Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted
to prawda, telewizja, ale nie filmy, tylko z zycia wziete akcje

pierwszym odruchem wroga jest skierowanie wzroku w krzaki, a dopiero potem (czyli po ok. 3 sekundach), kiedy ogarnie to wszystko strzela do zakladnika. Takie sa ludzkie odruchy.

Pierwszym odruchem moim jest mimo najszczerszych chęci wywalenia wszystkich Twoich postów w tym temacie jednak uprzedzić Ciebie żebyś następnym razem zanim coś napiszesz pomyślał, poczytał, poznał zagadnienie a potem wyskakiwał z takimi "mądrościami"

Paniał?

Dlaczego ten dział przyciąga takich klientów jak Dawidc? Żeby taki gość chociaż zadał sobie trud przeczytania tych poprzednich 5 stron tego tematu... Może wtedy zapaliłaby mu się lampka ostrzegawcza z napisem "nie masz pojęcia o czym tu pisza to nie pisz"

• Replies 337
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 weeks later...
Posted

Nie nie nie, panowie i panie... podstawową rolą snajpera na strzelance - jebance ma być sianie terroru, aby przeciwnik nie biegał po otwartym terenie i musiał zachować czujność. To spowalnia wroga i pozwala swojej drużynie szybciej uwinąć się w scenariuszu czy co tam przewidział organizator pospolitej strzelankojebanki.

Generalnie nie za wiele zdziała - po prostu nie ma czasu na takie działania, bo za szybko się kończą "rundy" jebanki.

Ja znalazłem na takowych spotkaniach system - zakradam się w pobliże spawnu przeciwnika i w momencie jak przeciwnik jest zajęty szturmowaniem moich kolegów broniących czegoś to pojedynczo w plecki po jednej kuleczce. Zadanie - nie zostać wykrytym.

Nawet na jebance można się bawić - potraktować to jak trening poruszania się, maskowania i pozostania niezauważonym. Nie musi to być czas stracony.

CO do imprez dłuższych, zwłaszcza milsim - tutaj jest baardzo szerokie pole do popisu. I mój dowódca wie doskonale jak używać snajpera by osiągnąć zamierzony cel.

Pamiętajmy: to jest zabawa, i trzeba się tym bawić. Snajperzy ASG to przykład prawdziwego masochisty - musisz się napocić żeby dobrze się bawić :)

• 2 weeks later...
Posted

A ja mam inne pytanie. Czy strzelec wyborowy może latać w ghille razem z teamem, oddawać strzał, schować się, zmienic pozycję i znów oddać strzał. Nie jestem zbyt zorientowany w tych działaniach więc proszę doświadczonych o odpowiedź ; i nie chodzi mi tu o replikę pokroju 550 fps ale o jakieś 450, no 500 Fps.

Z góry dziękuję.

A przeczytałeś ten temat od pierwszej strony do ostatniej? To tylko 6 stron...

thor_

Posted

Jeśli chodzi o ASG uważam , że nadawało by sie do tego to ghillie gdzie

maskowanie jest z przodu i z tyłu + oczywiście umiejętności takie strzelca

. Myśle że jest to wykonalne aczkolwiek czegoś takiego nie spotkamy

w prawdziwym wojsku .

Czego nie spotkamy w prawdziwym wojsku?

thor_

Posted

No jakoś nie miałem okazij zobaczyc Snajpera w ghillie latającego z drózyną po lesie i strzelającym razem z nimi . Mam na myśly oczywiscie to zapytanie Thora

Posted

Ale snajperzy nie zawsze wchodzą do lasu w maskowaniu. I jak najbardziej działają z oddziałami. nawet razem z nimi strzelają ;) Co prawda z reguły tym się zajmująstrzelcy wyborowi ale snajperzy także.

• 2 weeks later...
Posted
czemu by nie mogli robic za strzelcow ? W polskim wojsku to wsumie bardzo mozliwie .

Choćby z tego powodu że oficjalnie w naszej armii do niedawna nie było snajperów wcale.

