Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Czytałem całą stronę dpm-soldier.

Wychodzi na to, że ten smock wprowadzony w latach 70 będzie odpowiedni.

A o tą torbę na ramie chodzi.

Można założyć, że w takiej torbie nosili granaty do M203? Chyba, że stosowali jakieś bandoliery.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi :)

Pozdrawiam!

• Replies 358
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A o tą torbę na ramie chodzi.

Można założyć, że w takiej torbie nosili granaty do M203? Chyba, że stosowali jakieś bandoliery.

Możesz zrobić takie założenie spokojne - używana do przenoszenia wszelkich elementów wyposażenia, na kilku fotach widać głównie radia ale dobrze poinformowani mówią właśnie o 40mm i ręcznych, środkach opatrunkowych itp.

Posted

Dobra Lads.

Więc lecimy:

PLCE w DPM weszło do użytku PO wojnie w Zatoce. Jak chcesz byc pro musisz mieć PLCE 90Pattern i to w pierwszej wersji (vide montaż do pasa) - w Zatoce używano protypu PLCE oraz Pattern One.

Większość żołnierzy używała wówczas wciąz webbingu 58.

Bergeny - wyłącznie zielone, najlepiej jeżeli byłby to berghaus cyclops, vulcan albo coś w tym stylu.

Kurtki - jeżeli ma być kurtka z kapturem, to tylko windproof Arctic. Są jej wersje w DDPM, ale to białe kruki.

chest rigi - Arktisy z klapami na napy lub napy i rzepy. Pomalowane krylonem.

Ogólnie jednostki specjalne używały czegokolwiek i często można spotkac u nich szpej z innych armii.

Jako ciekawostkę podam, że obecnie brytole (np RMC) w Afghanie czesto noszą goretexy Aussie oraz... w Marpacie. Wcześniej mieli modę na szpej francuski (gore w CCE) oraz Irlandzki.

Pozdrawiam.

Duncan

Posted

Ktoś pytał czy jest grupa na Śląsku stylizująca się na UKSF.

Otóż jest. Tu raczej nieznana, gdyż praktycznie nie za wiele ma wspólnego z airsoftem.

Działa w oparciu o zachodnią część kraju (Śląsk, Dolny Śląsk, Pomorze) i skupia się głównie na taktyce zielonej.

Nie zajmuje się stricte rekonstrukcją, ale wszyscy jej członkowie są maniakami UKSF i działają w oparciu o ich sprzęt i uzbrojenie.

Okres jaki ich interesuje to głównie przełom lat 90/00, ale zdarzają się też "oldskólowe" wypady w stylu B20.

Niestety nie prowadzi żadnej strony (podobno ma się to zmienić niebawem), ale udało mi się dostać kilka zdjęć.

Po wszelkie info w sprawie kontaktu zapraszam na priv lub mail starytrakciarz(małpka)gmail.com

http://imageshack.us/g/1/9874463/

• 2 weeks later...
Posted

Panowie.

Te spodenki bd dobrym wyborem?

http://www.ebairsoft.com/emerson-combat-pants-em8527-p-5227.html

Wiem, że made in china, ale nie stać mnie na org Crye, a czytałem, że ludzie się pozytywnie o tych kopiach wypowiadają.

Problem w tym, że nie wiem czy się nadają, zauważyłem, że operatorzy biegają chyba w starszym modelu ( miejsca na nakolanniki otoczone są materiałem o jednolitym kolorze( podobny do tego używanego w Combat shirtach)).

To jak ujdą?

• 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Sprinter, sprostowanie małe, cokolwiek z Cryee'a w Polsce jest trudno dostępne w tym momencie, a jak już coś znajdziesz to ceny wgniatają w fotel. Moje spodnie są produkcji Propper'a ale łaty to już cordura od Cryee'a.

Posted (edited)

Pewnie ujdą, świetne do reko-kako :biggrin:.

Cryee można kupić tanio jak masz trochę czasu i umiesz używać allegro i wujka google. Ostatnio kolega kupił spodnie cryee'a za 150 zł, więc da się, a to jest jakiś chiński szit w którym po paru czołganiach będziesz miał dziury.

Taaaa G3 Crye za 150 ziko.... :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :biggrin: :bialaflaga: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

A dla twojej informacji MC Propper'a też jest szyty w Chinach.. (ew. Dominikana) :icon_biggrin:

do tego są z gównoripu (65% nylonu) więc jaja latem giną.. :icon_eek2:

Edited by H8er
Posted

Tak czy siak, jednak chyba kupie tą kopie.

Stwierdziłem, że zakupie LBT 6094 (jest bardzo podobne do sohpc) zamiast RAVki która wydaje się mało wygodna, a poza tym praktycznie nie dostępna w Polsce.

Pozostaje jeszcze kwestia mounta do PSV 21, co szczerze mówiąc mnie przeraża bo kopii nie widziałem a org jakby to powiedzieć kosztuje sporawo...

A no i buty, ale myślę, że tu raczej jakieś fajne Asolo załatwi sprawę.

• 3 weeks later...
Guest Mati13k
Posted

Widzę, że dokładnie przeczytałeś cały temat. :) Nie, nie używają, nie licząc COD4.

• 1 month later...
Posted

Takie pytanie z innej beczki, czy istnieje u nas w kraju oficjalna ekipa reko SAS? Bo chętnie bym sie zarejestrował na forum i dowiedział się co nieco nt. samego pułku.

• 3 weeks later...
  • 3 months later...