Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

"Zwracam też uwagę, że nie chodzi o 460 fps tylko 690 (!) na m210. I nie przeczę, że snajperki powinny mieć większą moc niż repliki szturmowe. I naprawdę nikomu korona by z głowy nie spadła, gdyby broń szturmowa była limitowana do 400 fps - snajperowi wystarczyło by 550."

I tu sie kompletnie zgadzam z przedmowca. W dodatku taki snajper majacy np CA25 musialby strzelac tylko i WYLACZNIE z ognia pojedynczego, a nie jak to moj znajomy co ma taka replike i strzela seria argumentujac "Bo on byl za krzakiem...." .

Osobiscie mam eLke i ok 500-600fps [w zaleznosci od wlozonej sprezyny], uzywam kulek 0.36 i nie martwie sie tym czy przeciwnik dostal czy nie bo to slychac ;) nawet z wiekszej odleglosci. Do ochrony i CQB mam AEP'a ktory w zupelnosci starcza, a i nawet jest lepszy niejednokrotniee od karabinu :D.

Co do tego karabinku BOYI jest naprawde fajny, swietnie wyglada i lezy. Strzela nie najgorzej, ale wolalbym chyba jednak zainwestowac w CA25 po tunningu niz ten karabinek. Niejednokrotnie przekonalem sie, ze jakosc trzeba stawiac na pierwszym miejscu, a firma BOYI do grona tych najlepszych nie nalezy ;).

• Replies 358
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Niestety, CA25 kupowany konwencjonalnie w sklepie w Polsce to wydatek dwukrotnie większy niż ta SPR - moim zdaniem różnica ceny nie przekłada się proporcjonalnie na różnicę jakości i to jest duży plus dla boya. Jest wykonany estetycznie i dokładnie, ale widać jednocześnie pewne niedoróbki i wpadki.

U mnie np., poza horrorem w komorze hopa, odnalazłem dziurę w gb - milimetrowej średnicy z tyłu cylindra - nie przeszkadza ale jest. Poza tym replika dotarła do mnie nieposkręcana, małe śrubki typu trzymającą tłumik płomienia na lufie zewnętrznej postanowiłem z miejsca wymienić żeby uniknąć potem wiercenia. Taki urok.

Posted

Do tego co dodał Michał i Lakimakromedia dorzucę tylko, że kilka razy oberwałem od snajpera i za każdym razem był to zasięg skuteczny przeciętnego (czyt nie zrąbanego) AEG'a. A bolało jak ze 120 fpsów więcej.

A autor tego felietonu może mieć i 2900 fps, liczy się to, że dostrzegł problem, który rzeczywiście istnieje, a nie jest tylko wyimaginowany przez grupkę biedaków nie mających hajsu na tuning.

A kupić PTW można po to, żeby chodzić z M130 i mieć zajebiście wykonaną, mało awaryjną replikę i lansować się na strzelankach.

Posted

Panowie mam problem, otoz zalozylem do mojej sprki lufe 6,04 o dlugosci 509 i dupa skupienia 0 na 10 metrach mam rozbierznosc rzedu 10 cm a nawet wiecej, czy ktos ma jakis pomysl ?

Posted

może strzelałeś na wietrze a może to wina tego, że to jest airsoft i nie licz na powtarzalność snajperską, jednakże takie rozbieżności na 10m to trochę za dużo wg. mnie sprawdzałeś na chrono odchyły mocy? może masz nieszczelny układ i z tego biorą się zróżnicowane strzały...

to tylko moja teoria nie bój się, że masz coś źle w karabinku... sprawdź czy wszystko gra i daj nam jakieś wskazówki.:D

Posted (edited)

Lufa czysta az sie blyszczy, hopke raczej lepiej sie nie da wyregulowac gumka jest guardera, a lufa systemy, jedyne co faktycznie z tego co mowicie moze powodowac rozbieznosci to kulki, poniewaz testowalem ostatnio biodegradalne gunfire zapakuje exele i sprawdze, czy 0,25 wystarcza czy pakowac ciezsze ? mam wynieniony takze cylinder na typ 0

Edited by warkot
Posted (edited)

co do lufki tez ostatnio zakupiłem systemę. Jestem zadowolony. Tylko nie licz ze bedziesz strzelal tam gdzie chcesz na 50m. To nierealne. Ale tak z 30m to celność w puszkę powinna być (jak jest bezwietrznie)

