Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Może to coś Wam pomoże.

Wymieniłem:

Prowadnicę sprężyny na łożyskowaną P&J

Springa na M120 Guardera

Dyszę na Deep Fire uszczelnioną i wzmocnioną (mosiężna)

Gumka Shark MadBulla

Precka Deep Fire 6.02 590mm

Podwójny mosfet

Używam aktualnie kulek Goldenball 0,25 (imho bardzo fajne kulki) i precyzja strzału jak i zasięg są powalające. Mierzyłem zasięg na podstawie długości działki, dostrzeliwuję z jednego końca na drugi - jest to około 65m. Bezproblemowo trafiam w sylwetkę człowieka. Nie wiem, czego to jest zasługą - gumki czy też prędkości wylotowej czy też szczelności, ale bardzo, bardzo się zaskoczyłem. In plus oczywiście. Planuję jeszcze zmianę głowicy tłoka na jakąś lepszą.

Stay tunned :)

PS. Wszystko ciągnie stockowa batka :twisted:

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Gumka Shark MadBulla

Nie Shark tylko niebieski Madbull ;)

Nie wiem, czego to jest zasługą - gumki czy też prędkości wylotowej czy też szczelności, ale bardzo, bardzo się zaskoczyłem.

Magiczność M14 ;)

PS. Wszystko ciągnie stockowa batka :twisted:

Bo Ci tam dobre MOSFETy założyłem i kabelki gruuube :twisted:

Posted (edited)

Sposób na zrobienie MOSFETa jest w odpowiednim temacie na forum, sam tam pisałem nieraz i to w sumie nawet w kilku tematach a nie w jednym. Poszukaj. Kable - główne (zasilające) 2,5mm2, sterujące tranzystorem 1mm2. Miejsca jest tam tyle że główne spokojnie 4mm2 bym upchnął a jakby się uparł to może i 10mm2 by wcisnął jakby były w dość cienkiej izolacji. Ale 2,5mm2 główne i 1mm2 sterujące są w zupełności wystarczające. Polecam również wymianę wtyczki ze zwykłej mini Tamiya najlepiej na bananowe lub takie jakich ja teraz używam, większa wersja samochodowych "wsuwek", o coś takiego:

http://www.image.micros.com.pl/_obudowy_auto/rys6.02g.jpg

http://www.image.micros.com.pl/_obudowy_auto/rys6.02w.jpg

U mnie w mieście w elektronicznym kosztują 20gr za sztukę pozłacane (20gr żeńska, 20gr męska).

Niestety jak Drakeusa M14 była jeszcze moja to tego nie zrobiłem i dałem zwykłą mini-tamiyę :?

Edited by MAJOR762
Posted

akurat u mnie w miescie dostepne sa TOCZONE wtyczki tamiya i raczej w nie zaiwestuje bo są całkie mnieźle. szukajka mi nic na hasło mosfet lub fet nie pokazuje więc dałem tutaj pytanie

Posted

Do baterii i nie tylko, polecam TAKIE złącza małe ubytki prądu, doskonały styk, małe wymiary. Bardzo dobrze się sprawdzają w dużej już ilości replik ;-), że nie wspomnę o wielkiej ilości modeli z napędem elektrycznym.

Fakt, T-Connectors są dobre tylko mają tę wadę że to jest spora kostka. A takie o których ja pisałem są smukłe i niewiele grubsze niż kabel (a w przypadku bananowych tej samej grubości). No i T-Connectors są stosunkowo drogie i ciężko dostępne. Niemniej rzeczywiście są dobre, grube blachy z dużą powierzchnią styku.

szukajka mi nic na hasło mosfet lub fet nie pokazuje więc dałem tutaj pytanie

http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=18905

Proszę, chwila szukania :roll:

Posted

Sądzę, że to łoże jest kompletnie nieopłacalne... Prawdopodobnie wyjdzie cię taniej pójść do jakiegoś stolarza, grzecznie z nim pogadać, zapytać się ile by chciał za pobawienie się w coś takiego, dać plastikowe łoże na wzór i cieszyć sie ładną robotą... :)

Posted

pablo1986: toczone tamiya ? pokaż bo nie wierze. wtyki te robi sie przez wytłaczanie z tego co pamiętam.

major762: trudno dostepne i drogie ? czy ja wiem... 3zł kosztuje komplet (F+M) i w każdym sklepie modelarskim dostaniesz.. tamiya kosztuje wiecej :) 4zł za komlet co tamiya jest upierdliwa i łatwo ją uszkodzić ( nie mówie juz o oporach stawianych i kiepskiej blaszce użytej na wtyk.)

Posted

major762: trudno dostepne i drogie ? czy ja wiem... 3zł kosztuje komplet (F+M) i w każdym sklepie modelarskim dostaniesz.. tamiya kosztuje wiecej :) 4zł za komlet

Pokaż mi gdzie kupisz T-Connectors za 3zł komplet. Bo ja najtańsze widziałem w promocji w jakimś modelarskim internetowym za 5zł, w stacjonarnym elektronicznym 7zł za komplet. A Tamiya stoi po 3,5 za komplet. Niemniej fakt, T-Connectors są lepsze niż Tamiya.

Posted

u mnie w częstochowie jest sklep w którym idzie własnie kupić toczone(lub odlewane - raczej toczone) złączki. normalnie są pełne w środku a w żeńskiej jest po prostu wywiercona dziurka. do tego są złocone itd.

Posted

Ta- i kosztują 1000 500 100 900...

Tylko po co? Patent ze wsuwkami jest świetny jeżeli odpowiednio je zaizolujesz i nie będziesz ich zginał- są bardzo podatne na złamania ;/