Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted
Która wersja Minimi jest najpopularniejsza w Korpusie Piechoty Morskiej?? MKI, MKII czy Para?
Żadna z powyższych. Najpopularniejszy jest kbk M249, a on nie ma żadnej wersji "MKI, MKII czy Para".
Posted (edited)

Dobra widze, że sie nie zrozumieliśmy. Wiem, że w wojsku amerykańskim wszystkie wersje Minimi są oznaczone jako M249 SAW i nieważne czy to MKI, MKII, Para czy Ranger. Ale chodzi mi o to która z nich jest najpopularniejsza u słoikogłowych?

Edited by orzeł1993
Posted

Akurat nazwa "Ranger" to chyba jest fantazja skośnookich z G&P (po prostu długa lufa i składana kolba była w tej jednostce dość popularna więc zrobili replikę).

Wejdź na MP.net, tam jest naprawdę DUŻO fot Marines.

Posted
Ale chodzi mi o to która z nich jest najpopularniejsza u słoikogłowych?

Wybaczcie mi moją niewiedzę, ale tak się właśnie "jarhead" tłumaczy? ;)

Wersje

* Belgia

o Minimi Standard- wersja standardowa

o Minimi-Para (Para-Minimi) – wersja z kolbą składaną i krótką lufą

* USA

o M249 SAW – wersja standardowa

o M249 SAW (brak odrębnego oznaczenia) – wersja z kolbą składaną i lufą standardową

o M249 SPW – wersja opracowana na zamówienie US SCCOM. Lufa o długości pośredniej bez uchwytu transportoweg. Zasilanie wyłącznie taśmowe. Dwójnóg jest wyposażeniem opcjonalnym, standardem jest przedni chwyt. Długa szyna Picatinny na wierzchu pokrywy komory zamkowej. Szyny Picatinny u dołu i po bokach lufy. Kolba składana.

o Mk 46 Mod 0 Navy LMG – wersja opracowana dla Navy Seals. Zmiany podobne jak w wersji SPW (zasilanie tylko taśmowe), ale zachowano dwójnóg. Lekka lufa z tłumikiem płomieni identycznym jak w M4 SOPMOD (możliwość szybkiego montażu tłumika dźwięku KAC QD). Szyny Picatinny wokół lufy dłuższe niż w wersji SPW. Nad lufą znajduje się perforowana osłona z czwartą szyną Picatinny. Broń specjalnie zabezpieczona antykorozyjnie (zabezpieczenie przed kontaktem z wodą morską)

* Francja

o Minimi-Para – wersja z kolbą składaną i krótką lufą

* Kanada

o C9 – odpowiada Minimi Standard ale kolba rurowa z dodatkowym uchwytem.

o C9A1 – jak C9 ale z celownikiem optycznym Elcan

o C9A2 – lufa jak w Minimi-Para, kolba składana, szyny do montażu wyposażenia taktycznego

* Australia

o F89 – podstawowa jest wersja odpowiadająca Minimi Standard, ale tłumik płomienia identyczny jak w karabinie L1A1 (wersja FN FAL)

Wersje M249 wg. wikipedii. Hope it helps! Orzeł - tobie chodzi o real steel, czy o replikę od PJ?

Posted

Dobra widze, że sie nie zrozumieliśmy. Wiem, że w wojsku amerykańskim wszystkie wersje Minimi są oznaczone jako M249 SAW i nieważne czy to MKI, MKII, Para czy Ranger. Ale chodzi mi o to która z nich jest najpopularniejsza u słoikogłowych?

Powtórzę, bo może nie zrozumiałeś, nie istnieje karabinek maszynowy o "M249 MKI", "M249 MKII", "M249 Para" ani "M249 Ranger". Nie ma czegoś takiego i nie wiem, skąd to wytrzasnąłeś (podejrzewam, że jest to jakieś przeniesienie z ASG, bo tam takie dziwaczne nazwy się pojawiają). A na pytanie, jaka jest w USMC najpopularniejsza udzieliłem odpowiedzi - 5,56 mm kbkm M249. Czy zrozumiałeś moją odpowiedź czy nadal nie bardzo?
Posted (edited)

na moje to tak

Real - ASG

FN Minimi = MKI

FN M249 SAW = MKII

FN Minimi para = Para

FN Minimi SPW = brak

FN Mk.46 model 0 = brak

no ale zawsze mogę sie mylić ;)

a co do wyboru aktualnie z tego co widzę USy trzymają w łapach to co indywidualnie jest danemu nosicielowi karabinu wygodne ;) wiec patrz na to co będzie dla Ciebie najwygodniejsze bo czeka Cię noszenie 6kg kawałka żelaza ;)

Osobiście śmigam z MKI z doświadczeń dla mnie wygodniejsza niż MKII

Edited by SnorlaXgru
Posted

na moje to tak

Real - ASG

FN Minimi = MKI

FN M249 SAW = MKII

FN Minimi para = Para

FN Minimi SPW = brak

FN Mk.46 model 0 = brak

no ale zawsze mogę sie mylić ;)

a co do wyboru aktualnie z tego co widzę USy trzymają w łapach to co indywidualnie jest danemu nosicielowi karabinu wygodne ;) wiec patrz na to co będzie dla Ciebie najwygodniejsze bo czeka Cię noszenie 6kg kawałka żelaza ;)

Osobiście śmigam z MKI z doświadczeń dla mnie wygodniejsza niż MKII

http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...cat_STAR%20AEGs

Minimi SPW

http://www.wgcshop.com/pcart/shopper.php?i...9_cat_GP%20AEGs

MK46 Mod 0

Pozdro :-F