Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

jak zamawiasz sobie kabure to okreslasz - L czy P oraz podajesz typ broni ktora bedziesz tam mosic. w moim wypadku bylo PF92F ale to i tak zalezy od producenta. i co tez istotne klasy kabury.

Posted

w przypadku kabury pod pache nie ma sensu doplacac za wersje leworeczna, bo jedyna roznica to fakt, ze bedziesz mial na wierzchu 'szlufke' na pas, a nie po swojej stronie [bo w zdecydowanej wiekszosci kabura pod pache moze byc stosowana na pasie, wiec ma tez takie wyposazenie].

ja ze swojej cordurowej kabury na p99 pod pache jestem calkiem zadowolony, aczkolwiek ostatnio zastanawialem sie nad kupnem kabury udowej. po tym, co tutaj przeczytalem pozostane chyba jednak przy dotychczasowym wariancie :]

jedyny problem, to dosc ciasne ucisniecie pistoletu w kaburze, wiec jej rozpiecie zajmuje ok 1sek, co jednak jest czasem troche zbyt dlugim. a noszenia kabury niezapietej zdecydowanie nie polecam :]

wprawdzie predkosc wyciagania znacznie rosnie, ale ostatnio podczas jazdy tramwajem z ekipa, podczas naglego hamowania, ja i wzorek poczulismy swoje walthery w niewlasciwych czesciach bluz [pistolet zapragnal wolnosci :]]

Posted

Jeśli chodzi o kaburę uniwersalną dla prawo i lewo ręcznych to najlepsza jest amerykańska M12. Pasuje do większości pistoletów o standardowych rozmiarach, można ją nosić na pasie i na udzie (trzeba tylko mieć adapter), pod pachą i w majtkach gdzie kto sobie tam chce. Przystosowanie jej dla leworęcznych zajmuje 10 sekund. Doskonale chroni broń przed zabrudzeniem, wypadaniem magazynka a to dzięki dużej klapce. Można też zamontować, zapieńcie taktyczne (operacyjne). Tylko ta cena... Dobre i tanie są kaburki holenderskie, czysto wojskowe, zbudowane są podobnie jak stare kabury do P64, dzieki temu doskonale chronią broń przed uszkodzeniem i zabrudzeniem, niestety kosztem szybkości dobywania.

Posted

Widzę, że masz tę M12 lub znasz wielu żołnierzy amerykańskich w Iraku, skoro tak niepochlebnie się o niej wypowiadasz :? . Ja ją mam i jestem z niej bardzo zadowolony :twisted: . Oczywiście, że wielu żołnierzy amerykańskich na pewno kupuje inne kabury prywatnie bo mogą być dla nich wygodniejsze i ich stać, a także kwatermistrzostwo ich jednostek dokonuje zakupów przed wyjazdem, ale mogę Ci pokazać wiele zdjęć gdzie amerykańscy żołnierze w Iraku noszą M12 np: w Komandosie. :)

Posted
chyba ze ma sie np. GLocka KSC gdzie zawor jest osloniety i nic mu nie przeszkadza ;)

Hmmm... ja tam w moim USP poszedlem innym tropem. Stopke magazynka tuz przy otworze z zaworem nagwintowalem (zawor jest gleboko, a sama stopke mozna wyjac i nagwinowac bez obaw o uszkodzenie czegokolwiek). Do zaczopowania otworu uzylem sruby o plaskim lebku z karbowanymi brzegami. Efekt jest mily dla oka (srubke pomalowalem na czarno), rozwiazanie chroni zawor oraz maskuje go wizualnie.

Ronin

Posted
Widzę, że masz tę M12 lub znasz wielu żołnierzy amerykańskich w Iraku, skoro tak niepochlebnie się o niej wypowiadasz :? . Ja ją mam i jestem z niej bardzo zadowolony :twisted: . Oczywiście, że wielu żołnierzy amerykańskich na pewno kupuje inne kabury prywatnie bo mogą być dla nich wygodniejsze i ich stać, a także kwatermistrzostwo ich jednostek dokonuje zakupów przed wyjazdem, ale mogę Ci pokazać wiele zdjęć gdzie amerykańscy żołnierze w Iraku noszą M12 np: w Komandosie. :)
Nie nerwujsja :D Nie nie mam tej kabury. Czytaklm jednak raporty z Iraku, ogladalem setki fotek itd. Opinia dziesiatek czy setek zolnierzy jest jednak dos przekonywujaca. Btw (nie chce mi sie sprawdzac) ta kaburka nie jest zbyt tania?
Posted
Czytaklm jednak raporty z Iraku

Też bym chętnie poczytał (opinie żołnierzy też) i napewno wielu maniaków, także więc zarzuć jakimś linkiem ewentualnie tytułem wydawnictwa bo ja niestety nie mam czasu szukać.

To że żołnierze noszą w Iraku kabury udowe nie świadczy o tym, że M12 jest zła, a o tym że zmieniły się założenia taktyczno-techniczne jak się to ładnie nazywa. Operacja w Iraku przerodziła sie z typowo wojskowej w antyterrorystyczno-policyjną, więc siłą rzeczy kabury udowe z zamknięciem operacyjnym są lepsze od M12 (która te elementy posiada w opcji za dopłatą (jak i klime i airbagi)), no i są też od niej tańsze, choc markowe kabury Blackhawka, Fobusa czy Uncle's Mike o wiele tańsze nie są. Zapewniam Cię, że M12 jako kabura chroniąca broń przed długotrwałym i intensywnym zanieczyszczeniem jest doskonała.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...