Posted

loopack o nie przegiołeś pałe..., zaraz zostaniesz publicznie zlinczowany ;-) Strzelec wyborowy to strzelec wyborowy a snajper to snajper i nigdy więcej nie myl tych pojęć!!!

:wink:

Posted

loopack, łopatologicznie:

Mam ghille, karabin wyborowy, strzelam celnie i działam w granicach drużyny - jestem strzelcem wyborowym.

Kumpel ma ghille, karabin wyborowy, strzela celnie, działa zwykle samodzielnie lub w parze, jest wilkiem i działa na własną rękę... - to jest snajper...coś w tym jest.

Wielcy znawcy też mnie zlinczują, ale...warto żyć...definicja trochę ogólna...ale radze poczytać ten temat od początku, nawet jeszcze raz jeśli już czytałeś...

Posted (edited)

Hmmm, ale z Twojej definicji wynika, że w ciągu chwili można ze snajpera stać się wyborowym i odwrotnie, wystarczy zmienić pozycję i wyjść z drużyny.

Więc jeśli tyle jest tej różnicy, to o dupę potłuc tę różnice ;)

Edited by loopack
Posted

W zasadzie różnica polega na tym że SW jest/był szkolony zawsze we współdziałaniu z druzyną/oddziałem. Jest niczym więcej jak precyzyjnym wsparciem dla reszty w ramach oddziału w którym działa.

Snajper jest szkolony w zwiadzie, dywersji(powiedzmy wybranych jej aspektach), rozpoznaniu, maskowaniu, umiejętności radzenia sobie w sytuacjach odcięcia od "swoich" przez wiele godzin/dni. A przy okazji powinien potrafić strzelać.

SW to taki WKM na wieży czołgu (gdzie czołg to oddział) a S to taki mały buggy z porządnym karabinkiem. ;) popylajacy wszędzie tam gdzie jest potrzebny i może coś sensownego zrobić.

Posted

Broń strzelca wyborowego musi zapewnić kompromis pomiędzy precyzją a szybkością prowadzonego ognia. Stąd SW używają wszelkich odmian karabinków samopowtarzalnych typu SWD, SPR, SR, i innych.

Snajper nie ma miejsca na kompromis. Najczęściej może strzelić w danej sytuacji tylko raz - kilka razy i każdy z tych strząłów musi byc skuteczny. Często na dużo większych odległościach niż SW.

Można przyjać żę SW prowadzi ogień na odległościach takich jak standardowa drużyna piechoty jakies 200-300 metrów max. Na tym dystansie musi miec możłiwość celnego strzału, ale równocześńie musi miec możłiwość szybkiego powtórzenia.

Snajper strzela na większe z reguły odległości choćby dlatego, żeby nie zdradzic albo przynajmniej utrudnić lokalizację swojego stanowiska. I to nie dlatego że nie będzie mógl strzelić drugi raz. Dlatego żę z reguły siedzi tam po coś więcej niż tylko strzelanie. Dlatego przede wszystkim karabiny z zamkiem czterotaktowym, pływające lufy itp.

Porównaj konstrukcję i parametry np SWD z M24/M40/Remingtonem 700.

Zresztą wydaje mi się że temat o tym już jest gdzies niżej a ten nie do końca powstał w celu porównania snajpera ze strzelcem wyborowym.

Posted

Polecam artykulik o polskich snajperach: http://www.cannon-fodder.mil.pl/news.php?readmore=422

Jest także wyjaśnione jaka jest różnica pomiędzy snajperem, a strzelcem wyborowym.

Od siebie mogę dodać, że to jest kwestia tygodnia, może dwóch jak strona zostanie przebudowana. Będzie dostępna wtedy galeria, w której będzie sporo zdjęć polskich snajperów. Co ciekawe mogę powiedzieć, że zdarzają się przypadki korzystania z niemieckich goretexów. Są one po prostu lepsze we wszystkich parametrach: mają lepszy kamuflaż oraz są wygodniejsze.

Ghillie suit niczym nie różnią się od tych, które maniacy asg robią sobie sami....no ale co ja będę się rozpisywał - więcej w linkowanym artykule.