Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam

Szukałem na forum i nie znalazłem. Mam pytanie dotyczące zawieszenia do broni "BUNGEE". Na czym polega jego działanie, jak montuje się je do broni i czy jest to wygodne?? Jeśli ktoś ma fotki byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Posted (edited)

http://www.specshop.pl/images/GP-CQBR-Sling1-475b.jpg - fotka, jak widać, pokazana na SpecShop'ie..

mam to zawieszenie przy eMce, wygodne podczas warty, lub patrolu, niestety , jak dla mnie nie za wygodne gdy chcemy szybko przyłożyć 'broń' do strzału.. choć może jest to kwestia ustawienia długości pasa..

Ja mam przyczepione za pomocą montażu dodawanego przez G&P w miejscu łączenia kolby z body.

Ogólnie jestem zadowolony, można z tym dość wygodnie maszerować, można szybko 'broń' przerzucić na plecy (szczególnie jak mam na boku ładownice, które skutecznie blokują zsuwanie się karabinka spowrotem na bok/przód ciała) i urzyć wtedy drugiej broni ..

także chyba mogę polecić :).. później poszukam fotek ze strzelanek gdzie widać ten pas i wrzuce na forum :)

Edited by Forest
Posted

Jak dla mnie niewygodne. W zielonej zdecydowanie wole pas 3- lub 2-punktowy, 1-punktowy w CQB. A pas z bungee powoduje, że broń odwieszona majta się i obija o jajka, a jak giwera waży 4 kilo to trudno strzelać w ruchu z zapasowej, albo nagle się zatrzymać, bo guma potęguje efekt wahadła, więc używam 1-punktowego, ale nieelastycznego.

Posted

Mam go przy swojej M-ce... moim zdaniem świetny patent :) dobrze mi się z nim chodzi, dobrze składa no i fajne jest to że możesz błyskawicznie odpiąć broń :)

Przy g36 jednak wole 3 punktowy :)

Posted

Klasyczne bungee (czyli po prostu sama guma z ekspandera z karabińczykami) ma sens tylko przy strzelbie do breachingu (zwykle bezkolbowym mossbergu czy remingtonie) i to też pod warunkiem że broń ta przytrzymywana jest przez dodatkowy "łapacz" (różnej konstrukcji) mocowany na oporządzeniu.

"Bungee" takie jakie sprzedaje powiedzmy G&P czy inny Chińczyk to pewna mutacja tego pomysłu, w założeniu miała pozwolić na noszenie broni na możliwie jak najkrótszym pasie, wysoko i jednocześnie "rozciąganie" pasa w momencie złożenia się z broni- Sam jestem jego przeciwnikiem bo - tak jak to napisał Foczuś, broń główna puszczona luzem ma tendencję do obijania się (guma rozciąga się pod ciężarem) i przekręcania na drugą stronę lub wracania (broń gwałtownie puszczona powraca na gumie czasami przeszkadzając). Szczerze powiedziawszy jest to rozwiązanie na tyle niepewne że wolę jednak klasyczne 1 punktowe pasy - one również mają możliwości szybkiego wypięcia lub/i odczepienia od broni.

Niektórzy oczywiście to lubią, ale moim zdaniem jest to niezbyt pewne rozwiązanie.

Posted

Jeżeli do zwykłego zawieszenia 2-punkt dodac shockcord w miejscy łączenia kolby z zawieszeniem pojawia sie możliwość dość szybkiej zmiany ręki na "słabą". Oczywiście nadal nie to samo co zawieszenie 1-punkt.

Posted (edited)

A czy przy celowaniu czuć że guma ściąga broń w jakiś sposób?? Bo w razie gdybym miał zamiar sobie takie coś uszyć to można by dać mocniejszą/podwójną gumę i powinno pomóc (teoretyka ;) ).

Edited by MAJOR762
  • 2 years later...
Posted

Post stary, nawet bardzo, ale może komuś to jeszcze pomoże.

Używam "Bungee" na codzień i nie zauważyłem żeby podczas swobodnego zwisania guma się naciągałą. Wiadomo, gdy podczas podpięcia się pod replikę/broń pas się napina i odczuwamy ciężar na ciele, ale na pewno guma się nie rozciąga. Możliwe, że to dlatego, że moja replika waży ok. 3kg, ale kto na jedno-punktowym bungee nosi RPG albo KM? Bungee powinno się zakupić raczej do repliki/broni krótkiej i lekkiej.

Ja osobiście mam tak wyregulowane całe zawieszenie, że podczas składanie się do strzału guma nie musi się rozciągać lecz robi to tylko w momencie gdy przekładam replikę z jednego barku na drugi.

Dla mnie bardzo wygodne tak do CQB jak i do zielonej. Bardzo szybko można żłożyć się do strzału. Problemem może byćtylko to, że faktycznie replika się majta, zwłaszcza na plecach i ciężko może się biegać nie trzymając repliki.

• 1 month later...
Posted

Ja z kolei miałem notorycznie problemy z pasem zwykłym - jeśli go skróciłem, stawał się cholernie niewygodny, gdy poluzowałem, po opuszczeniu giwery wisiała ona za nisko i zbyt natarczywie pałętała się, zwłaszcza pod nogami. W dodatku moja replika jest dość ciężka (będzie 5 kg) i za każdym razem gdy wykonywałem gwałtowny ruch - zazwyczaj gdy się ześlizgnąłem bądź o coś zahaczyłem - pasem strasznie szarpało, co zresztą sprawiało, że z czasem sama konstrukcja pasa stała się bardzo niepewna i trzeba było ją dodatkowo przeszywać - choć i tak cały czas podchodzę to wytrzymałości pasa bardzo nieufnie.

Zaciekawiła mnie więc alternatywa w postaci pasa rozciągliwego: nie powinno być takich problemów z długością, nagłe szarpnięcia to też chyba nie problem, bo większość energii pójdzie na rozciągnięcie gumy.

Pytam więc, czy w przypadku gdy nie zamierzam biegać z repliką na pasie, a jedynie od czasu do czasu skorzystać z możliwości posiadania obu rąk wolnych (zwłaszcza podczas wspinaczki po trudnym terenie), w dodatku zależy mi przede wszystkim na wygodzie i nieskrępowanemu użytkowaniu giwery, czy w takim wypadku jest sens brać pas bungee? Czy też lepiej zamówić/zrobić sobie jakiś mocarny pas i próbować przyzwyczaić się do niewygody, bo tak będzie znacznie pewniej?

Posted

To są już indywidualne kwestie, jeden woli bungge a drugi 2/3pkt pas. Na jednopunktowym tak czy siak broń będzie sie majtać nie trzymana, przy bungee jest jeszcze gorzej. Jeśli masz możliwość, pożycz, przetestuj, czy Ci przypasi i dopiero wybierz. :)