikę swą, więc jak tylko coś się pojawi raczej znajdzie ;-) .