Co do tak mocnych tuningów. Mnie też to denerwuje , że są ludzie którzy w zwykle karabinki wwalają niewiadomo jakie springi byle miały jak najwięcej fps. I moim zdanie tez powinno być ograniczenie 400 dla szturmowców 550 dla snajperów. Ale i tak nikt na to nie pójdzie bo bedą kit wciskali. Jeżdzę się też strzelać z Lakim i ustalaliśmy że do budynku limit 450 max. a tu co patrzę chodzi sobie nasz kolega replika 500-520 ca25 no i jaka tu sprawiedliwość. Ogólnie w dzisiejszych czasach napewno się nie przyjmie zasada 400 i 550 bo stocki mają coraz więcej np seria cymy 430-450 stock to jest Durne. Dlatego zbieram na zestaw prometeusza z m190 (ale raczej sprężynka zbyt mocna) chyba ze wstawię GB systemy m150 czy m170 ( w tej chwili mam m125 elementa jakies 430 fps. ale to jeszcze nie jest pewny ten tun up. bo czy to ma sens... - niedługo byśmy się prawdziwymi karabinami strzelali). + oczywiście jakis pistolecik bo nie będę strzelał z 5m . Dobija mnie jeszcze to , że koles ze zwyklym karabinkiem stanie sobie strzela na auto strzela strzela ale jakas kulka cudem dolatuje z 80m. a ja mając snaperkę strzelając semi tylko sobie mogę wtedy bo moja kula leci na 55 m. I co to ma być ;p

Dobija mnie też jak słyszę , że ktoś do szturmowego karabinku sobie kupuje Gb systemy m170 powiedzmy argumentując to tym , że chce byl lepszy. zal.pl

ZERO realizmu.

ps.

No i żeby nie było , że ja jestm chory bo strzelanie tylko na semi rzecz jasna.

Tam w tym arcie na wmasg o mocy znalazlem fajnego komenta - niebezpieczniejsza replika 500-550 strzelająca na auto niż snajperka 600 na semi...

Edited by knypek3
Posted

Mam sporo przechodzoną lufę systemy 510 mm i skupienie jest całkiem przyzwoite. Tyle że jeżeli o skupienie chodzi to podejrzewam iż duże znaczenie będzie miał dystanser. Stokowy jest krótki, sama gumka zaś cienka, założyłem dystanser H elementa ale chyba nie jest to jakiś super wynalazek... jak będę miał czas to poeksperymentuję ;)

Co tuningu - ja sobie zostawiam m120. Na chwilę obecną mógłbym i m150 wkładać, ale moim zdaniem takie kręcenie na dłuższą metę po prostu nie ma sensu... Oczywiście, jeżeli replika jest dobrze złożona i celna, powtarzalność jest dobra, to więcej fps przełoży się często na więcej fragów. Tyle że ersoft to dla mnie nie jest sport, tylko zabawa. I ważniejsze jest samo bieganie z repliką w dobrym towarzystwie niż nabijanie sobie fragów na "konto". A najlepsza zabawa jest wtedy, kiedy repliki mają podobne moce. I rozsądniej jest, aby te moce oscylowały w okolicach 350-400 fps dla szturmowców niż 500-550 fps. Z ustępstwem na rzecz replik z ogniem pojedynczym.

Posted (edited)

Czy ktos mial juz sprężyne m135 elementa w dloni ? Jak to sie przeklada na inne sprężyny ? Czy stockowy szkielet da rade z takim springiem ?

Edited by warkot
Posted

W temacie o częściach tuningowych elementa ktoś pisał na temat tej sprężyny. Szkielet nie jest specjalnie wzmacniany, ale biorąc pod uwagę że jest sprężyna o stopień mocniejsza od stokowej to powinien dać radę... Chociaż kto wie? I na stokowej może pęknąć ;)

Posted (edited)

myślę , że można zaryzykować, mam m125 a ktoś pisał ze m135 i m125 nie różniły się zbytnio w mocy (tzn nie aż tak bardzo) a mi na m125 ciśnie spokojnie.

a tak wogóle to co jeszcze masz w tym GB? Jakieś wzmocnione części zębatki czy cos??

Edited by knypek3
Posted
myślę , że można zaryzykować, mam m125 a ktoś pisał ze m135 i m125 nie różniły się zbytnio w mocy (tzn nie aż tak bardzo) a mi na m125 ciśnie spokojnie.

To jakieś niepoważne jest, co napisałeś ;). Jak się nie różnią, skoro się różnią??? Stawiam, że szkielet się sypnie w końcu. Może pociągnie parę tysięcy, ale w końcu pewnie nie da rady. Zawsze możesz spróbować. Jest szansa, że wymiana szkieletu odsunie się w czasie, albo że w ogóle nie pęknie (z GB nigdy nic do końca nie wiadomo ;))

M125 i M135 to jest duża różnica. Zwłaszcza, że Boyi w stocku ma M120.

