Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Noce są zimne?/ temperatura spada do okolic 0-2 stopni to przecież całkiem ciepło...

Podstawowa zasada: śpiwór (nie musi być super mega hiper) średniej klasy który ma wyznaczony komfort w okolicach 10 stopni. Włazisz do niego w samych gaciach i masz po problemie. Najczęstrzym błędem jest włazenie do śpiworów w ciuchach "bo będzie cieplej" niestety przy śpiworach robionych z takich jak dziś materiałów jest to błędne założenie. Śpisz w gaciach i masz ciepło nie wierzysz spróbuj ;)

oczywiście nie działa to w śpiworach "na lato" w momencie kiedy temperatura spada do -10 i niżej.

Problemem jest wyleźć nad ranem z takoieg0o śpiworka w gaciach bo jest na zewnątrz nie przyjemnie ale da sie.

Posted

Doskonałe są ogrzewacze żelowe. Ich plusem jest to że zawsze możemy je zregenerować, pod warunkiem że mamy jakiś garnek z wodą. I ognisko oczywiście ;) . Doskonale nadają się do śpiworów, 2-3 na noc i jest naprawdę ciepło. Zaznaczam jednak żeby brać większe rozmiary, małe szybko się wychładzają. Są też modele przeznaczone do noszenia jako wkładki w butach, niestety nie sprawdzałem ich w działaniu.

Posted

Thor_, nie do końca się z tobą zgodzę. Niby prawda że im grubiej się ubierzemy do śpiwora, tym wolniej nagrzejemy ten śpiwór, niemniej nie rezygnował bym w imię tego z ciepłego ubierania się- na B20 spałem w kijowym syntetyku, wkomplecie mundurowym, i polarze 100. Nogi, na których nie miałem nic poza spodniami, mi cholernie zmarzły, natomiast korpus/ręce już nie- tak więc nie przekreślałbym lekkiego polarku do spania :).

Posted

Leander powiem tyle: na B-2-0 było cieplutko w nocy. Sypiałem i sypiam w dużo niższych temperaturach czasem i o ile nie wymusza na mnie sytuacja jakichś dziwnych ruchów w stylu nagłe wyskakiwanie ze śpiwora i zasuwanie "gdzieś po coś" zawsze staram sie spac tylko w gaciach. Jeszcze nie zmarzłem nigdy tak śpiąc. Za to regularnie marzłem kiedy spałem w ciuchach.

Posted

o ile nie wymusza na mnie sytuacja jakichś dziwnych ruchów w stylu nagłe wyskakiwanie ze śpiwora i zasuwanie "gdzieś po coś"

No właśnie, problemem może być fakt, że będąc w samych gaciach nie jesteśmy praktycznie na nic gotowi, co w trakcie MilSim-u może się nie najlepiej skończyć... Ja nigdy nie ryzykuje spania w gaciach, chociaż potwierdzam, że jest wtedy cieplej (sprawdziłem to jeszcze za czasów kiedy dużo chodziłem po bunkrach MRU i sypiałem pod ziemią).

W trakcie MilSim-u bezpieczniej jest chyba wejść w ubraniu (poluźniamy sznurowadła, odpinamy pas, poluźniamy oporządzenie) w poncho z dopiętą podpinką, lub tylko przykryć się takim zestawem. Ogrzewacze to dobry dodatek.

Ronin

Posted
problemem może być fakt, że będąc w samych gaciach nie jesteśmy praktycznie na nic gotowi, co w trakcie MilSim-u może się nie najlepiej skończyć...

