Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

A teraz z cirasów będą zmieniali na MCAVy :)

Na rynku wtórnym będzie więc dużo cirasów ;)

Co do użycia IBA to standardem w dywizyjnych batalionach reconu i w kompaniach Force Reconu jest teraz FSBE II. Na kilku fotkach jednak można zobaczyć gości biegających w IBA ale tym bym się zbytnio nie sugerował.

Recon faktycznie używa MICHy ale widziałem na fotkach również LWH.

Acha - jeszcze jedno w kwestii "nazewnictwa". Słowo "żołnierz" (ang. soldier) nie może być zastosowane w odniesieniu do USMC. Nie wiem czy jest polski odpowiednik ang. słowa "Marine".

Co do użycia ang. słowa "Grunt" to jest ono używane zarówno w odniesieniu do US Army jak i USMC. Wydaje mi się, że w wolnym tłumaczeniu grunt jest właśnie odpowiednikiem polskiego "piechociarz"

- choć mogę się mylić.

Posted
Hmm w MTV to chyba "zwykli" marines się przezbrajają, a FR to tak jak koledzy powiedzieli w MCAV.

Zgadza się MTV zastępuje OTV systemu IBA, a MCAV zastępuje CIRASa.

Szczerze mówiąc nie wiem w czym jest lepsza MCAV od CIRAS...

Wystarczy, ze oni wiedzą :).

Posted

Z tego co wiem to o przejściu z cirasa na mcava zdecydowały boczne płyty sapi, których w cirasie nie ma i ni jak się tam ich nie wsadzi. MCAV jest zaprojektowany z myślą o użyciu bocznych płyt.

Posted

No ale z tego co widzę, to nie ma QR i pasa stabilizującego, a to dość ważne elementy. Poza tym wydaje mi się, że to nie chodzi tylko o płyty boczne bo tak naprawdę można je było wsadzić w jakieś kieszenie a te obszyć podpiąć na molle...

P.S. Nie wiesz może, czy Szaszłyk ma jakieś dokładne zdjęcia tej kamizelki?

Posted

A sam nie możesz spytać? :D Nie, na razie nie mam, ale może niedługo to się zmieni.

Projekt kamizelki pochodzi z firmy Tactical Applications Group, tej samej, która zaprojektowała Spartana i Spartana II, które stały się podstawą nowego MTV USMC. Kamizelka MCAV jest produkowana przez Eagle Ind. ale ma się też pojawić w ofercie Protective Products International, producenta MTV.

Co do QR - jest. Wg producenta 2-punktowy.

Cummerbund też jest.

A do CIRASa, owszem, płyty można zainstalować w zewnętrznych pokrowcach, ale to by blokowało możliwość szybkiego zrzutu.

C.D.N.

Posted (edited)

i jeszcze jedno - w tej kamizelce system QR działa podobno nieco inaczej niż w cirasie. Tzn - trzeba pociągnąć rączkę QR i dodatkowo wypiąć fastexa. Kamizelka nie rozpada się na kawałki (tak jak Ciras) tylko jakby rozpina się jej jedna strona ale kamizelka zostaje całością.

Szaszłyk i Catch22 mogą powiedzieć coś więcej na jej temat.

Edited by Igorek_SDS
Posted (edited)

MCAV ma taki sam quasi-QR jak MTV - to znaczy że strzelasz tylko Cummerbund a do zrzucenia całości wypinasz 40mm fastex na tylnej części barku. Takie założenie w MTV było podyktowane wymaganiami Corpsmanów, którzy nalegali aby rannego po opatrzeniu można było z powrotem ubrać, choćby prowizorycznie w kamizelkę zapewniając mu ochronę balistyczną (właśnie spinając te klamry na ramionach). Tego niestety w CIRASIE po strzeleniu zrobić nie daje.

Również mam mieszane uczucia wobec braku wewnętrznego elastycznego cummerbunda i poduszek naramiennych (to drugie da sie dorobić) ale w sumie jakiś czas temu pomierzyliśmy sobie z Królikiem mutację MTV i pierwsze wrażenie co do wygody i stabilności jest bardzo pozytywne.

Edited by Catch22
Posted

Ma mało miejsca na ładownice z przodu albo mi się tylko wydaje. Myślę że moje wątpliwości rozwiały by zdjęcia na "modelu" z oporządzeniem. Wprowadzili już to coś do obiegu wśród członków FR?

Posted

jak mało ?

na przednim panelu masz celi to daje nam łącznie 6 magów w poczwórnej kieszeni Eagle ..do CQB wystarczy ..jak potrzeba więcej to po dwie na bok daje nam 10 magów ..albo na panel ;-)