Posted

Dzieki za info. Knypk3 nie moj gb to stock, generalnie chce wymienic springa i pokolei wymieniec czesci które się sypną :P żywiąc cichą nadzieje że skielet wytrzyma :P

Apropo mojego czesniejszego postu dotyczącego skupienia to juz kurde wymiękam, rozlozylem i zlozylem wszystko ponownie nawet teflona sobie zawinąlem i nadal bez zmian tydzież są one niewielkie.

Czy może na to wplywac stockowa komora ??

Mam także gumke guardera a dystanser systemy.

Juz sam nie wiem co dalej zrobic z tym skupieniem dlatego mysle o skoku w mocy wymieniajac springa.

Ma ktoś jakis pomysl ?

Posted

Viamortis , ja tego nie testowałem ktoś kiedyś na wmasg pisał , że właściwie między jedną a drugą jest jakieś 20-30 fps różnicy , także najlepiej brać innej firmy niz elementa.

A raczej jak masz stock to Ci się sypnie. Może nie zębatki bo jakieś tam super złe nie są jak spokojnie ciągną m120 (komuś w mk12 nawet m140 ciągną xD) ale pewnie tłok od razu się sypnie. Także miej przygotowaną kase. Zresztą sam chciałbym się dowiedzieć co z tego wyjdzie. Co do komory to jest nieszczelna - z tańszych to polecam czerwonego elementa bo sam mam i spisuje się nieźle. Do tego bore-up + precka i bedzie dobrze. I najlepiej zmien sprężynkę bo stock bardzo obciąża części.

Ta konfiguracja czyli lufka komora bore-up z cichymi głowicami + m125(+tłok ale to raczej nie wpływa na moc) dała 425 fps. Naprawdę widać różnicę , kolega ma kałacha od boy'a i różnica kolosalna. Także można m135 spróbować.

pozdrawiam

Posted

Ech... ja się tak zastanawiam jaki jest sens pakować mocniejsza sprężynę skoro taki rozrzut jest? Kulki będą dalej leciały a i tak nie będziesz trafiał w nic, tylko krzywdę większą możesz z bliska zrobić...

Pierwsza sprawa to popracuj nad tym skupieniem, żeby to strzelało normalnie. Ja mam na tym m120 bardzo przyzwoity zasięg a o to przecież chodzi. Na komorze stokowej, gumce systemy i dystanserze element. Fpsów nie mierzyłem bo mnie to nie interesuje.

Jak masz taką możliwość, spróbuj założyć inną komorę (np. pożyczoną od kogoś z lufą razem), próbuj, kombinuj. Być może w komorze są jakieś nadlewki itp. Różnie to bywa.

Posted

Po roznych opiniach ktore wyczytalem, wymienilem komore na czerwonego elementa i faktycznie skupienie sie poprawilo ale teraz dla odmiany na singlu co ok 10 strzalow mam przestrzal z 2 kulek na auto tego nie zauwazylem, ktos ma jakis pomysl ?

" I najlepiej zmien sprężynkę bo stock bardzo obciąża części. "

Tzn na jaka ?

Posted

Na jakąkolwiek o niejednakowym zwoju, nawet elementa lub madonion od biedy...

Podwójne strzały mogą być spowodowane złym ułożeniem kołnierza gumki hopup, dystansera, albo po prostu komora jest troszkę inna... U mnie np. tuż po przesmarowaniu low-capów pojawiły się podwójne strzały, jak się już oczyściły trochę ze smaru to tego nie ma.

Posted

tez to mam i trochę mnie to irytuje - jest to spowodowane tą gumką uszczelniającą chyba. U mnie z reguły pomaga mocne podkręcenie maga. Poprostu gniazdo magazynka nie jest idealnie spasowanie z komorą. Tzn u mnie jest tak , że nie pobiera kulki. Ale ogólnie komora fajniutka. Najlepiej - jak nie rozkładasz często guna to go czymśumocować tak by komora się nie obracała bo zauważyłem że ma lekie luzy na boki - zobacz czy Twoja tez takie ma. A ponadto jak już mówiłem mocno podkręcaj magi.

Posted

Najczęściej mimo wszystko to wygląda w ten sposób, że dystanser puszcza kulki za bardzo do przodu i druga wchodzi zbyt wysoko. Wtedy dysza wypycha również tą drugą i lecą "szmaty".

Posted

u mnie sprawa okazala sie jasna pękł mi dystanser po wymianie nie mam juz dubletow, co do komory jest spoko, a patent na nieruszanie to poprostu mega teflon fix :P a co do maga to mam elektryka wiec podkręcony jest ze tak powiem zawsze.

Jeszcze jedno czy poza kolorem jest jakas róznica pomiedzy czarna a przezroczysta gumka guardera ?