Znam kilku takich co na jednym z milsimów potrafili obronić cały fragment bazy nie wychodząc ze śpiworów ;) ba nawet nie podnosząc się wyżej niż "na ramionach" i czasem siadając ;)

• 3 months later...
Posted

a ja polecam ogrzewacze węglowe - takie jak tutaj http://allegro.pl/item515516955_ogrzewacz_..._zawplanie.html

Używam tego cuda(dokładnie tej firmy) od 2 lat zimami. Grzeje dłużej od każdego żelowego jaki miałem w rękach bo (przy odpaleniu wkładu tylko z jednej strony) potrafi grzać przez 6-8 godzin nie tracąc temperatury. Spala się nie emitując żadnego dymu czy innych oparów. Jeżeli jest wybitnie zimno można odpalić wkład węglowy po obu końcach - grzeje wtedy mocnej aczkolwiek krócej.

Sam ogrzewacz ma wielkość małego etui na okulary - jest płaski i świetnie się mieści do kieszonki na sercu w mundurze i nie uwiera (ja nosze pod dość mocno dopasowaną kamizelką taktyczną).

Poza tym jest tani w eksploatacji i wygodny - można za grosze dokupic wklady węglowe na allegro czy w sklepach typu specshop. Jak jeden przestanie grzać to wysypujemy popiół, odpalamy nowy i wkładamy do etui. Jedynym ich minues jest problem z rozpaleniem wkladu zwyczajną zapalniczką/zapałkami/od ogniska przy wietrze - najlepiej to robić zapalniczką żarową.

Polecam każdemu - dobre i tanie.

Pozdrawiam

majster

Posted

Ja osobiście używam ogrzewacza US ( http://rangershop.pl/product-pol-6504-Ogrzewacz-US-oliv.html )

Grzeje długo i nieźle ,ale ma też swoją wade - szybko przestaje dawać

ciepło jeżeli temperatura jest niska (przyjmuję temperaturę taką jaka panuję na zewnątrz) ,jednak potem w temperaturze pokojowej potrafi z powrotem grzać nawet przez 40 godzin lub więcej (zależy od tego ilę wody wlejemy) Ogrzewacz ten jest bardziej przydatny na chłodną wiosne niż na zimę

• 2 weeks later...
  • 2 years later...
Posted

Miałem i używałem.

Tak w połowie palenia się czasami gaśnie. Nie wiem do tej pory co robiłem nie tak......

Na testach w domu - zero problemów, a w terenie kłopoty.

No i żeby to uruchomić - trzeba dłuuuugo używać zapalniczki - w nocy może to czasami być problem.

Ale używałem też czegoś takiego:

http://allegro.pl/ogrzewacz-chemiczny-do-stop-wkladka-do-butow-5h-i2036758531.html

i byłem bardzo zadowolony.

Jak jest Ci ciepło w stopy, to jest Ci ciepło wszędzie :icon_biggrin: .

Po otwarciu takiej wkładki, trzeba chwilę poczekać, ale potem jest komfort taki, że się dziwiłem kumplom jak się trzęśli.

Ważne jest tylko, żeby postępować dokładnie wg instrukcji - tj po otwarciu wkładać od razu do buta i pilnować żeby włożyć odpowiednią stroną "do góry".

Pozdrawiam

Posted (edited)

Miałem i używałem.

Tak w połowie palenia się czasami gaśnie. Nie wiem do tej pory co robiłem nie tak......

Na testach w domu - zero problemów, a w terenie kłopoty.

No i żeby to uruchomić - trzeba dłuuuugo używać zapalniczki - w nocy może to czasami być problem.

Może nie było dostępu do tlenu? Albo coś z wkładem. I raczej skombinuję sobie zapalniczke żarową. To drugie raczej nie. Szukam czegoś wielokrotnego użytku.Wypowie się jeszcze ktoś?

Edited by tigey
Posted (edited)

Nie mogę edytować. Które wkłady są lepsze?mfh czy mil-teca? To drugie jakoś mnie nie przekonuje, ale jest ich więcej.

Edited by tigey
Posted

Turystyczne które zaczynają grzać po dostępie powietrza, tanie, lekkie, małe i dobrze grzeją. Ostatnio 3h w powietrzu spędziłem razem z nimi i dały radę. Ja niestety już nie... ;) Musiałem lądować...