Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 595
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiem, napisałem nawet o tym - sprawdź pytanie o to zadałem wcześniej w dziale o tuningu. Spytałem bo pomyślałem że ktoś z germanofili spotkał się z czymś takim i coś podpowie, Zresztą zadałem drugie pytanie, o to czy to będzie wiejsko wyglądało jak nie uda mi się spasować SEF'a? :uśmiech:

Posted

No panowie - chest rig doszedł ;). Powiem jedynie, że jak tylko zbiorę opinie na temat użytkowania to zaraz zabieram się do opisu - będzie baaardzo kompleksowy.

A tutaj przedsmak:

img1952cu0.th.jpg

Całość wykonana ze standardowych materiałów (cordura, klipsy, rzepy), chociaż taśmy już są nowsze (czyli nie te szorstkie co w S95, tylko o identycznym kolorze, ale gładkie).

Fajnie rozwiązany pokrowiec na radio - zamknięcie zabójczo proste... Najlepsze jest to, że antenę od radia można wyprowadzić do góry wzdłuż szelki (na fotce na szelkach widać takie "drabinki" z poziomej taśmy - pod nimi przechodzi antena), więc nic nie haczy o krzaczory.

Konstrukcja mocniejsza niż u AXTS, bo ładownice nie są naszyte bezpośrednio na siatkę, tylko na platformę z cordury, podszytą siatą (dla lepszej wentylacji).

Więcej dowiecie się z opisu na stronie AWR ;).

Na koniec najlepszy smaczek:

img1953fa8.th.jpg

:D

Ronin

Posted (edited)

Patrząc na pierwsze zdjęcie pomyślałem "pewnie TecGear lub co" ale tą metką to mnie przygniotłeś... Kto to produkuje?

Edited by Adrian"ADi"Krysztofiak
Posted

JK Defence ;), dokładnie jak na metce napisane jest. Dodam jedynie, że firma ta jest czołowym dystrybutorem sprzętu dla niemieckich oddziałów specjalnych (wymieniana w co drugiej TL-ce) i... To oni dogadali się z camelbakiem żeby szył thermobaka we flecktarn ;).

Ronin

Posted

Jest jeszcze model, w którym zamiast pokrowca na radio jest jeszcze jedna ładownica tyle, że nie jestem pewien czy jest to model oficjalnie przyjęty i z Vers. Nr (raczej nie)...

Ronin

Posted

2 Pytania :uśmiech: Ile takie cacko kosztuje ? :uśmiech: Jak sobie przeglądam fotki które ktoś wcześniej zamieścił to zauważyłem że niekórzy żołnierze na swoich G36 mają srebne "końcówki" luf :uśmiech: To jest jakiś rodzaj tłumika płomienia czy coś innego ?

Posted

te srebrne końcówki luf to szerzej rozpowszechnione zjawisko i też mnie ciekawi. A co do tamtej kolby ;) jest to kolba od wersji C i zgadzam się że wymiana koby to raczej dziwny zabieg.

Spotkałem gdzieś zdięcie żołnierza bw z nametapem przyczepionym do kamizelki przeciodłamkowej na tej części rzepa która jest na sercu czy to częsty zabieg? :>

Posted

Co do tej srebrnej czesci montowanej na tlumiku(jesli dobrze mysle, ze o to wlasnie pytacie) jest uzywane podczas cwiczen, kiedy zolnierze strzelaja slepakami.

Przynajmniej tylko wowczas widze je na lufach :)

Posted

Dokładnie, te srebrne nakładki na lufę zamiast tłumika płomienia, to tzw. wzmacniacze odrzutu, lub po prostu odrzutniki. Mają one postać nakręcanego na wylot lufy kapturka posiadającego w dnie otwór o średnicy znacznie mniejszej niż kaliber lufy. Poza zwiększeniem odrzutu wydłużają one czas przebywania gazów prochowych w lufie, co umożliwia prawidłowe działanie broni działających na zasadzie odprowadzania gazów przez boczny otwór w lufie. Przykładowo G36 Bundeswehry.

Posted

Dokładnie - końcówka ogranicza ujście gazów prochowych z lufy więc ciśnienie rośnie podobnie, jakby to ujście było ograniczone pociskiem ;) (w dużym uproszczeniu). Dzięki temu mechanika działa podobnie jak przy strzelaniu amunicją ostrą.

Ronin

Posted

Herr KosiarA swoim pytaniem o nametapy na kamizelkach przypomniał mi jedną rzecz - swego czasu na jakimś zdjęciu widziałem na poprzecznym, tylnim pasku pasku szelek napis z nazwiskiem żołnierza. Nie wiem tylko czy był on w formie naszywki czy po prostu ładnie napisany markerem.

Posted

Ładnie napisany markerem, też tak sobie zrobiłem a widać to na tej fotce:

fotxe7.th.jpg

Idealne jak ktoś nie wie jak się nazywasz a stoisz do niego plecami :P

Posted

Pytanie:

Czy rękawice BW są z neomexu czy poliestru? Na aukcjach zazwyczaj podają żę to pierwsze, natomiast wyczytałem ostatnio żę jednak z poliestru. :wink:

Z góry dzięki za odpowiedź.

Posted

Pytanie do tego ostatniego zdjęcia w tym temacie.

Co to za patent na którym koleś ma podwieszone granaty ?

Nie znam żadnego takiego wynalazku, pewnie to osobista inwencja twórcza.

Czy rękawice BW są z neomexu czy poliestru? Na aukcjach zazwyczaj podają żę to pierwsze, natomiast wyczytałem ostatnio żę jednak z poliestru.

Tworzywo sztuczne i to do tego palne, niestety.:wink:

Posted

Przede wszystkim Nomex® to nazwa handlowa materiału z włókien aramidowych produkowanego przez DuPont.

Informacja ze strony producenta materiału Nomex:

Nomex® will not continue to burn after the flame source is removed. It also creates an insulating barrier against the heat of a fire, slowing the transfer of heat and giving the wearer time to escape.

Nie oznacza to, że nomex się w ogóle nie pali - on nie jest niewrażliwy na ogień w takim stopniu jak np. blacha (można wypalić w nim dziurę), tylko się nie zapala pod wpływem temperatury takiej jak np. bawełna.

Rękawiczki BW wg. TL-ki wykonane są z włókien aramidowych. Czy jest to oryginalny Nomex nie wiem, ale na pewno jest to materiał o zbliżonych właściwościach.

Co do ładownic na kolbę - nie nie robi. Używa się po prostu pojedynczych ładownic montowanych do kolby za pomocą plastykowych pasków do spinania kabli:

aaa17ogyj4.th.jpg

isafgerman025eqiy4.th.jpg

(żołnierz stojący skrajnie po prawej stronie)

I zdecydowanie moja ulubiona fota takiego mocowania :D:

isaf02715jgxx5.th.jpg

Ronin

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...