Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Witam,

sporo szukałem w internecie ale nie znam konkretnej nazwy (może jej w_ogÓle nie ma) ale poszukuje lunety na wzor lornetki, to znaczy nie ma byc do broni tylko dzialac jak lornetka i to z funkcja zoom'a regulowanego kreceniem. Gadzet taki był w filmie Ultimatum Bourne'a, czy ktos cos takiego widzial gdzies, zna firme, jak to sie nazwya i pod jakim haslem szukac, z gory dziekuje za pomoc !

Pozdrawiam

Posted

Mniej więcej z tym że chodzi o coś w kształcie walca bez zadnyh wyimaginowanych kształtów jak w tym rpzypadku, ktos cos takiego gdzies widział ? Wiem ze sporo kosztuje ale od poczatku jestem na to przygotowany :)

Posted

Mniej więcej z tym że chodzi o coś w kształcie walca bez zadnyh wyimaginowanych kształtów jak w tym rpzypadku

Jak dla mnie, te kształty są całkiem realne :-P

Wiem ze sporo kosztuje ale od poczatku jestem na to przygotowany :)

Chyba nie do końca się zrozumieliśmy. Przejrzałem pobieżnie artykuł o lunetach i cena to ok 1000$, a to daje około 2700 zł. Chyba, że coś mi umknęło, ew. Ci to nie przeszkadza.

Posted

Czytać umie:). Chciał polecić coś dobrego za niewielkie pieniądze. Bo ma taką od pół roku i zadowolony:). Po co zoom przy powiększeniach 10 krotnych. To bardzo małe powiększenia. Monokulary po za tym mają małą absorpcję światła ponieważ mają małe obiektywy. A więc obraz może być przy najwyższym powiększeniu żółty lub w tańszych modelach może pojawić się aberacja monochromatyczna co przejawia się "za tenczowieniem" obrzeży obrazu i lekkim zniekształceniem obrazu. Monokulary z powiększeniem, te lepsze np. Nikon służą raczej do oglądania owadów i ptaszków z małych odległości, ponieważ mały obiektyw daje małą " szerokość " obserwowanego otoczenia a więc do obserwowania ruchów wroga w rozgrywkach asg według mnie się nie nadaje. :poddanie: Tylko proponuje. Nic nie narzucam:). Yukon na przykład powiększa od 25 metrów do mniej więcej 1,5 kilometra w otwartym terenie.Pozdrawia!java script:emoticon(':poddanie:', 'smid_16')

Jeśli interesują cię monokulary polecam tą stronę. Znajdziesz na niej to czego szukasz i każdą inna optykę jak ci sie marzy. Pozdrawiam.

oto link:http://www.opticsplanet.net/spottingscopes.html/