Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Powtórze się tylko ze względu na święta.

Za 300zl

Bierz lufe KM head'a 550 albo 590mm - bezsensu kupować promyka 500mm.

Gumke hopa - ja polecam MB do tego m14, u mnie 3 systemy waliły dubletami bo maja luźny kolnierz a konstrukcja komory w m14 sprawia, że wskakują 2 kulki.

Taśme teflonową - teflon fix, uszczelnienie głowicy cylindra.

Uszczelke na głowice tłoka.

Dołożyc troche do dyszy DF - stockowa u mnie była tragiczna.

Tyle, wesołych świąt.

Posted

Witam

Czy do m14(długa wersja) mozna zamontowac lunete na tych wgłebieniach przy celowniku?

Gdzies takowe zamontowanie widzialem (na fotkach).

Zastanawiam sie nad kupnem i chcialbym zrobic z niej parasnajpe.

Posted

Pod szczerbinką jest wnęka i w nią była wsunięta tylna częsć montażu a przednia to jakoś z przodu założona.

Dokładnie nie pamiętam tego zdjęcia ale to było w jakiś taki sposób zamontowane.

Posted

Z tym "absolutnie" to bym się nie zgodził. Mi do potrójnej ładownicy (chyba) ACM wchodzą ładnie 3 magi. Oczywiście ładownice podwójne, mieszczące normalnie 3x po 2 magi M4. Trzeba kombinować.

Posted

Kojarzycie może, czy jakaś firma produkuje stalowe części do m14? szczególnie martwi mnie suwadło, ma tak podniecający dźwięk, że bez przerwy się tym bawię. ;/

PS: M14 nie ma szczerbinki tylko przeziernik.

tak minimalnie offtopując, m14 ma jak dla mnie najprzyjemniejsze mechaniczne przyrządy celownicze, uwielbiam przez to celować. ;)

Posted
Kojarzycie może, czy jakaś firma produkuje stalowe części do m14? szczególnie martwi mnie suwadło, ma tak podniecający dźwięk, że bez przerwy się tym bawię. ;/

"Pocieszę" Cię, ja już połamałem 2 zamki, oba od Cymy. Ale z tego co wiem Ty masz G&G, i ja teraz po złamaniu oryginalnego w swojej Cymie też mam G&G. Bawię się i bawię, i trzyma, jest pancerny, raczej nie popęka, aczkolwiek to że zacząłem się delikatniej z nim obchodzić to też fakt. A stalowe (chyba) części do M14 masz na Redwolfie.

tak minimalnie offtopując, m14 ma jak dla mnie najprzyjemniejsze mechaniczne przyrządy celownicze, uwielbiam przez to celować. ;)

Kwestia gustu, ja tam znowu ich jakoś super nie kocham bo na ciemnym tle praktycznie nie da się celować. A z serii czepialskiego psioczenia Wujka Majora - M16 też ma takie :icon_wink:

Jeśli wejdą to tylko po 1 sztuce i Ci się utopią ze względu na długość, bez Magpuli nie da rady. Poza tym czemu się tak uparłeś na ładownice do M4/AK a nie dedykowane do M14??

Posted

Ludzie z G&H pisali kiedyś, że za chyba 200zł zrobią zamek do m14 ze stali. I w zasadzie tyle wiem, nie interesowałem się bardziej, natomiast wieeelką część mojej siły woli wkładam w powstrzymywanie się od zabawy zamkiem.

Posted

Ciekawe, co dokładnie rozumieli przez zamek, którego w replice jednak nie ma... Bo jak samą "przykrywkę" to...

Zakładam, że chodzi o "przykrywkę", suwadło i jego prowadnicę, chociaż, gdyby chodziło o to plus element, w którym mocowany jest przeziernik (cały duży, metalowy element nad gearboxem, w oryginale to chyba by była komora zamkowa...), byłoby miło.

Posted (edited)

Samo suwadło, czyli po chłopsku - rączka przeładowania z rurą w której idzie sprężyna odbijająca suwadło oraz listwa łącząca 2 te elementy. Gdzieś w tym temacie (albo w temacie o M14 w AEG 2 klasy) wrzucałem zdjęcia mojego połamanego zamka, dokładnie to samo zdjęcie wysłałem do G&H i za to zawołali 200zł.

EDIT: Samo to co na poniższej fotce zaznaczyłem koślawo czerwoną ramką.

pb202405.th.jpg

Edited by MAJOR762
Posted

Ciekawa sprawa z tym suwadłem, jak się przerzuce na M14 WE, a by pękło to będę kombinował z G&H.

Wracając do naszej kochanej CM.

Kupiłem kulki 0.3 Biovale i powiem tak, skupienie jak 0.28 G&G czyli nie jest źle ale spodziewałem się więcej za taką cene. Niestety zdarzyły mi się zacinki 3 na 200 wystrzelonych kulek czym jestem załamany... Całe szczęście lekkie, nie trzeba było drastycznej siły by usunąć kulke.

Myślałem, że coś z hopem ale na 0.28g G&G nie było problemu jak znów zmieniłem więc ewidentnie wina kulek.

Martwi mnie to bo bym nadal używał tych G&G ale ludzie się na nie skarżą ze od jakiegoś czasu to inne o wiele gorsze kulki.

Posted

Starannie (czyli nie na sucho!) wyczyść lufę. Ja używam czegoś w stylu CIFa oraz gorącej wody, ale jestem radykałem. Podobno dobrze spisuje się benzyna ekstrakcyjna i kilka innych rzeczy. Używam biovali 0,3g w prometheusie, jak na razie coś koło 3 tysięcy przeleciało bez żadnej zacinki. Ogólnie w czyszczenie lufy bez wyjmowania jej nie wierzę, ale ponoć się da :D

@Major, dzięki za informację. Czyli się nieźle cenią. Na razie pozostanę przy ćwiczeniu silnej woli i nieprzeładowywaniu m14 ^^

Posted

Niestety laokoon, przynajmniej raz w miesiącu (w czasie gdy mało używam) lub więcej czyszcze lufe. Również nie wierze w czyszczenie bez wyciągania dlatego mam takie dni że repliki są w częściach i czyszczone wszystko i składane do kupy.

Coś mój hop-up jest wybredny.