Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M249 (PJ249) [P&J]

Recommended Posts

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Skręcał ktoś mag od CA ? Mam problem bo nie chce mi się autoamtycznie podnosić klapka od dociskania kuleczek - bywa tak ze musze palcem popychac by ruszyło.

Nie chciałbym od razu zniszczyć maga więc jakaś mikro porada by się przydała

Posted

Tak ogólnie przeczytałem cały temat i cały czas dla mnie nie jasna jest opcja z gumka hop up można w końcu wstawić zwykłą gumke np. G&G zieloną czy trzeba wymieniać całą komore i dopiero wtedy można wsadzać inna gumke(z kołnierzem)?

Posted

Można wstawić z kołnierzem i niby można założyć tak, żeby jako tako działała. Można wyciąć kołnierz. Jak masz kase to kupuj komorę bo napewno na tym nie stracisz tylko zyskasz szczelność i nie masz problemu z gumkami.

• 3 weeks later...
Posted (edited)

Panowie, mam bardzo pilną sprawę i byłbym niesamowicie wdzięczny jeśli ktoś byłby w stanie mi pomóc.

Ułamał mi (na dobrą sprawę to nie mi, ale mniejsza o to) się element odpowiadający za zwolnienie magazynka, ten z blaszką zaznaczony na zdjęciu, da się go gdzieś dostać? może ktoś ma pomysł do kogo się udać aby coś takiego mi wykonał na wczoraj?

A, no i jeśli ktoś mnie oświeci jak ten element się nazywa to też byłbym wdzięczny :icon_smile:

m249_zpsaecc5c95.jpg

Pozdrawiam

Edited by Kapso
Posted

Nazwy chyba nie ma :p poszukaj na azteko bo mają jakieś części zamienne do m249. Jak nie to musisz sobie znaleźć dawcę albo kogoś kto jest w stanie dorobić ci taki element. Tutaj właściwie wystarczy kawałek odpowiednio zagiętej blaszki z wypukłym prostokątem (ten, który trzyma ci maga w miejscu). Prostokąt możesz sobie zrobić z kilku warstw przyklejonych kawałków karty kredytowej. Wtedy tylko pozostaje złożyć do kupy, ale jest to tylko prowizorka.

Posted

Witam!

Ostatnio zaakupiłem m249 używane i pojawił sie problem z boxem. Po rozkręceniu silnik próbuje drgnąć jakby chciał a nie miał mocy. Bateria nowa 9V (taka jak do mikrofonów wchodzi). Wcześniej pojawiały się takie problemy ale po chwili same ustępowały, a teraz kompletnie nie chce działać :/ Ktoś się spotkał z czymś takim i wie jak sobie poradzić?

EDIT:

Odesłałem do użytkownika a5d4f1 zrobił mi wszystko pięknie na podkręcanie z głównej baterii i przegląd za niewielką kasę :icon_wink: I teraz śmiga jak nigdy także warto jednak zrobić z jednego źródła zasilania :icon_wink:

• 1 month later...
Posted

Dawno już przebrnąłem przez temat i nie pamiętam więc może ktoś mógłby przypomnieć: jakie metalowe real-capy ładnie podchodzą do M249 P&J? Niestety pejotki reale występują tylko plasticzne a mi zależy na metalowych. Z góry dzięki za pomoc.

Cheers!

• 1 month later...
Posted

Witam,

Mam kolejny już raz m249 para od pj. Wymieniłem komorę hu na morrisa, BU, dysza bu do m4. Box stockowy. Mam problem z zacinkami kulek w komorze, głównie w momencie, gdy box jest mocno nakręcony. Usunięcie zacinki polega na wypieciu maga i oddaniu kilku strzałów. Na magazynkach real/lowcap takiego problemu nie ma.

Miał ktoś taki problem? Lub wie co może być jego przyczyną i zna rozwiazanie?

