Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

Pytanie jak w temacie. Chodzi mi konkretnie, które sprężyny, jakiej firmy, najdłużej trzymią parametry. Jak wiadomo każda sprężyna po jakimś czasie słabnie i dlatego szukam takiej, która by najwolniej słabła. W moją replikę mam aktualnie zabudowaną sprężynę M130 Deep Fire i po wystrzeleniu ok. 40k kulek z 470fps, które miałem zostało "całe" 350fps :/ Nawet sie nie spodziewałem, ze aż tak się zjedzie. Dlatego teraz szukam nowej. Nie mam limitu kasy, zależy mi na jakości. Ewentualnie poszukam kogoś kto by mi zrobił sprężynę z kwadratowego drutu. Te to podobno są nie do zarżnięcia. Tylko, że wtedy będę musiał sobie przeliczyć zwoje (ma ktoś w tej materii doświadczenie?).

Posted
sprężynę z kwadratowego drutu.

Gdyby było to tak dobre rozwiązanie, to któryś z producentów napewno by je stosował :roll:

Ja polecam sprężynki Systemy i PDI.

Posted

Gdyby było to tak dobre rozwiązanie, to któryś z producentów napewno by je stosował :roll:

OLO normalnie sie takich sprężyn nie stosuje, bo po co sobie komplikować życie z jej wytwarzaniem - trzeba pilnować żeby nie nastąpiło skręcenie drutu wokół osi. Strzelałem z wiatrówki z taką robioną sprężyna przez rusznikarza i ona na pewno miała >17J I to chyba przy takiej samym przekroju jak sprężyna z drutu okrągłego.

Posted

Arczi ale określenie "ona na pewno miała" nie poparte żadnymi pomiarami jest nic nie warte.

Skąd wiesz, że sprężyna nie była po prostu zrobiona z twardszego drutu?

Swoją drogą to pierwszy raz spotykam się z koncepcją sprężyn zrobionych z kwadratowego drutu.

Posted

Wally poczytaj sobie ten topic: Sprężyny z drutu kwadratowego.

Jest tam ciekawy fragment:

Dzięki,o to chodziło. Wiem jednak,że np.Webley zakładał takie sprężyny do Tempesta a nie podejrzewam aby je sprowadzali-może ktoś zna jeszcze inną firmę,która produkuje takie sprężyny? Pytam dlatego,ponieważ jest mi znany pewien opis kolegi z forum,który po kilku tysiącach peletek chcąc zmniejszyć napięcie wstępne[ze względu na energię]pozostawił ją napiętą przez 3 doby i praktycznie nic się nie zmieniło-prędkość wylotowa pozostała na poprzednim poziomie.Sam też to sprawdziłem kilka lat temu właśnie na Tempeście-pistol miał napewno kilka[może kilkanaście lat] a Vo trzymał znakomicie i po rozbebeszeniu nie wyglądało na to by ktoś w nim grzebał.

Jak widać zaletą tych sprężyn jest to, że bardzo dobrze trzymią parametry.

No ale nie o tym miał być ten topic. :) Dalej czekam na propozycje dobrych sprężyn M130.

Posted

Powiem tak:

- w AS nie stosuje się sprężyn potrafiących miotać cokolwiek z mocą +- 17 J,

- do mocy osiąganych przez nasze repliki w zupełmości wystarczą sprężyny o przekroju okrągłym, oczywiście, że można stosować sprężyny "kwadratowe", tak samo jak i można zastosować sobie cylinder i lufę wytoczone z tytanu, tłok z magnezu itp, pytanie tylko "po co"?,

- 3 doby w celu zmniejszenia napięcia wstępnego :):):):):) równie dobrze mógłby ją tak potrzymać 3 sekundy. :):):),

- teraz troche mechaniki - 2 sprężyny o takich samych wymiarach zewnętrznych (wys. i średnica zewnętrzna) ale jedna zrobiona z drutu kwadratowego a druga z okrągłego, to ta pierwsza będzie cięższa a co za tym idzie będzie wolniej oddawała energię (musi pokonać masę własnej bezwładności).

Konkludując - każda sprężyna po jakimś czasie straci swoje pierwotne właściwości. Jest to tylko kwestią czasu.

Można oczywiście "udziwniać" sprężyny w celu uzyskania dłuższego czasu trzymania ich parametrów ale przy cenie samej sprężyny 30 zł jest to opłacalne?

• 3 months later...