Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam, mam pytanie co do replik TM, a mianowicie, czy rzeczywisice zaleca sie tylko gaz HFC134a ? na wielu stronkach pisze taka informacja :

UWAGA!

Do zasilania repliki należy używać tylko i wyłącznie gazu HFC134a.

Użycie green, red gazu może doprowadzić do uszkodzenia mechanizmu repliki.

nie wiem czy to tylko chwyt marketingowy TM, czy rzeczywiscie nalezy stosowac tylko HFC.... ?

Pozdrawiam. :uśmiech:

Posted

Mam gaziaka TM. Wprawdzie czasm musze go nabijac po kilka razy zanim uszczelki "zalapia" szczelnosc, jednak sadze ze wynika to z mojego niezostawiania go napelnionym, niz z tytulu uzywania Green Gasu. Wielu ludzi uzywa GG do TM i sa zadowoleni.

• 3 weeks later...
Posted

TM radzi sobie z GG bardzo dobrze. Jedyny minus to to, że mając plastikowy zamek po jakimś przebiegu może i w końcu powinno coś odpaść, czy co muszka czy szczerbinka, czy np w DE pęknąć bok zamka. Zalecam kupienie metalowego zamka, wtedy TM jest najlepszym moim zdaniem wyborem.

• 4 weeks later...
Posted

TM do swych replik z plastikowym zamkiem zaleca 134a z uwagi na niskie ciśnienie gazu co gwarantuje bezawaryjne działanie tych replik. Zastosowanie green gasu o większym ciśnieniu może spowodować uszkodzenia.

Niby ULTRAIR jest gazem o mocy pośredniej, czyli między mocnym greengasem a słabym 134a. Tak bynajmniej tłumaczył mi chińczyk. Twierdził również, że nie rozwali on repliki. Ale prawde wie ten kto stosował na własnej skórze.

• 4 weeks later...
Posted

TM nie podaje na ogol parametrow, tylko sklep, a oni raczej meirza na GG ;-). Co do wypowiedzi tymeczka - owszem, istnieje mozliwosc ze plastikowy zamek przy mocniejszym gazie ulegnie uszkodzeniu. Ale :

1) Nie kazda replika TM ma BB (moj MK23 na przyklad nie ma).

2) Bardziej balbym sie o zamki ze ZnAl'u niz o porzadny ABS TM ;-).

Posted

a taniej zamek dokupić niż zęba wymienić bo na 134a ci kuleczka do wroga nie doleciała i ci odpowiedzial seria ;)

a szczerze to cała ta dyskusja jest o tyle bezcelowa że trzeba wziąść pod uwagę gdzie się produkuje te pistolety, że panuje tam zasada <1J, że gaz nie jest stałą a jego ciśnienie zależy od temperatury (Japonia jest trochę bliżej równika a w 30+ stopniach starczy i 134a do spokojnego strzelania a GG jest za mocny, a u nas na wiosnę - 10-25 stopni, tylko z GG da sę uzyskać zadowalający efekt)

sama wytrzymałość gun'a też potwierdza pewne fakty że w Polsce autentycznie mało kto używa czegoś innego niż GG i jakoś baaardzo mało się słyszy o historiach z zamkiem z piekła rodem który pęka i wybija dziurę w twarzy. Nawet WA, jedne z lepszych pistoletó które mają reputację zbyt delikatnych na GG jednak dają sobie radę.

jest to zalecenie producenta bo wiadomo, gaz produkujący mniej energii jest w stanie mniej uszkodzić dany pistolet, co nie zmienia faktu że pistolety TM wytrzymują GG, ale jak o każdego gaziaka trzeba dbać, wiadomo też że cokolwiek robisz na ustawieniach "mocniejszych" niż defaultowe to ci się mogą szybciej zużyć elementy eksploatacyjne i nie ma co biadulić bo w przypadku TM pęknięty zamek to idealna okazja żeby wywalić trochę kasiory na metalowy szkielet i zamek ;) będziesz miał motywację do upgrade'u wizualnego :)