Posted (edited)

@bober7

Jakoś nie mogę sobie wyobrazić, aby problemem był zbyt mono nakręcony box. Czy to możliwe żeby mocno napierające kulki coś przesuwały? Ja jak już miałem problemy z magazynkami to takie że podawały zbyt wolno lub własnie za mało dociskało. Komora Morrisa to raczej względna nowość, może tu gdzieś leży problem.

Zmieniając temat, ostatnio trochę pogrzebałem w mojej replice i teraz mam następującą konfigurację:

Lufa - 510mm - Stock 2-3 letni

Komora HU - CA

Gumka HU - CA Niebieska

Dysza BU M4/16 - Guarder

Głowica Cylindra BU - Guarder

Cylinder BU Typ 0 - Guarder

Głowica tłoka BU - Guarder

Tłok Niebieski SHS z 15 stalowymi zębami (14 ząb ścięty do połowy)

Zębatki Helikalne 100:200 - SHS

Sprężyna SP130 - roczna, może troszkę ubita - Guarder

Silnik - Stock 2-3 letni

Łożyska stalowe chińskie, ale nowe

Kable jakieś grubsze modelarskie

Mosfet NanoSSR - Gate

To wszystko w stockowej 2-3 letniej skorupie która ma już kilka gwintów zjechanych, więc wszystkie śruby tego nie trzymają.

Dodatkowo mam ułamaną osłonę silnika w jednej połówce, ale puki jakoś to działa nie będę się wykosztowywał na nowy szkielet.

Więc z takiej konfiguracji mam 475 fps i 9 k/s na 7,4 lipo 20c

Niski Rof mi odpowiada, ale moim celem jest podkręcenie mocy do 490-500 fps. Czy jest sens próbować wycisnąć więcej na tej sprężynie? Może wsadzić jakaś pół-preckę? Próbować na innych gumkach? Czy może po prostu wsadzić SP140 i tyle.

Jakie gumki ostatnio polecacie? Standardowo Czarna Systema, Biały/Czarny Guarder, Zielona G&G?

Kupiłem Czarnego Guardera, ale jest strasznie twarda i nie lubi się z moją starą lufą, a taśmą teflonową nie chce mi się bawić.

Mam też Dyszę ProTech podwójnie uszczelnioną, ale już nie miałem czasu jej sprawdzić, zrobi się przy okazji.

Fun Fact: Na SP130 Guardera, na kulkach 0,25 mam 130 m/s, może tak należy rozumieć to oznaczenie ;)

Edited by Huba_lbn
  • 5 weeks later...
Posted

Czy ktoś z was wzmacniał kolbę lub ma pomysł jak to zrobić w MKII? Jak wiadomo jest to plastik, który trzymają 2 bolce. Tylko problem w tym, że przy upadku kolba po prostu wyskoczyła z tych bolców a kształt plastikowej dziurki nieco się zmienił.... Trzymać się trzyma, ale w akcji wkońcu sytuacja się powtórzy co jest równoznaczne z przerwaniem mojej gry. Zaczynam powoli rozważać metalową kolbę stałą, jednak najpierw szukam jakiegoś pomysłu na wzmocnienie tej, bo ta kolba o wiele bardziej mi się podoba. Jeśli ktoś miał podobny problem lub pomysł jak sobie z tym poradzić to będę ogromnie wdzięczny za jakieś nakierowanie ;)

• 2 weeks later...
Posted (edited)

tu taj filmik z montażu komory airsoftpro do m249

cena tej komory z przesyłką to jakieś 140 złotych.Plus uszczelniona dysza w komplecie. Co jest dość konkurencyjną ceną. Edited by ppszejdi
Posted (edited)

Na dyszy M4 od Guardera nie chciało mi podawać kulek, dysza blokowała. Mogłem podkleić popychacz, albo skrócić dyszę.

Skrócenie wydawało mi się prostsze i skróciłem o 0,1 mm do 21,07 mm. Ładnie śmigało.

Edited by Huba_lbn